Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 25 nov 2011 - Anul XVI, nr. 279 (4877)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,717 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

De la anul

Sucevenii vor trebui să-şi facă asigurări de sănătate în sistem privat

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Din 2012, sucevenii vor fi obligaţi să-şi facă asigurări de sănătate în sistem privat. Autorităţile din sistemul sanitar pregătesc o nouălegecare ar urma să intre în vigoare de la începutul anului viitor. Proiectul aflat deocamdată în lucru prevede introducerea asigurărilor obligatorii de sănătate şi care vor acoperi serviciile medicale minime, decontate în pachetul de bază,şi introducerea asigurărilor suplimentare, care sunt opţionale şi vor suporta inclusiv serviciile complexe, care nu se regăsesc în pachetul de bază.

Noua lege a asigurărilor de sănătate va face loc unor case de asigurări de sănătate private, care, teoretic, se vor bate să câştige de partea lor cât mai mulţi pacienţi, cu pachete de servicii cât mai atractive, minimul de înscrişi fiind un milion de oameni.Pentru asigurarea obligatorie la Sănătate, contribuţia lunară a pacientului nu se va modifica, aceasta urmând să rămână la fel, de 5,2% pentru angajator şi de 5,5% pentru angajat, din salariul realizat. Pentru asigurarea suplimentară, contribuţia lunară va varia în funcţie de serviciile medicale alese de pacient, putând ajunge de la 15 euro şi până la maxim 50 de euro. Sumele menţionate ar putea fi schimbate, deocamdată autorităţile căzând de acord doar asupra cuantumului asigurării obligatorii, despre care se ştie clar că va fi păstrat la nivelul actual.

 

Casele private de asigurări de sănătate ar putea să funcţioneze din 2013, după ce în 2012 îşi vor să-şi strânge pacienţii

Potrivit proiectului de lege care va fi făcut public în următoarele săptămâni,pachetul de bază va fi acelaşi pentru toate casele private, care nu vor avea dreptul să refuze nici un pacient. Pacienţii sunt liberi să-şi aleagă casa la care vor să-şi încheie poliţa de asigurare, dar vor trebui să se hotărască până la o anumită dată. Pacienţii care nu respectă termenul de înscriere vor fi distribuiţi la casele de asigurări private în mod aleatoriu. Pacienţii vor trebui să rămână la o casă de asigurări privată cel puţin un an, după care se pot muta la alta, dacă sunt nemulţumiţi, mai prevede proiectul. Potrivit aceluiaşi proiect, casele de asigurări private vor putea încheia contracte cu spitale şi, separat, doar cu anumiţi medici din spitale. Mai departe, acelaşi spital va putea avea contracte cu diferite case de asigurări, în timp ce acelaşi medic va putea avea contracte cu mai multe case de asigurări care-l solicită. De menţionat că toate casele private vor primi bani în funcţie de numărul de pacienţi pe care are îi vor avea înscrişi pe liste, după un model similar celui existent în prezent, în cazul medicilor de familie. Casele private de asigurări ar putea începe să funcţioneze din 2013, după ce în 2012 îşi vor strânge pacienţii. În momentul de faţă, autorităţile încearcă să stabilească ce anume va conţine pachetul de bază de servicii, despre care însă se ştie deja că va fi mult restrâns faţă de cel actual. O altă schimbare prevăzută de noua lege a Sănătăţii este transformarea spitalelor în fundaţii sau societăţi comerciale.

 

Peste şapte milioane de lei, suma strânsă în primele zece luni ale anului, de CAS Suceava

Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Suceava, instituţia publică care ar urma să fie înlocuită de casele private, a încasat în 2011, în primele zece luni, 7.038.168 lei, sumă ce depăşeşte bugetul aprobat de forul central, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS), cu 2,15%. De menţionat că CAS încasează doar contribuţiile persoanelor fizice asigurate facultativ sau prin efectul legii, altele decât cele cu calitate de angajat, la Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS).

Purtătorul de cuvânt al CAS Suceava, Anda Sălăgean, a explicat ieri că instituţia pe care o reprezintă încasează contribuţiile la FNUASS de la persoanele care nu se încadrează în categoria salariaţilor şi care nu beneficiază de asigurare de sănătate fără plata contribuţiei sau cu plata contribuţiei din alte surse, persoane care au obligaţia de a se asigura şi care trebuie să plătească la CAS contribuţia de asigurări sociale de sănătate calculată prin aplicarea cotei de 5,5 %, lunar, la salariul de bază  minim brut pe ţară. „În prealabil, la nivelul CAS se verifică dacă persoana respectivă nu apare în evidenţe cu sume restante prin neplata contribuţei la sănătate, pe ultimii cinci ani. Actele necesare pentru aceste persoane sunt copie după actul de identitate şi o declaraţie pe proprie răspundere cum că nu realizează venituri impozabile”, a precizat responsabilul de relaţiile cu presa.

 

Categoriile scutite de plata asigurării de sănătate vor rămâne în continuare aceleaşi

Anda Sălăgean a adăugat că CAS încasează contribuţia la FNUASS şi de la persoanele fizice autorizate, asociaţii familiale şi persoanele care nu au statutul de salariaţi sau pensionari, dar au venituri din cedarea folosinţei bunurilor (chirii), din drepturi de proprietate intelectuală, pe baza deciziilor de impunere emise de ANAF, însoţite de declaraţii conform Ordinului 617/2007.

De menţionat că, de anul viitor, în baza noii legi din Sănătate, persoanele neasigurate se vor trata în continuare doar la Urgenţe. Categoriile scutite de plata asigurării de sănătate vor rămâne în continuare aceleaşi: copiii sub 18 ani, studenţii până în 26 de ani care nu realizează venituri, soţul/ia şi părinţii aflaţi în întreţinerea unui asigurat, persoanele cu handicap care nu realizează venituri din muncă, pensie sau alte surse, bolnavii incluşi în programele naţionale (cancer, TBC, hemofilie, transplantaţi) şi femeile însărcinate. Persoanele care nu fac dovada calităţii de asigurat beneficiază de servicii medicale în cazul urgenţelor şi al bolilor cu potenţial epidemic, de vaccinările obligatorii şi de serviciile de planificare familială, dar şi de monitorizarea evoluţiei sarcinii şi a lăuzei. Pot încheia asigurări de sănătate şi cetăţenii străini, aflaţi temporar în ţară.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sucevenii vor trebui să-şi facă asigurări de sănătate în sistem privat.
 Vizualizări articol: 1079 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.27/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.3 din 11 voturi
Sucevenii vor trebui să-şi facă asigurări de sănătate în sistem privat4.3511

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Spuneti clar trimis de
(29 nov 2011, 23:13:46
Buna!
Vad aceeasi stire pe toate site-urile. Nu mi-e clar insa daca noi vom plati ceva din buzunarul nostru sau CAS va plati pentru noi? Scrie peste tot ca polita maxima va fi de 50 euro. Aceasta suma trebuie platita de mine ca si asigurat atunci cand inchei asigurarea sau cum? Cand o persona va decide cu cine incheie asigurarea va trebui sa se decida asupra unei sume?
Multumesc

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei