Un bilet de avion gratuit şi 400 de lei bani de buzunar, aceasta este oferta pentru migranţii care solicită azil în România şi care vor să se întoarcă acasă.
În plus, înainte de a fi expediaţi în ţările lor, solicitanţilor de azil li se oferă şi posibilitatea de a urma un curs de pregătire profesională.
De la începutul acestui an şi până în luna octombrie, în România au depus cerere de azil către autorităţile române aproape 1.700 de migranţi. Mulţi dintre aceştia sunt cazaţi în cele şase centre regionale, printre care şi cel de la Rădăuţi, unde sunt 61 de migranţi, din Afganistan, Tunisia, Pakistan, India, Algeria, Maroc, Azerbaidjan, Iordania şi Siria.
Corina Diacovschi, voluntară în cadrul Asociaţiei pentru Rezolvarea Alternativă a Disputelor (ADRA) din judeţul Suceava, a declarat: „Celor care nu mai au o şansă reală să se stabilească legal în România, realitatea le oferă două opţiuni: să plece voluntar în ţara lor de origine sau să fie returnaţi forţat, fără posibilitatea de a se întoarce legal la noi în ţară, într-o perioadă determinată. Noi le oferim posibilitatea să se repatrieze voluntar în ţara lor de origine, fără escorta poliţiei şi fără ca autorităţile de la ei din ţară să fie informate”.
Corina Diacovschi a explicat că migranţilor care optează pentru repatrierea voluntară li se asigură transportul cu avionul până în ţara de origine, 400 de lei bani de buzunar, asistenţă în tranzit şi posibilitatea de a urma un curs de pregătire profesională înainte să se întoarcă acasă.
„Consilierii vor vizita Centrul de la Rădăuţi, unde vor oferi consiliere migranţilor. Dacă aleg să se întoarcă voluntar, procedura durează uneori doar câteva zile, pe când returnarea forţată poate fi o experienţă neplăcută şi nu vor mai putea intra niciodată în România”, a mai explicat Corina Diacovschi, precizând că fondurile sunt asigurate prin Programul General Solidaritatea şi gestionarea fluxurilor migratorii –Fondul European de Returnare în cadrul Programului anual 2010.
( 7 dec 2011, 12:10:10