Între 28 noiembrie şi 4 decembrie, Ansamblul Folcloric „Plaiurile Dornelor” de la Clubul şi Copiilor şi Elevilor Vatra Dornei susţine o serie de concerte în regiunea Mantova, la invitaţia Centrului Cultural din Ostiglia-Mantova.
După un drum de peste 24 de ore, tinerii de la Vatra Dornei au fost aşteptaţi duminica trecută, în faţa Bisericii Catolice din localitate de către preotul român Andrei Meseşan, un sălăjean care de peste zece ani a luat calea Italiei, fiind, de mai bine de şase ani, preot pentru conaţionali plecaţi în căutarea unei vieţi mai bune.
Încă de la primul contact, delegaţia românească a fost plăcut impresionată de modul în care, la Ostiglia, localitate din apropiere de Mantova, situată într-o zonă cu o activă comunitate de români, romano-catolicii coabitează cu creştin-ortodocşii, părintele Andrei slujind chiar în Biserica Catolică.
„Preotul catolic de aici ne-a oferit întregul sprijin, chiar de la început şi asta pentru că suntem împreună supuşi ai lui Hristos, chiar dacă avem diferenţe de ritualuri şi tradiţii”, ne mărturisea, chiar la prima cină, preotul Meseşan, preşedintele Centrului Cultural Român din Ostiglia.
„Oferim românilor, şi nu numai, şansa de a avea parte de tradiţii şi obiceiuri româneşti de Ziua naţională”
Invitaţia grupului român, trimisă Primăriei Vatra Dornei de către oficialităţile din regiunea Mantova, cu perspective de permanentizare a colaborărilor, a fost făcută, însă, prin intermediul profesoarei Ioana Bucsai, o dorneancă ce a predat atât la Vatra Dornei, cât şi la Dorna Arini, limba franceză. De zece ani s-a stabilit cu familia în Italia, reuşind abia de la începutul acestui an şcolar, din cauza formalităţilor anevoioase, să-şi finalizeze dosarul care-i conferă dreptul să predea franceză italienilor. Până acum câteva săptămâni a lucrat ca programator dar şi ca profesor pentru conaţionalii care i-au ales cursul de cultură şi civilizaţie română, profesoara Bucsai fiind angajata Institutului Limbii Române.
„Ne-am cunoscut anul trecut de Ziua României, când am fost invitată să prezint un material cu semnificaţiile istorice ale Zilei de 1 Decembrie tuturor românilor care am sărbătorit la Ostiglia. S-a legat mai apoi o colaborare şi aşa am ajuns să punem la punct proiectul de anul acesta, prin care le oferim românilor, şi nu numai, şansa de a avea parte de tradiţii şi obiceiuri româneşti de Ziua naţională, chiar în pragul Sfintelor Sărbători de iarnă”, ne povesteşte Ioana Bucsai despre colaborarea cu Centrul Cultural din Ostiglia.
După o zi de acomodare, dornenii, care au fost cazaţi la familii stabilite în orăşelul de doar 8.000 de locuitori şi cu multe străzi înguste, au susţinut marţi şi primele spectacole. Primul oraş din program a fost şi cel mai mare, Mantova, aula Institutul Bonomi Mazzolari fiind gazda celor dintâi reprezentaţii. Parteneriatul Centrului Cultural a fost realizat prin departamentul de integrare şi intercultură al unităţii de învăţământ.
Dimineaţa, ansamblul, condus de profesorii Vasile Moroşan şi Dorin Pardău, a evoluat pentru elevii de liceu, iar seara, după o scurtă vizită în oraşul poetului Virgilius şi al lui Rigoletto, pentru comunitatea adultă, în total peste 300 de spectatori aplaudând programul de peste două ore al celor 30 de dansatori şi instrumentişti.
