Căminul de bătrâni din Solca, deschis la finele lunii septembrie în fostul Spital de Boli Cronice, funcţionează la capacitate maximă. 67 din cele 70 de paturi sunt ocupate, în timp ce pentru cele trei locuri rămase libere există foarte multe solicitări. „Urmează să analizăm cererile şi să facem o selecţie”, a informat directorul Adrian Ignat.
În căminul de bătrâni de la Solca sunt internate persoane din tot judeţul. Condiţiile pe care beneficiarii trebuie să le îndeplinească sunt să aibă pensie, vârsta de minim 64 de ani, să nu sufere de tulburări neuropsihice, boli infecţioase, TBC, sifilis sau SIDA, a precizat directorul Adrian Ignat. El a adăugat că în această unitate sunt internate şi câteva persoane ce reprezintă cazuri sociale, respectiv oameni fără un acoperiş deasupra capului, care au mai puţin de 64 de ani, dar care primesc o pensie. „Beneficiarii au pensii între 200 şi 2.000 de lei”, a explicat directorul Adrian Ignat, adăugând că pensionarii găzduiţi în căminul de bătrâni, indiferent că este vorba sau nu de cazuri sociale, contribuie la întreţinere cu o parte din pensie.
În căminul de bătrâni lucrează 25 de oameni, foşti salariaţi ai Spitalului de Boli Cronice din localitate.
Peste jumătate din camere au câte două paturi şi o baie proprie
Spitalul de Boli Cronice Solca, în care funcţionează acum căminul de bătrâni, a fost desfiinţat cu data de 1 aprilie a.c., pe motive de nerentabilitate. O parte dintre salariaţii fostului spital şi-au găsit de lucru în spitalele din Rădăuţi şi Gura Humorului, în timp ce alţii fie au fost preluaţi de substaţia de ambulanţă înfiinţată ulterior la Solca, fie s-au pensionat. Au fost însă şi angajaţi care au ajuns şomeri sau au plecat în concediu fără plată, aşteptând transformarea spitalului în azil şi reîntoarcerea la muncă. Pe de altă parte, unii dintre foştii angajaţi ai Spitalului de Boli Cronice au ales să vină în continuare la serviciu, deşi nu erau plătiţi, pentru a avea grijă de clădire şi de cei câţiva bătrâni bolnavi şi fără adăpost care au rămas acolo.
Peste jumătate dintre camerele căminului de bătrâni au câte două paturi şi o baie proprie, restul încăperilor având o capacitate mai mare, de trei sau patru paturi. Timp de trei ani, această unitate va fi finanţată de la bugetul de stat, prin Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale.
( 5 dec 2011, 11:05:15
Mai trebuie o biserica!