Proiectul de modernizare a Aeroportului „Ştefan cel Mare” Suceava va fi finalizat în martie 2014, a anunţat ieri preşedintele Consiliului Judeţean, Gheorghe Flutur. Şeful administraţiei judeţene a susţinut ieri la aeroport o conferinţă de presă în care a prezentat în detaliu proiectul de 39,5 milioane de euro cofinanţat din fonduri europene, prin Programul Operaţional Sectorial- axa Transporturi. Potrivit calendarului investiţiei, proiectul tehnic este prevăzut a fi finalizat în lunile martie-aprilie 2012, urmând ca până în august să fie încheiate procedurile de desemnare a constructorului. Lucrările vor începe în septembrie în 2012 şi vor dura 18 luni, până în martie 2014.
Aeroportul de la Suceava va avea cel mai modern sistem de balizaj din ţară
Investiţia în modernizarea aeroportului de la Salcea prevede patru mari lucrări.
În primul rând este vizată modernizarea pistei. Aceasta va fi mărită de la 1.800 de metri la 2.460 de metri şi va fi lărgită de la 30 la 45 de metri. Va fi o pistă flexibilă mult mai groasă decât este acum, care va permite aterizarea şi decolarea avioanelor cargo.
Apoi, va fi modernizat sistemul de balizaj, actualul sistem urmând a fi înlocuit cu unul de ultimă generaţie, care va avea lumini reglabile şi dirijabile. Gradul de vizibilitate al aeronavelor la aterizare va creşte de la 1.200 de metri, cât este în prezent, la 300 de metri. În plus, sistemul de balizaj va beneficia şi de o uzină electrică nouă.
Altă investiţie prevede amenajarea, pe patru hectarede navigaţie, a unui sistem automatizat care va aduce avioanele la sol pe vreme nefavorabilă.
În cadrul proiectului va mai fi construit şi un nou turn de control cu patru etaje, undeva la mijlocul pistei.
Gheorghe Flutur a ţinut să precizeze că aceste investiţii vor conduce la creşterea gradului de siguranţă a pasagerilor. El a adăugat că odată modernizat, aeroportul de la Salcea va fi atractiv pentru operatorii din branşă.
Modernizarea va duce la creşterea siguranţei zborului
Flutur a declarat: „Noi am demarat toate procedurile pentru a respecta calendarul. Până atunci, şi Consiliul Judeţean şi aeroportul vor trebui să asigure funcţionarea în siguranţă maximă aşa cum este astăzi aeroportul şi ambiţia noastră este să căutăm noi operatori de curse. Deja am avut discuţii cu unii operatori o să avem şi în continuare, să încercăm să deschidem linii interne, cât şi linii internaţionale. Important este să crească această siguranţă a pasagerilor care doresc să circule de pe aeroportul de la Suceava şi când va fi finalizat. Din păcate, acum avem un singur operator, Tarom, deşi ar fi condiţii pentru mai mulţi operatori. Suntem în discuţii şi cu Carpatair şi cu Wizz Air să deschidă atât curse interne, cât şi curse internaţionale”, a declarat Flutur.
El a subliniat că în trei ani de zile, Consiliul Judeţean a investit peste două de milioane de lei în modernizarea aeroportului de la Salcea, amintind de realizarea împrejmuirii aeroportului, de investiţiile în realizarea fluxului de pasageri, obligatorii pentru autorizarea Schengen ca aeroport internaţional.
Prin implementarea proiectului se urmăreşte creşterea traficului de la 21.000 de pasageri la 125.000
Prezent la conferinţa de ieri, directorul general al Regiei Autonome Aeroportul „Ştefan cel Mare”, Dumitru Sahlean, a declarat că după modernizare aeroportul de la Salcea va fi comparabil cu aeroportul Otopeni. El a spus că siguranţa zborului „va creşte enorm” şi că noua pistă va suporta greutăţi de până la 150 de tone. „Siguranţa zborului creşte enorm, de la 1.200 de metri vizibilitate la aterizare şi 90 de metri plafon la 300 de metri vizibilitate şi 30 de metri plafon. Noul sistem de balizaj poate aduce practic avionul în orb la baza pistei”, a spus Sahlean. Prin implementarea acestui proiect se urmăreşte creşterea traficului de la 21.000 de pasageri în prezent, la 125.000 de pasageri după lansarea în operare a proiectului, contribuind astfel la dezvoltarea economică şi culturală a regiunii. El a adăugat că după modernizare va creşte interesul companiilor aeriene pentru aeroportul de la Suceava. Directorul general adjunct al aeroportului, Ioan Măriuţa, managerul proiectului, a ţinut să sublinieze că investiţia va duce la creşterea atractivităţii aeroportului. El a spus că avionul de referinţă pentru noua pistă a aeroportului va fi Boeing 767, de 50 de tone sau de 350 de pasageri, în prezent avionul de referinţă fiind ATR 42, de 18 tone. Măriuţa a mai precizat că aeroportul de la Suceava este primul din ţară care se modernizează cu fonduri europene.
Contractul de finanţare pentru proiectul „ modernizare suprafaţă de mişcare şi balizaj, turn de control şi amenajarea terenului în vederea amplasării sistemului de navigaţie tip ILS” a fost semnat recent la Suceava, în prezenţa ministrului Transporturilor Anca Boagiu.
(25 nov 2011, 13:37:07