Procesul în care este judecat Cezar Florin Zaharia, de 34 de ani, administratorul SC Alumet SRL Suceava, a luat sfârşit ieri la Curtea de Apel Suceava. Zaharia a fost trimis în judecată pentru fraude cu fonduri europene, iar magistraţii au decis să-l condamne la un an şi 11 luni de închisoare. Suceveanul nu va sta nici o zi după gratii, şi asta pentru că pedeapsa pronunţată este cu suspendare. În afara acestei condamnări pe linie penală, administratorul firmei Alumet va avea de plătit şi zeci de mii de euro.
Cezar Florin Zaharia a fost găsit vinovat pentru săvârşirea infracţiunii de folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care au avut ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţii Europene. De asemenea, patronul SC Alumet SRL Suceava a fost condamnat şi pentru infracţiunea de schimbare, fără respectarea prevederilor legale, a destinaţiei fondurilor obţinute din bugetul general al Comunităţii Europene. În acelaşi dosar, judecătorii au condamnat şi o altă persoană. Este vorba de Maria Grigoriu, de 38 de ani, fostă angajată a Administraţiei Financiare Gura Humorului în calitate de referent. Aceasta a primit şase luni cu suspendare pentru infracţiunea de complicitate la folosirea sau prezentarea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care au avut ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţii Europene. Maria Grigoriu a mai fost condamnată şi pentru participaţie improprie la infracţiunea în legătură directă cu o infracţiune împotriva intereselor financiare ale Comunităţii Europene, de fals intelectual.
· Obligaţi la plata unor despăgubiri şi a unor penalităţi
Ultima instanţă de judecată la care puteau apela Zaharia şi Grigoriu a decis că cei doi trebuie să plătească şi zeci de mii de euro cu titlul de despăgubiri, sume la care se adaugă şi penalităţi importante.
Cezar Florin Zaharia şi Maria Grigoriu trebuie să achite 16.000 de euro, fondurile PHARE primite, inclusiv dobânda calculată până pe 30 iulie 2008, la care se adaugă şi câte 3,56 euro/zi până la plata debitului, începând cu 1 august 2008.
De asemenea, cei doi trebuie să achite către Ministerul Dezvoltării Regionale şi Locuinţei, cu titlu de despăgubiri materiale, suma de 17.900 de euro, cofinanţare de la bugetul de stat şi dobândă calculată până la data de 30 iulie 2008, la care se vor adăuga penalităţi de 8,54 lei pentru fiecare zi de întârziere până la plata debitului, sumă calculată începând cu 1 august 2008.
Magistraţii au menţinut şi sechestrul asigurator asupra apartamentului deţinut de patronul firmei Alumet.
Sentinţa de ieri a rămas definitivă şi trebuie pusă în aplicare.
Ce măgării a făcut administratorul firmei Alumet
Pe 12 mai 2003, Cezar Florin Zaharia s-a deplasat la sediul Administraţiei Financiare Gura Humorului şi a cerut să i se elibereze un certificat de atestare fiscală potrivit căruia nu avea datorii la bugetul de stat. Patronul SC Alumet SRL Suceava i-a spus referentului Maria Grigoriu că firma mai are de recuperat diferite sume de la stat, iar eventualele datorii urmează să fie compensate. Funcţionara de la Fisc nu a mai verificat aceste date şi a eliberat certificatul de atestare potrivit căruia firma condusă de Cezar Zaharia nu avea datorii la bugetul de stat, deşi, în realitate, societatea trebuia să achite peste 12.000 de lei.
Cu ajutorul acestui fals, Cezar Zaharia s-a prezentat la Ministerul Integrării Europene de atunci, actualul Minister al Dezvoltării Lucrărilor Publice şi Locuinţelor. Patronul SC Alumet SRL Suceava a reuşit astfel să demonstreze că îndeplineşte toate criteriile de eligibilitate şi a obţinut o finanţare nerambursabilă în valoare de 75.000 de euro. Imediat ce a încasat prima tranşă de bani, în valoare de 37.500 de euro, Cezar Zaharia a uitat cu desăvârşire scopul proiectului pentru care obţinuse finanţarea europeană.
Astfel, în loc să se apuce de lucru la proiect, în aceeaşi zi în care a primit banii, patronul SC Alumet SRL Suceava i-a folosit în scopuri personale.
O parte din sumă a fost ridicată în numerar de la bancă, iar diferenţa a fost virată către diverşi furnizori sau pentru acoperirea unei linii de credit deschisă la o bancă din Suceava.
( 1 dec 2011, 12:42:56