Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, a declarat la sfârşitul săptămânii trecute că Fălticeniul poate deveni unul dintre cele mai importante oraşe culturale ale Regiunii de Nord a României. Flutur a inspectat sâmbătă lucrările de reabilitare a Muzeului de Artă „Ion Irimescu”, precizând că acesta va putea fi redeschis publicului la începutul anului viitor. Flutur a subliniat că investiţia se ridică la aproape 1,5 milioane de euro, fonduri alocate prin Programul Operaţional Regional. „Dacă dăm puţin timpul înapoi, îi promiteam marelui Ion Irimescu că o să facem să se împlinească voinţa domniei sale, adică renovarea acestei clădiri, Muzeul de Artă din Fălticeni. Şi cred că aşa cum se conturează, va deveni cea mai impunătoare, spaţioasă şi funcţională clădire de muzeu, şi ca importanţă, şi ca amenajare din judeţul Suceava”, a spus Flutur. Până în momentul de faţă au fost finalizate lucrările de reabilitare a exteriorului clădirii, urmând ca în scurt timp să se termine şi amenajarea spaţiilor expoziţionale din interiorul muzeului. Preşedintele CJ Suceava a subliniat că investiţia în reabilitarea Muzeului de Artă „Ion Irimescu” a fost una extrem de curajoasă.
Maestrul Irimescu şi-a dorit extraordinar de mult ca acest muzeu să fie reabilitat
La rândul său, primarul din Fălticeni, Vasile Tofan, a precizat că lucrările de reabilitare a Muzeului „Ion Irimescu” vor fi finalizate până la sfârşitul lunii februarie 2012. Tofan a arătat că din punctul său de vedere Muzeul de Artă „Ion Irimescu” va fi unul dintre cele mai moderne muzee din judeţul Suceava. „Anul viitor vom redeschide uşile muzeului şi cred eu că este un moment aşteptat de toată lumea. Dar, mai ales, maestrul şi-a dorit extraordinar de mult în ultimii ani de viaţă ca acest muzeu să fie reabilitat”, a subliniat Vasile Tofan. El a adăugat că muzeul are cea mai mare colecţie de autor din ţară. Investiţia Muzeul „Ion Irimescu” a presupus reabilitarea şi modernizarea în totalitate a clădirii, restaurarea a aproape 1.400 de metri pătraţi de spaţii interioare şi refacerea aleilor carosabile şi pietonale. După finalizarea lucrărilor, muzeul va fi reintrodus în circuitul turistic cultural.
Flutur consideră că Fălticeniul devine un oraş al muzeelor
Şeful administraţiei judeţene a mai adăugat că Fălticeniul va deveni un oraş al muzeelor, în condiţiile în care primăria acestui municipiu a alocat fonduri în modernizarea mai multor instituţii de acest gen. Gheorghe Flutur a arătat că anul trecut au fost finalizate lucrările de reabilitare a Muzeului Apelor, iar în momentul de faţă se realizează lucrări de reabilitare a clădirii Casei Lovineştilor – Galeria Oamenilor de Seamă: „Trebuie să apreciem faptul că cel puţin în ultimii ani, primăria, prin domnul primar Tofan, a făcut eforturi uriaşe pentru a pune în valoare acest patrimoniu, această moştenire pe care puţine localităţi din ţară o au. Şi eu sunt bucuros că pot să pun umărul şi să-i ajutăm cu fonduri atunci când e vorba despre astfel de investiţii”.
După vizita la Muzeul „Ion Irimescu”, şeful administraţiei judeţene a ţinut să vadă şi lucrările de modernizare a aleii pietonale din Fălticeni, care va fi transformată în „aleea personalităţilor”.
Este vorba despre aleea care face legătura între Piaţa „Nada Florilor” şi Piaţa „Mihail Sadoveanu”, unde ar urma să fie amplasate 20 de busturi ale unor personalităţi fălticenene din mai multe domenii de activitate, printre care Ion Irimescu, Mihail Sadoveanu, Grigore Vasiliu Birlic, Mihai Millo, Sofia Ionescu-Ogrezeanu (medic neurochirurg român, prima femeie din lume care a activat în acest domeniu) şi Angela Lefterescu (prima femeie comandant de cursă lungă din România).
Primarul din Fălticeni a mai spus că anul viitor primăria va aloca fonduri pentru reabilitarea Muzeului „Mihail Sadoveanu”.
(28 nov 2011, 11:23:47