Arheologul expert dr. Bogdan Petru Niculică, de la Muzeul Bucovinei Suceava, a participat, în intervalul 25 - 27 noiembrie a.c., la Conferinţa internaţională „Methods, Means and Aims in Socio-Humanities Sciences” de la Roma.
„Depozitele de obiecte din bronz din spaţiul nord-carpatic”
Bogdan Petru Niculică a reprezentat Bucovina în domeniul arheologiei preistorice, mai precis al studiului pieselor de bronz din Europa.
Susţinerea financiară a acestei deplasări a fost făcută de către Academia Română.
Prezentarea publică a temei sale, cu titlul „Depozitele de obiecte din bronz din spaţiul nord-carpatic”, referitoare la metodele de analiză interdisciplinare a obiectelor de bronz (cu trimiteri la studiile de tipologie comparată, metalurgie, aplicaţii GIS ş.a.) s-a înscris în cadrul preocupărilor de ultimă oră ale specialiştilor din Europa.
Cercetări arheologice care încearcă să găsească explicaţii ştiinţifice privitoare la traseele comerciale practicate acum 3.000 de ani
„Cele mai recente cercetări arheologice de pe bătrânul continent - spune Bogdan Petru Niculică - încearcă să găsească explicaţii ştiinţifice probatorii, concrete, privitoare la traseele comerciale practicate acum 3.000 de ani, de-a lungul cărora s-au vehiculat cuprul, staniul, aurul, chihlimbarul, dar şi obiectele finite realizate din bronz”.
„Arheologii - susţine el - acordă o atenţie sporită şi încărcăturii spirituale şi simbolice a sistemului depunerii pieselor - arme, unelte, podoabe - în morminte, pământ, ape curgătoare şi stătătoare, uneori ca ofrande funerare, alteori în conjuncturi legate de practici de cult şi sacrificiale. În Europa, aceste practici încep încă din Bronzul Timpuriu şi se sfârşesc odată cu începutul celei de a doua Epoci a Fierului, întinzându-se pe o perioadă de peste un mileniu”.