Introducerea asigurărilor de sănătate în sistem privat ar putea duce la dizolvarea pe plan local a caselor de asigurări de sănătate pentru a putea face loc operatorilor privaţi. Una dintre variantele propuse pentru reforma în sectorul sanitar prevede desfiinţarea acestor instituţii la nivel judeţean şi înlocuirea lor cu casele de asigurări de sănătate private.
Forul central, respectiv Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, ar putea rămâne şi în viitor, urmând să se transforme într-un fel de depozitar al banilor, care, în teritorii, vor fi strânşi doar de Direcţiile de Finanţe (în momentul de faţă şi casele de sănătate judeţene colectează fonduri, pentru anumite categorii de asiguraţi). Practic, conform propunerilor legislative, contribuţiile pacienţilor din toată ţara ar trebui redirecţionate către CNAS, care ulterior le va redistribui caselor de asigurări private, în funcţie de numărul de înscrişi pe liste.
La Suceava, aplicarea în forma actuală a noii legi a Sănătăţii s-ar putea traduce prin circa 70 de oameni rămaşi fără locurile de muncă. Aceştia sunt salariaţii Casei de Asigurări de Sănătate, în mare parte persoane tinere, despre care nu se ştie încă dacă vor fi preluaţi sau nu de operatorii privaţi. În ceea ce priveşte imobilul în care funcţionează la ora actuală Casa de Asigurări de Sănătate Suceava, trebuie spus că acesta va rămâne în patrimoniul CNAS, care nu ar fi exclus să-şi păstreze reprezentanţi în teritoriu, ceea ce ar însemna salvarea câtorva locuri de muncă.
(24 nov 2011, 11:16:35