Datinile de iarnă îi dau de gol pe români
Veniţi din mai toate zonele ţării ţi-e destul de greu să-i distingi pe români de localnicii curioşi, veniţi să cunoască tradiţiile noastre. Spectacolul curge lejer, succesiunea de suite de dansuri şi piese instrumentale le stârneşte tuturor curiozitatea, iar la final le smulge aplauzele. În încheiere, în program, sucevenii au pregătit şi un moment cu colinde şi alte obiceiuri de iarnă. Aici, îi recunoşti uşor pe români. Murmură, încet, împreună cu fetele colindătoare „Sculaţi, gazde”. La „Sorcova” deja li se umezesc ochii, iar la final, după „Dansul măştilor”, când toţii copiii le cântă „La anu’ şi la mulţi ani”, aplaudă exclamând cu toată recunoştinţa: „Bravo, mulţumim!”. Strâng mâinile şi le mulţumesc dornenilor dar şi organizatorilor: „Nici nu vă închipuiţi ce cadou minunat ne-aţi făcut! (toate spectacolele au fost gratuite - n.red). Doar dacă trăieşti printre străini zece ani sau chiar mai mult, poţi înţelege ce simţim noi când vă ascultăm şi vă vedem”, ne-a declarat Maria, o bucureşteancă de 45 de ani, ce se ocupă de îngrijirea unui bătrân, după ce vreme de 20 de ani a lucrat ca educatoare în Drumul Taberei din Capitală.
Dornenii sunt invitaţii speciali ai românilor din zona Mantova, la spectacolul de Ziua Naţională
Miercuri, 30 noiembrie, de Ziua Românilor de Pretutindeni, spectacolul s-a desfăşurat în Castel d’Ario, în sala de sport a şcolii fiind prezenţi peste 200 de copii, alături de cadre didactice dar şi de primarul localităţii.
După amiaza, cochetul orăşel Peschiera a fost destinaţia pentru o vizită de aproape trei ore, elevii de la „Plaiurile Dornei” fiind impresionaţi de peisajul creat de vecinătatea lacului Garda, al treilea ca mărime din Italia, precum şi de Alpii care se zăreau la orizont.
Ziua naţională a României i-a adus pe români pe scena Teatrului din localitatea gazdă, Ostiglia, aici unde se va desfăşura şi spectacolul-festiv de duminică, pentru că, ieri, în timpul săptămânii de lucru, doar puţin peste 400 de elev ai şcolilor din localitate, dar şi românii şi italienii cărora programul le-a permis un răgaz de două ore, de la 10.30 dimineaţa, s-au aflat printre spectatori.
Astăzi, Ansamblul va susţine două spectacole, dimineaţa pentru elevi şi seara pentru adulţi, în Villimpenta, o zonă ce găzduieşte, de asemenea, o importantă comunitate românească. Sâmbătă, dornenii vor vizita Verona, iar duminică, tot la Ostiglia, după participarea la slujba de dimineaţă oficiată de preotul Andrei Meseşan, este programat spectacolul festiv de Ziua Naţională, fiind aşteptată participarea a peste 600 de români.
Luni, pe 5 decembrie grupul se va îndrepta spre Veneţia, unde va poposi pentru vizite, dar unde va şi înnopta.
Pe 6 decembrie, dornenii îl vor primi pe Moş Nicolae la Viena. Pe parcursul unei zile, sunt programate vizite la principalele puncte de atracţie - Castelul Schonbrunn fiind primul pe listă - precum şi la Târgul de Crăciun.
Grupul se va întoarce la Vatra Dornei pe 7 decembrie.
Conducătorul grupului şi Directorul Clubului Copiilor şi Elevilor din Vatra Dornei, profesorul Vasile Moroşan a ţinut să mulţumească şi celor care au făcut posibilă această deplasare în Italia: „Ne-au fost alături Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, Inspectoratul Şcolar Judeţean Suceava, Primăria şi Consiliul Local Vatra Dornei. Îi mulţumesc, personal, primarului Ioan Moraru, celor din Minister pentru modul în care ne-au susţinut pe parcursul întregului an dar şi în acest proiect. Împreună ne-au facilitat transportul, o mică diurnă pentru copii, precum şi noaptea de cazare de la Veneţia.”
Corespondenţă din Ostiglia-Italia