Soarta Termica, ultima mare unitate de producţie din municipiul Suceava, care este la un pas de a fi închisă anul viitor, dar şi nemulţumirile salariale ale angajaţilor de acolo, cărora le-a fost redusă săptămâna de lucru, inclusiv salariile şi nu le-au fost acordate bonuri de masă, au fost dezbătute într-o şedinţă publică, ieri, la Casa de Cultură a Sucevei.
Spre surprinderea celor din sală, dar şi a iniţiatorilor acestei întâlniri, la şedinţa sindicaliştilor din Termica şi-au făcut apariţia liderii USL – Cătălin Nechifor (PSD), Alexandru Băişanu (PNL), însoţiţi de consilierii locali Ovidiu Donţu, Doiniţa Cocriş şi Cornel Caşu, încât organizatorii s-au văzut nevoiţi să le atragă atenţia să nu exploateze acest subiect doar cu scop electoral, ci să se implice efectiv în rezolvarea ei, dacă le pasă de sutele de oameni care lucrează acolo.
Critici şi promisiuni
Pe parcursul a aproape două ore, reprezentanţii USL aproape au monopolizat discuţiile privind soarta Termica, declarând că ce se întâmplă acolo este un abuz al puterii şi promiţându-le oamenilor că îi vor sprijini, dacă vor lupta contra construirii unei noi centrale, private, pe ruinele actualei centrale.
Cătălin Nechifor a susţinut că Termica nu s-ar fi confruntat cu o criză a reducerii consumatorilor dacă autorităţile locale ar fi suplinit dispariţia consumatorilor industriali prin condiţionarea marilor centre comerciale care au apărut în Suceava de a se alimenta cu apă caldă şi căldură de la Termica.
Pe de altă parte, Ovidiu Donţu s-a angajat să reclame la DNA o serie de decizii ale administraţiei locale, referitoare la Termica, pe care el le consideră abuzive.
Măsuri pentru sprijinirea salariaţilor Termica
După plecarea politicienilor, liderul Sindicatului Prometeu, Iordănel Secrieru, s-a delimitat clar de implicarea politicului în discuţii: „Eu nu fac jocuri politice. Noi suntem sindicate şi nu facem politică”, readucând în discuţie problemele pentru care s-au întrunit acolo, adică protejarea drepturilor salariaţilor de la Termica.
Astfel, s-a vorbit despre măsurile care se impun a fi luate în cazul disponibilizării unui număr mare de angajaţi, despre programul de restructurare al Termica şi care ar fi şansele acesteia de a mai rezista pe piaţă după construirea unei noi centrale, sfătuindu-se în această privinţă cu preşedintele Federaţiei Energetica, Trăian Diliman, invitat special în acest scop.
După ore de discuţii, mai mult sau mai puţin furtunoase, între reprezentanţii conducerii Termica, sindicalişti şi politicieni, singurele concluzii certe au fost că salariaţii trebuie să îşi apere drepturile în instanţele de judecată, dar să şi fie uniţi pentru a lupta contra transformării Termica într-un morman de fiare care să fie vândut bucată cu bucată, dar şi pentru ca salariaţii care vor fi trimişi acasă să beneficieze de salarii compensatorii.
(26 nov 2011, 17:07:54