Pentru a evita un posibil accident ecologic major, prin deversarea a patru milioane de tone de zgură şi cenuşă în apele râului Suceava, municipalitatea suceveană vrea să pună în practică un proiect în valoare de 12 milioane de lei (120 de miliarde de lei vechi).
Studiul de fezabilitate al proiectului şi depunerea sa, în vederea obţinerii unei finanţări de 90% din suma necesară punerii sale în practică, în cadrul “Programului privind refacerea siturilor contaminate istoric”, derulat de Administraţia Fondurilor de Mediu, au fost aprobate în ultima şedinţă de Consiliu Local.
Primarul Sucevei, Ion Lungu, a expus motivele pentru care a introdus acest proiect pe ordinea suplimentară a şedinţei de Consiliu Local:
“Necesitatea închiderii şi ecologizării depozitului şi a refacerii apărării de mal în această zonă este absolut necesară şi urgentă, deoarece există pericolul producerii unui accident ecologic major la o nouă viitură. Circa patru milioane de tone de cenuşă şi zgură ar putea ajunge în râul Suceava, cu efecte deosebite de poluare şi distrugere a florei şi faunei”.
Contaminarea apelor râului Suceava ar reprezenta un pericol major de poluare şi pentru pânza freatică, din care se alimentează populaţia cu apă potabilă.
Şeful municipalităţii sucevene a precizat că termenul limită de depunere a proiectului este 5 decembrie şi că acesta nu a putut fi depus mai devreme din cauza disputelor existente în privinţa proprietarului terenurilor de la Termica.
Volumul total al depozitului închis, structurat pe trei compartimente, care urmează să fie realizat, este de 5.757.000 metri cubi, în vreme ce lungimea apărării de mal necesare în zona depozitului este de 375 m.
(26 nov 2011, 14:22:36