Secţia de Chirurgie Generală din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Suceava a fost adusă la standarde europene în urma unor investiţii în valoare de 1,39 milioane de lei. Lucrările de reabilitare au constat în refacerea pardoselii, a zidăriei, instalaţiilor electrice, termice şi sanitare, dar şi în montarea de instalaţii de climatizare, de instalaţii cu aer comprimat şi oxigen în saloane.
Secţia de Chirurgie Generală numără 81 de paturi, dispuse într-un sector septic cu 12 paturi, un compartiment de chirurgie toracică cu şase paturi şi 27 de saloane cu câte unu-trei paturi fiecare.
Secţia dispune de un laborator de endoscopie digestivă intervenţională, dotat cu echipamente de ultimă oră care permit explorări pe tractul digestive superior, atât pentru pacienţii internaţi, cât şi pentru cei din ambulatoriu. În această secţie se pot efectua şi colonoscopii.
Activitatea de la Chirurgie Generală este asigurată de nouă medici chirurgi (şapte primari şi doi specialişti), 17 asistente medicale şi 11 infirmiere. În cursul unui an, în această secţie se internează peste 3.100 de pacienţi, dintre care circa 70% sunt supuşi unor intervenţii chirurgicale.
Până la finele anului viitor toate secţiile vor fi modernizate
Recepţia lucrărilor de la Chirurgie Generală a fost făcută ieri, în prezenţa preşedintelui Consiliului Judeţean, Gheorghe Flutur, care a reamintit că, numai în 2011, la Spitalul Suceava au fost realizate investiţii de peste 6 milioane de euro - în ambulatoriu, platoul de imagistică medicală şi radiologie, secţia de Anestezie şi Terapie Intensivă, unde s-a asigurat şi circuitul direct cu Blocul Operator şi cu toate specialităţile care ţin de Chirurgie.
“Cu aceste investiţii cred că putem să ne comparăm cu orice spital european din punct de vedere al chirurgiei, mai ales că şi actul propriu-zis de intervenţie într-un bloc operator modern certifică acest lucru”, a spus preşedintele CJ.
El a adăugat că până la finele anului viitor toate secţiile vor fi modernizate, începând cu Interne şi ORL, astfel încât Spitalul Suceava să devină “unul dintre cele mai importante şi bine dotate spitale din România”. Gheorghe Flutur şi-a manifestat încrederea în corpul medical, despre care a apreciat că este compus din “oameni de calitate, bine pregătiţi şi cu experienţă” şi a vorbit despre importanţa atragerii şi în viitor de medici tineri, printr-un parteneriat cu primăria, care să le asigure anumite facilităţi, inclusiv locuinţe. “Pentru că în continuare cred că este nevoie de medici şi de fortificat o zonă precum este Suceava”, a motivat Gheorghe Flutur.
Vasile Rîmbu: “De la imaginea de spital în paragină am ajuns la cea a unui spital competitiv”
Managerul Spitalului Suceava, Vasile Rîmbu, a informat ieri că modernizarea secţiei de Chirurgie Generală a avut în vedere creşterea eficienţei activităţii specifice, a calităţii îngrijirii pacienţilor, reducerea riscurilor operatorii şi recuperarea rapidă a bolnavilor, precum şi reducerea consumabilelor şi a materialelor sanitare, utilizarea optimă a resurselor umane.
Vasile Rîmbu a afirmat: “De la imaginea de spital în paragină am ajuns la cea a unui spital competitiv, comparabil cu cele mai moderne din ţară şi chiar cu multe din Europa. Le mulţumesc tuturor celor care ne-au sprijinit, inclusiv constructorilor, care au fost supuşi unui program de lucru intens, pentru a putea respecta termenul fixat”, cu precizarea că cea mai mare investiţie a unităţii pe care o conduce, Blocul Operator, va fi gata în preajma Crăciunului.
Şeful secţiei Chirurgie Generală, dr. Sorin Hîncu, a remarcat faptul că Spitalul Suceava “rămăsese mult în urmă faţă de celelalte spitale similare din ţară” şi s-a declarat mulţumit de investiţiile realizate în ultimul timp, care au ridicat standardele de calitate. “Sperăm ca activitatea şi rezultatele noastre să fie pe măsură şi să vorbească de la sine”, a spus Sorin Hîncu.
Dr. Ganea Motan: “Trebuie să ne autodepăşim, să nu ne plafonăm”
Directorul medical al Spitalului Suceava, dr. Doina Ganea Motan, a arătat că lucrările de reabilitare realizate până acum cu sprijinul Consiliului Judeţean şi sub coordonarea directă a managerului Vasile Rîmbu vor conta în obţinerea acreditării, anul viitor. Dr. Ganea Motan a apreciat că noile condiţii de lucru sunt excelente şi i-a provocat pe medicii şi colaboratorii spitalului să ridice ştacheta, pentru ca activitatea desfăşurată de ei să se înscrie în aceleaşi standarde de calitate. Directorul medical a vorbit despre necesitatea unei schimbări de atitudine, atât în ceea ce priveşte relaţia medicului cu pacientul, familia, cât şi în ceea ce priveşte colaborarea între diferitele specialităţi. Dr. Doina Ganea Motan a spus: “Nu vreau să fiu greşit înţeleasă, dar cu bani nu putem schimba şi atitudinea, oricât de mult ar investi statul, Consiliul Judeţean. Trebuie să ne autodepăşim, să nu ne plafonăm. Este nevoie să ne mobilizăm permanent, să facem efortul de a ne replia la modificările aduse de vremurile pe care le trăim şi care ne obligă la cu totul alte proceduri de lucru”.
Preşedintele Consiliului Judeţean, Gheorghe Flutur, a salutat intervenţia directorului medical, opinând că eforturile financiare de peste 10 milioane de euro, făcute în ultimii trei ani pentru Spitalul Suceava, obligă corpul medical la mai mult profesionalism.
Flutur: “Atitudinea corpului medical trebuie să fie pe măsura dotării şi a efortului statului”
Gheorghe Flutur a precizat: “Dorim să nu avem reproşuri, oameni supăraţi. Şi atunci, atitudinea corpului medical trebuie să fie pe măsura dotării şi a efortului statului. Adresez şi eu această rugăminte corpului medical, de a adopta o schimbare de atitudine şi o deschidere totală. Ea există în cea mai mare parte a timpului, dar dacă noi am răspuns prompt la tot ce au solicitat medicii, de acum încolo problema este la ei şi aşteptăm să acţioneze cu solicitudine atunci când este vorba de viaţa unui om. Au mai fost probleme, dar acestea trebuie tratate punctual, metodele de a îndrepta lucrurile sunt diferite. Niciodată n-am fost de acord cu ideea de a apela imediat la sancţiune sau la anchete de mal praxis, însă cred că va fi o schimbare în bine, 100%, a întregului corp medical, aici, la Suceava, pe care eu o aştept”.
( 3 dec 2011, 15:33:45