Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
 
vineri, 25 nov 2011 - Anul XVI, nr. 279 (4877)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Gâlceavă

Taxele şi impozitele locale pe 2012, mărul discordiei în Consiliul Local Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Taxele şi impozitele locale pe care sucevenii le vor avea de plătit la bugetul local în 2012 au fost aprobate ieri de Consiliul Local Suceava, dar numai după lungi discuţii şi certuri inutile.

Gâlceava aleşilor locali s-a învârtit în jurul valorii taxelor şi impozitelor locale pe clădiri şi terenuri. Astfel, în vreme ce iniţiatorul proiectului, primarul Ion Lungu, a propus menţinerea taxelor şi impozitelor la aceleaşi valori ca şi anul trecut, deşi legea permitea o majorare de 20%, opoziţia a venit cu o propunere considerată electorală de ceilalţi aleşi locali, de reducere a nivelului actual cu 10%.

Pornind de aici s-a pornit o lungă dezbatere, deloc fructuoasă sau constructivă, marcată cu strigăte, gesturi nervoase şi ameninţări, despre cât de legală sau cât de benefică este această propunere, mulţi dintre consilieri zicând că nici măcar nu ar trebui supus votului acest amendament, pentru că nu ar fi legal.

În vreme ce iniţiatorul amendamentului, consilierul PSD Ovidiu Donţu, a susţinut sus şi tare că acest amendament este legal şi o astfel de decizie poate fi luată de Consiliul Local, secretarul municipiului, Ioan Ciutac, a spus că dacă proiectul va trece cu această modificare, nu va da semnătura de legalitate acestui act care are putere de lege la nivel local.

 

“Tot ce nu e interzis este permis”

Iniţiativa lui Donţu, care, într-un fel, era de la bun început sortită eşecului, pentru că PSD şi PNL nu deţin decât şapte din cele 23 de voturi din Consiliul Local, încât, dacă ceilalţi nu sunt de acord cu ea, nu are nici o şansă de a trece, a reuşit să-i dezbine pe cei din PD-L.

O parte a susţinut blocarea şedinţei până când salariaţii de la departamentul Economic vor reuşi să-i arate lui Donţu că nu are baza legală să propună diminuarea taxelor şi impozitelor, care sunt păstrate la acelaşi nivel de şase ani, în vreme ce alţii susţineau să fie supus amendamentul la vot, oricum ar fi el.

Mai mult, după ce a consultat Codul Fiscal, în care se spune că taxele şi impozitele locale pot fi majorate anual cu maxim 20%, Ovidiu Donţu, jurist de meserie, a concluzionat: „Se poate. Unul dintre principiile dreptului este că tot ce nu e interzis este permis. Deci se pot face reduceri, chiar dacă legea nu pomeneşte decât de majorări”.

Atunci, argumentele aduse de alţi consilieri locali au mers pe ideea că, dacă propune diminuarea bugetului local, să spună şi de la ce capitole de investiţii să fie scăzuţi aceşti bani, adică ce activităţi să fie mai puţin finanţate anul următor.

În cele din urmă, după ce în jurul mesei ovale s-au consumat o mulţime de nervi, după feţe înroşite şi glasuri gâtuite de prea mult strigat, primarul Sucevei a făcut apel la toţi aleşii locali să lase discuţiile şi să supună la vot atât amendamentul, cât şi proiectul.

Drept urmare, amendamentul lui Donţu a fost respins cu zece voturi contra, şapte pentru şi cinci abţineri, în vreme ce proiectul, în forma sa iniţială, a fost votat cu 15 voturi pentru, şase contra şi o abţinere.

 

Reduceri de 10% pentru plata anticipată a taxelor şi impozitelor

Una dintre principalele modificări aduse proiectului de stabilire a taxelor şi impozitelor locale pe anul 2012 o reprezintă facilitatea acordării unei reduceri de 10% la plata anticipată a acestora nu doar pentru populaţie, ci şi pentru persoanele juridice. Până anul trecut, firmele, PFA-urile şi asociaţiile familiale nu beneficiau de nici un fel de bonificaţie, în 2011 le-a fost acordată o reducere de 5% pentru plata contribuţiilor locale până la data de 31 martie, iar anul viitor vor beneficia de o reducere de 10%, în aceleaşi condiţii.

 

Impozite majorate pentru deţinătorii mai multor imobile

O altă veste este cea a menţinerii impozitării progresive pentru deţinătorii mai multor imobile. Astfel, conform modificărilor aduse Codului Fiscal, care s-au aplicat şi anul acesta, impozitul pe clădiri se majorează astfel:

- cu 15% pentru prima clădire în afara celei de domiciliu;

- cu 50% pentru a doua clădire în afara celei de domiciliu;

- cu 75% pentru a treia clădire în afara celei de domiciliu;

- cu 100% pentru a patra clădire în afara celei de domiciliu.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Taxele şi impozitele locale pe 2012, mărul discordiei în Consiliul Local Suceava.
 Vizualizări articol: 1407 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Taxele şi impozitele locale pe 2012, mărul discordiei în Consiliul Local Suceava5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei