Nu mai puţin de 25 de percheziţii au avut loc, ieri dimineaţă, pe raza judeţului Suceava, în cadrul unei acţiuni de amploare a structurilor de combatere a crimei organizate pentru anihilarea a patru reţele de contrabandă cu ţigări.
Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) Suceava au început urmărirea penală împotriva a nu mai puţin de 30 de indivizi, o bună parte dintre aceştia (16) fiind aduşi în cursul zilei de ieri, escortaţi de mascaţi ai poliţiei şi ai jandarmeriei, în faţa anchetatorilor.
Ţigări vândute în Bazar sau trimise la Bucureşti printr-o firmă de curierat rapid
Potrivit unui comunicat de presă remis de către DIICOT, monitorizarea celor patru reţele de contrabandişti a început în luna octombrie a anului trecut, cercetările iniţiale vizându-l pe un comerciant din Suceava, Florin Turcă, în vârstă de 43 de ani.
Potrivit investigaţiilor poliţiştilor din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate (BBCO) Suceava, Florin Turcă era alimentat cu ţigări de contrabandă de către o grupare din Vicovu de Jos, din care făceau parte Ilie Ursachi, de 23 de ani, şi Lucian Tărîţă, de 25 de ani.
Turcă era unul dintre cumpărători, alături de un alt comerciant din municipiul Suceava, Ionuţ Moisă Mandiuc, de 36 de ani. Cei doi, susţin anchetatorii, vindeau ţigările în standurile comerciale pe care le deţin în Bazar, precum şi altor persoane din judeţ.
O parte din marfă, explică oamenii legii, ajungea în Bucureşti, prin intermediul unei firme de curierat rapid, destinatarul fiind Tiberiu Turcă, în vârstă de 23 de ani, fiul lui Florin Turcă.
Paralel cu ancheta ofiţerilor BCCO Suceava au avut loc investigaţii şi în Capitală, iar în urmă cu aproximativ o lună, la Tribunalul Bucureşti, au fost arestaţi patru indivizi implicaţi în afacerile cu ţigări de contrabandă.
Ţigări de contrabandă pentru judeţele Buzău şi Neamţ
Al doilea grup infracţional este format tot din mai mulţi contrabandişti din Vicovu de Jos, printre care Dorinel Ţugui, de 34 de ani, şi Elena Ţugui, de 36 de ani. Rolul acestora era de a introduce peste frontiera verde marfa de contrabandă. Ulterior, aceasta ajungea la Adrian Sergiu Proboteanu, de 31 de ani, şi Nelica Mihai, de 44 de ani, ambii din municipiul Suceava, precum şi la un anume Doru Ionel Sfichi, de 39 de ani, din Horodnic de Jos.
Ţigările de contrabandă erau distribuite în Bucureşti, tot printr-o firmă de curierat rapid, prin filiera lui Adrian Sergiu Proboteanu, sau în Suceava, Neamţ ori Buzău, prin intermediul celorlalţi doi comercianţi, Nelica Mihai şi Doru Ionel Sfichi.
Cumpărau ţigările de la contrabandişti şi le revindeau
Potrivit comunicatului remis de anchetatori, a treia grupare anihilată ieri de structurile de combatere a crimei organizate era formată din soţii Mihai Ştefan şi Anişoara Irimescu, în vârstă de 33 de ani, respectiv 26 de ani, precum şi Daniel Emanuel Procopciuc, de 20 de ani, din Rădăuţi, toţi trei din municipiul Rădăuţi, Ovidiu Gheorghe Ursachi, de 30 de ani, şi Constantin Bilibou, de 33 de ani, ambii din Vicovu de Sus, şi Alexander Iosif, de 25 de ani, din comuna Straja.
Respectivii, susţin ofiţerii BCCO, vindeau ţigările mai multor persoane din oraşul Siret şi municipiul Rădăuţi (Cezar Vasile Tcaciuc - 27 de ani, Iunona Emilia Tcaciuc - 25 de ani, Narcisa Maria Tcaciuc - 26 de ani, din Siret, şi Nicolae Ovidiu Colibaba -22 de ani, din Rădăuţi).
Când rămâneau fără marfă, cumpărătorii din această grupare apelau şi la distribuitorii de ţigări din cel de-al doilea grup infracţional.
Printre învinuiţi, şi un poliţist de frontieră
Din cel de-al patrulea grup infracţional făcea parte şi un poliţist de frontieră, Vasile Cristinei Cîrciu, în vârstă de 34 de ani, din comuna Straja, cercetat pentru săvârşirea infracţiunilor de sprijinire a unui grup infracţional organizat, luare de mită şi abuz în serviciu.
Alături de acesta erau implicaţi şi alţi consăteni din Straja, Petru Pătrăucean, de 41 de ani, şi Mihai Sava, de 31 de ani, dar şi cetăţeni ucraineni.
Gruparea respectivă, explică anchetatorii, a acţionat pe raza localităţii Straja şi a introdus însemnate cantităţi de ţigarete de contrabandă.
„Deşi cele patru grupuri infracţionale au acţionat independent, unii dintre membrii acestora au interacţionat pe parcursul desfăşurării activităţii infracţionale”, explică anchetatorii.
18 transporturi de ţigări interceptate şi etnobotanice găsite la percheziţii
Anchetatorii susţin că pentru documentarea activităţii infracţionale, pe parcursul cercetărilor au fost interceptate în trafic nu mai puţin de 18 transporturi ale contrabandiştilor, fiind confiscate în total aproape 78.000 de pachete de ţigări.
Pe timpul efectuării percheziţiilor, au fost identificate şi ridicate 27.323 de pachete ţigarete diferite mărci, de provenienţă Republica Ucraina şi Republica Moldova, cinci autoturisme, 25 de plicuri conţinând produse etnobotanice, o sabie, produse pirotehnice, alte bunuri şi înscrisuri cu valoare probatorie.
Aseară, la ora închiderii ediţiei, audierile nu erau finalizate, o parte dintre suspecţi primind ordonanţe de reţinere şi urmând să fie prezentaţi instanţei cu propunere de arestare preventivă.
„Cercetările sunt continuate în vederea identificării şi tragerii la răspundere penală a tuturor persoanelor implicate”, se precizează în comunicatul DIICOT Suceava.
(29 nov 2011, 12:00:16