Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
 
sâmbătă, 26 nov 2011 - Anul XVI, nr. 280 (4878)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Demersuri

La Siret se va înfiinţa un Muzeu de Istorie a Evreilor din Bucovina

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

În oraşul Siret se va deschide un Muzeu de Istorie a Evreilor. Anunţul a fost făcut de preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, care a declarat că instituţia pe care o conduce a început demersurile pentru înfiinţarea acestui muzeu, care ar urma să funcţioneze în actuala clădire a Muzeului de Istorie Siret.

Flutur a arătat că intenţia administraţiei judeţene este de a reabilita clădirea actualului muzeu din Siret şi transformarea lui în Muzeul de Istorie a Evreilor din Bucovina, primul de acest fel din România. În noul muzeu ar urma să fie deschisă o expoziţie permanentă, cu exponate de la venirea evreilor în această zonă, în secolul al XV-lea şi până după al Doilea Război Mondial. Gheorghe Flutur a mai precizat că în curtea interioară a muzeului ar urma să fie construit un memorial al Holocaustului Evreilor din Bucovina, conceput de arhitectul sucevean Constantin Gorcea, ca un zid neregulat din cărămidă, pe care ar urma să fie trecute numele victimelor din Bucovina. Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava a declarat: „Ideea noastră s-a bucurat de aprecierea comunităţii evreieşti din Suceava şi a diverselor instituţii sau organisme din România. Suntem siguri că înfiinţarea Muzeului de Istorie a Evreilor din Bucovina ar reprezenta un act de reparaţie morală şi istorică şi ar fi absolut necesară în contextul mai larg al turismului bucovinean”.

Actualul Muzeu de Istorie din Siret a fost construit în anul 1895 şi are o suprafaţă de 462 de metri pătraţi. Şi o curte exterioară de aproape 1.300 de metri pătraţi. Clădirea muzeului din Siret este situată în centrul civic al oraşului, în imediata apropiere a celor două cimitire evreieşti din acest oraş.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului La Siret se va înfiinţa un Muzeu de Istorie a Evreilor din Bucovina.
 Vizualizări articol: 1722 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 4 voturi
La Siret se va înfiinţa un Muzeu de Istorie a Evreilor din Bucovina3.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   .... trimis de
(26 nov 2011, 14:33:58
E bine! Sper sa facem si un muzeu al evrei-lor din Bucovina care au torturat romanii in inchisorile comuniste. Observ ca pupatul in fun-dul evrei-lor este un sport mondial. E o moda care prinde ff bine in principal la ora de Holocaust !

Mai doresc si un muzeu al camatariei, stiinta inventata tot de evre-i.

Multumesc pe aceasta cale poporului evre-iesc ca exista pe acest pamant si datorita lor avem o lume mai buna cu sclavi, banci, corporatii si razboaie.

Noi, crestinii suntem de o rautate infailibila!

E pacat ca romanii nu si-au plans inca victimele comunismului insa plang deja victimele Holocaustului din Romanialaughing Dle Flutur istoricii inca mai au dispute cu privire la acest asa zis Holocaut pe plaiurile noastre insa d-voastra deja ridicati monumente. Nu stiam ca pe langa silvicultura ati terminat si istoria. Iar daca ati terminat istoria, ati terminat istoria aia "frumoasa".

Si ca sa nu fiu acuzat vezi Doamne ca sunt anti-semit sau mai stiu eu ce, parerea mea este ca fiecare popor trebuie sa-si plange victimele sale. Evreii pe ai lor noi pe ai nostrii. Ma foare in cot de ai lor ! Sa fie clar !
2.   Pupam... trimis de
(26 nov 2011, 17:13:13
... fundurile evreilor in continuare, crezand in nu stiu ce ajutoare financiare....
rusine!!!
sarbatorim pastele evreiesc an de an, mai ceva decat pe cel crestinesc.
maine-poimaine ridicam si cateva sinagogi si ne taiem pielea de pe....

rusine sa va fie!!!

p.s. nenea flutur, sa nu mai apari la Putna, la mormantul lui Stefan cel Mare, ca s-ar putea sa-ti cada ceva de sub fund!

din nou, rusine!!!!
3.   Bine zis trimis de
(26 nov 2011, 17:20:36
sunt de acord cu primul comentariu,mult respect
4.   Foarte bine trimis de
(28 nov 2011, 11:05:43
voi astia de mai sus... orasul siret este construit de evrei, este un oras evreiesc si daca nu erau ei ne ca.c.am si acuma in fundul curtii sau in porumb.la siret este cel mai vechi cimitir din europa al evreilor, este considerat monument si este si un obiectiv turistic al zonei.Ma p.is pe holocaust si pe bancile la care tot voi ati apelat sa luati bani.. romanul vrea bani stand degeaba...daca cineva face ceva sariti la el ca de ce face, daca nu face nimic, la fel... atata timp cat o cladire degradata care este sau poate sa fie un obiectiv turistic si este renovata ma doare in cot cine o face. Noi astia din siret respectam evreii pentru ca au facut parte din tot ce suntem azi... si pentru istoricul p.u..lii de mai sus... bou.le aplica teoriile tale cand votezi basescu si poate toate vor merge mai bine...
5.   Foarte rau trimis de
(28 nov 2011, 16:38:38
tu asta de mai sus. Orasul Siret este atestat documentar pentru prima data in 1339 in portulanul lui Angelio Dulcert, este capitala Moldovei cel putin in timpul domniilor lui Sas Voda, Latcu Voda si Pentru I Musat pana in anul 1388 cand este mutata la Suceava. Pentru domniile lui Dragos Voda si Bogdan I nu se stie sigur daca a fost la Siret fie si partial .

Incepand cu anu 1371 a fost infiintata Episcopia Romano Catolica de Siret care a functionat pana in anul 1434.

Dupa anul 1388 cand capitala a fost mutata la Suceava orasul Siret asigura veniturile doamnelor Moldovei. Amintim aici pe Margareta Musata si Ringala sotia lui Alexandru cel Bun.

In anul 1371 se infiinteaza pe langa episcopia romano catolica o scoala aceasta fiind prima scoala din Moldova. In 1380 pe langa aceeasi episcopie se infiinteaza o biblioteca care probabil este prima biblioteca din Moldova. In 1377 Petru I Musat bate la Siret prima moneda a principatului Moldovei.

Istoria orasului Siret desi putin cunoscuta si ... recunoscuta are o importanta deosebita pentru istoria nationala si asta nu datorita evreilor.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei