Ceremonialul militar şi religios de Ziua Naţională a României s-a desfăşurat la Suceava în Piaţa Tricolorului de lângă Prefectură, evenimentul fiind onorat de foarte multe oficialităţi şi de un public destul de numeros. Şase preoţi au oficiat o slujbă de pomenire a eroilor căzuţi la datorie, după care au urmat discursurile oficialităţilor. Primul a fost prefectul de Suceava, Sorin Arcadie Popescu, care a transmis mesajul premierului României, Emil Boc, după care au urmat Gheorghe Flutur, preşedintele Consiliului Judeţean, şi Ion Lungu, primarul municipiului Suceava.
S-a trecut apoi la momentul depunerii coroanelor de flori la Monumentul Eroilor Români „Bucovina Înaripată” din Piaţa Tricolorului, rând pe rând aducând omagii reprezentanţi ai instituţiilor, partidelor politice, ai şcolilor, veteranii de război etc.
Garda de onoare care a asigurat ceremonialul militar a fost compusă din două plutoane ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Suceava, un pluton al Batalionului 17 Vânători de Munte „Dragoş Vodă” Vatra Dornei şi un pluton asigurat de Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Suceava.
Acest moment al paradei militare, organizat de Garnizoana Suceava, a fost unul destul de scurt, ceea ce a stârnit unele nemulţumiri.
„Ceremonialul a fost mult prea lung, iar parada foarte scurtă”
„Lipseşte armata... era foarte frumos înainte, la astfel de evenimente, cu multă armată. Manifestările cu ocazia Zilei Naţionale ar trebui să fie mult mai de amploare”, a declarat Aurel Ciornohuz, unul dintre localnicii care au participat la manifestările dedicate Unirii.
Sărbătoarea Marii Unirii a fost animată de tineri care au venit la manifestări cu steaguri tricolore, câţiva fiind îmbrăcaţi în costume naţionale.
„Ne-am hotărât să sărbătorim Ziua Naţională în Suceava, de obicei ne prindea ori la Chişinău, ori la Alba Iulia. Cu o serie de prieteni am zis să venim să înviorăm puţin această sărbătoare, vedem numai pensionari sau copii care vor doar să iasă afară, şi am zis ca noi, tinerii, să-i dăm puţină culoare. Ceremonialul a fost mult prea lung, iar parada militară foarte scurtă”, a declarat Lucian Spetcu, unul dintre tineri.
În opinia sa şi a celor care l-au însoţit Ziua Unirii ar trebuie să fie o sărbătoare mai veselă, mai mult un moment de fericire şi bucurie şi mai puţin o comemorare.