Cei doi poliţişti din Stulpicani judecaţi pentru infracţiuni de corupţie nu scapă de condamnările cu executare. Curtea de Apel Suceava a menţinut ieri condamnările de câte trei ani cu executare dictate de Tribunalul Suceava atât pentru Cristian Daniel Jitari, de 40 de ani, cât şi pentru Toader Olari, de 54 de ani. Soluţia nu este definitivă şi mai poate fi atacată cu recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Dacă apelul declarat de Olari a fost respins în totalitate, acţiunea lui Jitari a fost admisă parţial. Mai exact, judecătorii de la Curtea de Apel Suceava au constatat că o parte din fapte sunt prescrise şi, pe cale de consecinţă, au încetat procesul. Totuşi, rezultanta pedepselor aplicate a rămas identică cu cea de la instanţa inferioară: trei ani de închisoare cu executare.
Toader Olari a fost trimis în judecată pentru cinci infracţiuni, trei fapte de abuz în serviciu contra intereselor publice şi câte o infracţiune de sustragere sau distrugere de înscrisuri şi fals intelectual, în timp ce Cristian Daniel Jitari are şapte fapte imputate, respectiv luare de mită, trafic de influenţă, furnizarea de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii.
Pentru ce este judecat Cristian Daniel Jitari
Arestaţi mai întâi preventiv, foştii poliţişti din Stulpicani au ieşit din celule după câteva săptămâni, iar procesul a continuat cu ei în stare de libertate.
Anchetatorii au stabilit că agentul Cristian Daniel Jitari a primit, pe 24 aprilie şi 2 iunie 2009, de la un anume Vasile Zamcu, 2.000 de lei pentru a muşamaliza un dosar penal, în care respectivul era cercetat pentru că a folosit acte falsificate pentru a conduce un autoturism cu care a fost implicat într-un accident rutier în noaptea de 21/22 aprilie 2009.
Tot în luna iunie 2009, dar pe data de 3, agentul Jitari a cerut bani şi alte bunuri de la Maria Moroşan, pe motiv că a intervenit pe lângă anumiţi inspectori de poliţie de la Gura Humorului pentru a-l ajuta pe soţul acesteia să nu fie tras la răspundere penală.
Tot la începutul lui iunie, acelaşi poliţist i-a anunţat pe mai multe afacerişti din comună că urmează să se efectueze un control economic la mai mulţi agenţi economici din localitate, persoanele informate de agentul Jitari reuşind să evite verificările şi să scape de eventualele sancţiuni.
Acuzaţiile care i se aduc lui Toader Olari
Celălalt poliţist implicat în acest dosar, agentul Toader Olari, este acuzat că încuraja afacerile ilegale cu material lemnos din Stulpicani.
Mai mult, cei doi agenţi de poliţie se îndeletniceau şi cu alte „meserii”, cum ar fi cea de recuperatori de datorii.
Abuzând de calitatea de poliţist, cei doi au făcut presiuni psihice asupra unui consătean pentru a recupera de la acesta o datorie de 3.000 de lei. Pentru serviciile de recuperatori, cei doi agenţi au primit câte 600 de lei.
Cei doi poliţişti sunt acuzaţi că, din 2001, respectiv 2002, au sustras de la postul de poliţie la care lucrau mai multe înscrisuri oficiale, pentru a-i scăpa de amenzi sau de răspunderea penală pe tot felul de indivizi şi pentru nesoluţionarea în mod legal a petiţiilor altor persoane.
Numai Olari a sustras, începând din 2001 şi până în 2009, zece dosare penale, trei procese verbale de cercetare la faţa locului, 18 procese – verbale de constatare şi sancţionare contravenţională şi 24 reclamaţii, petiţii, sesizări.
( 1 dec 2011, 11:25:10