Un poliţist sucevean este pe cale să bată orice record. Agentul-şef adjunct Cătălin Hauca, şeful de post al Poliţiei Adâncata, a strâns în doar câteva luni amenzi de câteva mii de lei. Omul cu chitanţierul este un magistrat de la Judecătoria Suceava, care şi-a făcut un obicei din a-l sancţiona pe poliţist. De fiecare dată motivul a fost acelaşi: nu a dus la îndeplinire cu respectarea dispoziţiilor legale mandatele de aducere emise în mai multe dosare penale. Dacă pentru unele cazuri se poate considera că judecătoarea Maricica Mititelu are dreptate, unele situaţii sfidează orice logică.
De exemplu, în dosarul 4318/314/2010 al Judecătoriei Suceava, la termenul din 15 iunie 2011, poliţistul avea misiunea de a aduce în sala de judecată un număr de şapte persoane, şase inculpaţi şi un martor. Ceea ce s-a întâmplat în sala de judecată este însă de domeniul irealului. Cinci dintre inculpaţi şi un martor nu au fost prezenţi. Singurul inculpat prezent a depus o serie de acte medicale prin care dovedea că fratele său, şi el inculpat în dosar, este internat în spital.
La finalul şedinţei de judecată, Maricica Mititelu a decis să-l amendeze cu câte 500 de lei pe şeful postului de poliţie din Adâncata pentru fiecare mandat neexecutat. În total, agentul-şef adjunct Hauca a primit o amendă în cuantum de 3.500 de lei. La un calcul matematic simplu reiese că poliţistul a primit amendă şi pentru inculpatul pe care l-a adus în sala de judecată, dar şi pentru fratele acestuia, care se afla în spital.
„Este de domeniul SF-ului ce se întâmplă. Am primit amendă şi pentru mandatul executat. În plus, aveam de adus şapte persoane la instanţă, dar stau şi mă întreb unde îi înghesuiam pe toţi în Loganul de serviciu? Sau poate trebuia să-i leg de poartă pe fiecare şi să-i aduc pe rând la Judecătorie?”, s-a întrebat Cătălin Hauca.
Cadou de revenire la serviciu, o amendă de 1.000 de lei
Nu este însă singura amendă hilară aplicată de judecătoarea Maricica Mititelu. Pe 6 iunie 2011, într-un alt dosar, poliţistul trebuia să execute un mandat de aducere care-l privea pe Cristian Amărculesei. Pentru că persoana în cauză nu a ajuns în sala de judecat, ţap ispăşitor a fost găsit, cine altul?, agentul-şef adjunct Hauca. Amenda a fost de 1.000 de lei pentru „îndeplinirea necorespunzătoare în mod repetat a mandatului de aducere privindu-l pe inculpatul Amărculesei Cristian Constantin”.
Numai că 6 iunie 2011 a fost prima zi de serviciu a lui Cătălin Hauca, şi asta deoarece în perioada 16 mai – 5 iunie a fost în concediu medical din cauză că a avut piciorul în ghips.
Aceste date au fost depuse la dosar şi s-a cerut anularea sancţiunii, dar judecătoarea Mititelu a considerat că nu este cazul să-l „ierte” pe poliţist, iar amenda a rămas în picioare şi a fost dată în debit, adică Hauca este bun de plată.
„Cum să duc la îndeplinire acest mandat când eu eram acasă, cu piciorul în ghips? Eu nu înţeleg de ce nu-i amendează pe cei care nu se prezintă în faţa instanţei şi mă sancţionează numai pe mine. Este peste puterea mea de înţelegere”, a spus agentul-şef adjunct Hauca.
Poliţistul crede că în cazul său s-a dorit doar sancţionarea şi nimic mai mult. Ca exemplu, Cătălin Hauca a menţionat că o amendă poate fi între 150 şi 1.000 de lei. „Ştiu că se procedează gradual, mai întâi sancţiunea cea mai mică şi apoi creşte. Ori, la mine, cea mai mică amendă a fost de 500 de lei. Practic, sunt nevoit să muncesc pentru a-mi plăti amenzile date de doamna judecător”, este concluzia amară a şefului de post din Adâncata.
Poliţie prin telefon
O altă problemă pe care judecătoarea Mititelu nu a luat-o în calcul este aceea că agentul Hauca este singurul poliţist din comuna Adâncata. Are de acoperit trei sate, Adâncata, Călugăreni şi Feteşti, şi o populaţie de circa 4.000 de persoane. Iar în zilele când este obligat prin lege să pună în aplicare mandate de aducere comuna rămâne de izbelişte. „Trebuie să vin de dimineaţă la Judecătorie şi în loc să ia mai întâi acele cauze, sunt obligat să aştept alături de persoanele aduse cu mandat până după-amiaza. Dacă au vreo problemă, oamenii mă sună şi încerc să-i ajut. Fac poliţie prin telefon. Ferească Dumnezeu de vreo solicitare prin 112, că nu am cum să răspund la ea”, a menţionat şeful de post din Adâncata.
Amendează tot ce prinde în cale
Agentul-şef adjunct Cătălin Hauca nu este singurul amendat de magistratul Maricica Mititelu. Pe lângă avocaţi şi inculpaţi care încasează sancţiuni pecuniare pe bandă rulantă, printre „clienţii” judecătoarei s-a aflat şi procurorul Mirela Fănaru, de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava. La începutul acestui an, procurorul a primit o amendă de 1.000 de lei, sancţiune care a rămas în vigoare şi în urma contestaţiei. „Motivul pentru care s-a aplicat această amendă este acela că procurorul nu s-a prezentat la şedinţa de judecată, programată în cameră de consiliu”, a fost explicaţia oferită la acea vreme de reprezentanţii Judecătoriei Suceava.
Cercetată de Consiliul Superior al Magistraturii
Comportamentul Maricicăi Mititelu nu a trecut neobservat nici la nivel central. În baza unei sesizări trimise la Consiliul Superior al Magistraturii, reprezentanţii acestui organism s-au prezentat la Judecătoria Suceava şi au realizat o serie de verificări. S-a întâmplat în urmă cu aproximativ două săptămâni, iar în scurt timp sunt aşteptate şi rezultatele acestor verificări.
(24 nov 2011, 11:24:21
Ce bai ..esti smecher ?? las ca.ti arat eu tie.. cam asa e vorba la ei!! ia ca trec si ei pe aici..si de acum...cine e cautat de politie..sa nu se prezinte..si asa politistu isi i.a amenda:P