Patru primării de oraşe din judeţ nu au reuşit încă să-şi plătească restanţele pe care le au la creditul contractat în proiectul „Suceava – Utilităţi şi mediu la standarde europene” pentru construcţia de centrale termice pe cogenerare şi pentru reabilitarea reţelelor de termoficare. Potrivit unui raport prezentat în ultima şedinţă de Consiliu Judeţean, primăriile din Câmpulung Moldovenesc, Vatra Dornei, Gura Humorului şi Siret mai au de plătit o sumă de aproape un milion de lei (10 miliarde de lei vechi), debite restante aferente ratelor scadente în luna martie 2011.
Pentru proiectul „Utilităţi şi mediu”, Consiliul Judeţean Suceava şi 61 de primării din judeţ au contractat în anul 2004 un credit de 86,3 milioane de euro, garantat de stat, banii urmând să fie folosiţi pentru înfiinţarea şi extinderea distribuţiei de gaze naturale în 60 de localităţi ale judeţului, din care cinci oraşe, prin construirea a 380 de kilometri de conducte de transport de înaltă şi medie presiune, precum şi reabilitarea sistemelor de termoficare din şase oraşe ale judeţului, respectiv Vatra Dornei, Gura Humorului, Câmpulung Moldovenesc, Siret, Suceava şi Rădăuţi, prin refacerea centralelor şi a punctelor termice şi reabilitarea sistemelor de transport şi distribuţie a agentului termic.
Potrivit raportului prezentat în cadrul şedinţei Consiliului Judeţean, până în momentul de faţă, primăriile implicate în proiect au plătit trei rate la creditul contractat, în valoare totală de 6,3 milioane de euro, şi dobânzi de 39,95 milioane de euro.
Primăriile incluse în proiect pe componenta de gaz şi-au plătit ratele din sumele rămase nefolosite din credit
Dacă, pentru primăriile localităţilor cuprinse în proiect pe componenta gaz, primele rate şi dobânzile aferente nu au reprezentat încă o problemă din punct de vedere financiar, având în vedere că sumele de plată au fost achitate din banii rămaşi neutilizaţi din credit, nu acelaşi lucru se poate spune şi despre primăriile de oraşe în care s-au realizat investiţii în sistemul de termoficare.
Potrivit raportului, obligaţiile scadente la sfârşitul lunii martie 2011 pentru cele şase oraşe, respectiv o rată totală de 1,44 milioane de euro şi dobânda de 1,6 milioane de euro, au fost achitate integral doar de către Primăria Suceava, şi parţial de Primăria din Rădăuţi. În raport se precizează că „pentru diferenţa pe care o avea de plată municipiul Rădăuţi, precum şi pentru localităţile Câmpulung Moldovenesc, Vatra Dornei, Gura Humorului şi Siret, plata s-a făcut din fondul de risc al Ministerului Finanţelor Publice”.
Ulterior, municipiul Rădăuţi a achitat din venituri proprii debitul restant la fondul de risc, în timp ce celelalte oraşe au achitat cu întârziere către fondul de risc obligaţiile restante, după ce au primit de la Guvern fondurile necesare acoperirii datoriilor. Cu toate acestea, pentru plata cu întârziere de către primăriile din Câmpulung Moldovenesc, Vatra Dornei, Gura Humorului şi Siret a obligaţiilor restante în luna martie 2011, valoarea dobânzilor şi penalităţilor de întârziere se ridică la aproape un milion de lei, din care la Câmpulung Moldovenesc – 282.935 de lei, Vatra Dornei – 285.949 de lei, Gura Humorului – 350.020 de lei şi Siret – 70.242 de lei. Nu în ultimul rând, trebuie spus că plata ratelor şi dobânzilor scadente în luna septembrie 2011 s-a făcut în totalitate, din creditul rămas restant pentru localităţile cuprinde în componenta de gaz şi din banii alocaţi de la Guvern pentru cele şase oraşe asociate pe componenta termică.