Programul naţional de reabilitare termică a blocurilor, în vederea reducerii costurilor de încălzire a locuinţelor, se dovedeşte a fi greu de implementat.
Dacă la început autorităţile s-au lovit de reticenţa populaţiei, acum se confruntă cu neseriozitatea multora dintre cei care au beneficiat primii de această oportunitate.
La mai bine de un an şi jumătate de la finalizarea lucrărilor de anvelopare termică a primelor 16 blocuri din Suceava intrate în acest program naţional, zeci de proprietari de locuinţe nu au plătit cota lor de cheltuieli, care reprezentau 20% din contravaloarea lucrărilor efectuate.
Acum, pentru a recupera diferenţa de bani, care trebuia să ajungă la firmele cu care au fost contractate lucrările respective, municipalitatea suceveană se vede nevoită să acţioneze în instanţă datornicii.
Viceprimarul Sucevei Lucian Harşovschi a declarat: “În momentul în care au venit şi au solicitat să fie acceptaţi în acest program de reabilitare termică a clădirilor, proprietarii au semnat că sunt de acord cu plata a 20% din contravaloarea lucrărilor ce urmau să fie executate. După ce lucrările au fost făcute, au uitat de această obligaţie”.
Cei mai mulţi restanţieri sunt la Asociaţia de proprietari nr. 6, din George Enescu, unde a fost reabilitat blocul G23. Numai de acolo, municipalitatea are de recuperat aproximativ 23.000 de lei, de la un număr de 16 proprietari de locuinţe.
O altă asociaţie de la care trebuie recuperaţi bani pentru reabilitarea termică a blocurilor este Asociaţia de proprietari 42, la care au fost reabilitate termic blocurile 12 şi 14, de pe strada Mihai Viteazul, blocul 13 de pe strada 6 Noiembrie, precum şi Asociaţia nr. 10, din cadrul căreia a fost reabilitat blocul nr. 22 de pe strada Republicii.
Conform Ordonanţei de Guvern 18/2009, reabilitarea termică a blocurilor s-a făcut cu o finanţare de 50% de la Guvern, 30% de la bugetul local şi 20% de la proprietarii apartamentelor.
Partide politice, trecute pe lista rău-platnicilor
Pe lângă zecile de suceveni care au ignorat obligaţia de a achita 20% din contravaloarea lucrărilor de care au beneficiat, în scopul sporirii confortului termic şi a reducerii consumului de energie termică, pe lista datornicilor care urmează să fie daţi în judecată se numără şi două partide politice.
Atât PNL, cât şi PRM au sediu la parterul blocului nr. 13, de pe strada 6 Noiembrie, bloc care a fost reabilitat cu bani de la Guvern şi de la bugetul local al Sucevei, iar cota de cheltuieli care le revenea acestor două partide era de aproximativ 1.600 de lei.