Poliţistul pus într-o situaţie limită sâmbătă noapte, când l-a împuşcat pe individul care l-a atacat şi tăiat cu cuţitul, locuieşte în chirie împreună cu soţia care îi este colegă şi câştigă împreună puţin peste 3.000 de lei lunar. Dacă este mult sau puţin rămâne la aprecierea fiecăruia, însă cu siguranţă că munca acestora, cu nopţi pierdute şi misiuni ce pot deveni oricând periculoase, nu este tocmai uşoară şi nici foarte bine motivată.
Agentul principal Ioan Petru, în vârstă de 25 de ani, este din municipiul Câmpulung Moldovenesc, tatăl său lucrând tot ca poliţist. Atât el cât şi soţia lui, agentul Alina Carmen Rusu, de 26 de ani, fac parte din Secţia de Poliţie 11 Pojorâta. Conform fişei postului, ei au de acoperit comunele Pojorâta, Sadova, Fundu Moldovei, Breaza şi Moldova Suliţa, noua organigramă desfiinţând posturile comunale. Ei stau cu chirie într-o locuinţă din Pojorâta pentru a fi aproape de locul de muncă şi primesc sume în contul decontării acesteia. Într-o perioadă, aceste indemnizaţii pentru chirii nu s-au plătit deloc, însă acum, chiar dacă cu întârziere, sumele se dau. Statutul de poliţist nu le permite însă să se plângă ori să vorbească cu presa despre aceste probleme, astfel că cei doi preferă să nu comenteze şi să meargă înainte, sperând la mai bine.
A intervenit la un scandal între romi, la Moldova Suliţa
Reamintim că sâmbătă noapte, în jurul orei 23.30, Secţia de Poliţie 11 Pojorâta a fost sesizată prin numărul de urgenţe 112 că la locuinţa Mariei Teodora Zlotariu, din comuna Moldova Suliţa, are loc un scandal de proporţii.
Agentul principal Ioan Petru, alături de o colegă cu care se afla în patrulă, a plecat imediat la faţa locului cu maşina de serviciu.
La sosirea patrulei la faţa locului, concubinul Mariei Zlotariu, Costică Nicuşor Buraciuc, în vârstă de 36 de ani, domiciliat în Bilca, care fusese bruscat de mai mulţi romi din familia femeii, era foarte recalcitrant şi, în momentul în care s-a încercat legitimarea sa, a scos un cuţit.
Atacat şi tăiat cu cuţitul, a tras după a doua somaţie
Agentul de poliţie Ioan Petru a scos pistolul şi l-a somat pe bărbat să se oprească, însă acesta l-a atacat, tăindu-l superficial în zona cefei. Între cei doi a urmat o încăierare, agentul reuşind să-l împingă pe agresor şi somându-l încă o dată. În momentul în care atacatorul s-a repezit din nou spre el, Ioan Petru a tras înspre acesta un foc de armă, împuşcându-l în abdomen.
Subofiţerul a ajuns la spital cu o plagă tăiată şi câteva contuzii, în timp ce atacatorul a fost operat de urgenţă la Spitalul Judeţean Suceava, pentru a-i fi scos glonţul din abdomen.
Mulţi poliţişti se tem să tragă cu pistolul
Bărbatul împuşcat va fi cercetat penal pentru infracţiunea de ultraj contra autorităţii, dosarul fiind înregistrat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Câmpulung Moldovenesc. Şi agentul principal va trebuie să dea cu subsemnatul la procuror, care trebuie să stabilească dacă acesta a făcut uz de armă conform procedurilor legale.
De altfel, condiţiile în care un poliţist poate face uz de armă în România sunt destul de restrictive şi interpretabile, de aici plecând şi frica multor oameni în uniformă de a folosi armamentul din dotare chiar şi în situaţii limită, cum a fost cea de acum două zile.
În cazul de la Moldova Suliţa poliţistul l-ar fi somat o dată pe atacator, înainte de a fi tăiat, iar apoi şi a doua oară, trăgând abia în momentul în care individul se îndrepta din nou cu cuţitul înspre el. Cu alte cuvinte, în acest caz se poate spune că poliţistul a acţionat în ultimă instanţă, iar dacă nu îl împuşca pe bărbatul din Bilca, risca să fie rănit grav sau chiar omorât.
Ieri, subofiţerul de poliţie s-a prezentat la medicul legist, care urma să-i elibereze un certificat medico-legal cu privire la numărul de zile de îngrijiri medicale de care are nevoie în urma infracţiunii de ultraj.
( 6 dec 2011, 11:25:58
Am zis !