La Colegiul Militar Liceal „Ştefan cel Mare” din Câmpulung Moldovenesc a avut loc, pe 25 noiembrie, sărbătorirea a 87 de ani de la înfiinţarea instituţiei şi 55 de ani de când instituţia funcţionează la Câmpulung Moldovenesc. Printre activităţile organizate pentru marcarea evenimentelor s-au numărat apariţia cărţii „Adolescenţă în pas de cadenţă”, realizată de elevi, o sesiune de referate şi comunicări ale elevilor pe teme de chimie, precum şi prima ediţie a Simpozionului Internaţional “Cerinţe esenţiale ale educaţiei în învăţământul preuniversitar”, iniţiat şi găzduit de Colegiul Militar Liceal „Ştefan cel Mare”.
Potrivit precizărilor comandantul colegiului, colonel dr. Teofil Ispas, ”ideea organizării unei dezbateri pe teme de educaţie a fost inspirată de contextul în care eforturile pentru a formula răspunsuri la imperativele transformării învăţământului preuniversitar devin tot mai necesare, evidente şi complementare. Orice schimbare produsă în sistemul de învăţământ, ca urmare a aplicării politicilor şi strategiilor de transformare, trebuie să fortifice instituţiile furnizoare de educaţie. Cuvintele cheie propuse a fi avute în vedere la construcţia expunerilor, de la care s-a plecat în formularea temei simpozionului, sunt: educaţie, calitate şi cerinţe”.
Simpozionul a fost realizat în parteneriat cu Statul Major al Forţelor Terestre, Academia Forţelor Terestre ”Nicolae Bălcescu” Sibiu, Universitatea ”Alexandru Ioan Cuza” Iaşi, Inspectoratul Şcolar al Judeţului Suceava, Consiliul Local al municipiului Câmpulung Moldovenesc, Societatea de Geografie – filiala Suceava, Casa Corpului Didactic ”George Tofan” Suceava, Societatea de Ştiinţe Matematice din România – filialele Iaşi şi Suceava, Asociaţia „Voievodul Ştefan” a Colegiului Militar Liceal „Ştefan cel Mare”.
Simpozionul s-a derulat pe trei secţiuni şi la dezbateri au asistat elevi şi personalul colegiului, reprezentanţi ai instituţiilor partenere, foşti profesori şi comandanţi ai instituţiei şi foşti absolvenţi. Cele 44 de lucrări înscrise la simpozion au fost cuprinse în cartea editată cu acest prilej, „Cerinţe esenţiale ale educaţiei în învăţământul preuniversitar/ Requirements of Modern High School Education”. Autorii lucrărilor cuprinse în carte sunt profesori din şcolile partenere într-un proiect Comenius, cadre didactice din instituţii de învăţământ din judeţul Suceava şi din alte zone din ţară.
La final, participanţii au primit câte un exemplar din carte şi diplome de participare, iar elevii colegiului au prezentat un spectacol artistic tuturor celor prezenţi.
(28 nov 2011, 14:24:57