Un număr de 410 formulare europeneau fost eliberate de Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Suceavaîn primele zece luni ale anului pentru persoanele care au necesitat tratament în statele membre ale Uniunii Europene în baza Regulamentelor europene de securitate socială. Purtătorul de cuvânt al instituţiei, Anda Sălăgean, a informat căcele mai solicitate au fost formularul E 107, care reprezintă o cerere de atestat privind dreptul la prestaţiile în natură (instituţia din statul UE solicită informaţii privind calitatea de asigurat a cetăţeanului român) şi formularul E 121 (S1), care este un atestat pentru înscrierea titularilor de pensie, a membrilor familiei acestora şi actualizarea listelor (pensionarii şi membrii familiei care au rezidenţă în alt stat membru UE).
Servicii de urgenţă în baza cardului european de asigurat
De asemenea, foarte multe solicitări s-au înregistrat şi pentru formularul E 106 (S1), document ce se constituie într-un atestat privind dreptul la prestaţiile în natură ale asigurării de boală-maternitate în cazul persoanelor care îşi au reşedinţa într-un alt stat decât statul competent (pentru persoanele asigurate în România, care sunt remunerate de un angajator român, dar care au rezidenţă în alt stat membru UE) şi E 001 - schimb de informaţii privind persoanele asigurate între instituţii din ţările UE.
Anda Sălăgean a adăugat că un formular destul de des solicitat a fost şi E 125, emis în cazul persoanelor care călătoresc în străinătate şi care primesc acolo tratament de urgenţă, în baza cardului european de asigurat. Ea a explicat că prin cardul european se pot obţine servicii medicale devenite necesare pe timpul şederii temporare în ţările UE, în principiu servicii pentru afecţiuni acute sau urgenţe, în perioada de valabilitate a cardului. Ulterior, unitatea sanitară care a efectuat serviciul medical în străinătate, prin Casa de Asigurări cu care are raporturi contractuale, trimite formularul European E 125 (cu regim de factură) spre decontare la CNAS, care le dirijează în teritoriu, în judeţul de unde provine asiguratul.
Sume cheltuite în străinătate, recuperate parţial în ţară
La primirea formularului, CAS Suceava verifică calitatea de asigurat a pacientului, valabilitatea cardului şi dacă serviciile medicale pot fi decontate conform legislaţiei în vigoare. În primele zece luni din 2011, suma decontată de CAS Suceava în astfel de cazuri a fost de 422.225,28 lei, a precizat Anda Sălăgean.
Responsabilul de relaţiile cu presa al instituţiei a precizat că în intervalul ianuarie-octombrie, au fost şi situaţii în care o persoană a plecat în una din ţările UE fără card european sau s-a tratat acolo pentru o boală cronică care nu era acoperită de card. În aceste condiţii, clinica din străinătate a emis o factură, pe care persoana în cauză a achitat-o, după care CAS a decontat contravaloarea serviciilor medicale la nivelul plăţilor care se efectuează în România (dosarul trebuie aprobat în prealabil de CNAS). Acest lucru a fost posibil în baza formularului E126, iar în primele zece luni din 2011, suma restituită de CAS Suceava în astfel de cazuri a fost de 84,62 lei.
(26 nov 2011, 13:22:08