Fost preşedinte al Partidului Conservator, filiala Suceava, fost director adjunct al Direcţiei Agricole Suceava, actualmente inspector al Direcţiei de Control, Verificare şi Monitorizare Turistică, Costel Ignătescu este din nou în centrul unui scandal în care a intrat singur. Mai exact, Ignătescu este acuzat că a luat două împrumuturi pe care nu le-a returnat integral, motiv pentru care s-a ajuns la procedurile de executare silită.
Totul a început în martie 2001, când Costel Ignătescu a contractat un împrumut de zece milioane de lei vechi de la CAR Filiala Electrocentrale Suceava. Datoria şi celelalte obligaţii de plată care derivau din acest împrumut au fost achitate, iar în martie 2002 fostul lider al PC a mai solicitat şi primit încă 50 de milioane de lei vechi.
Mai exact, pe 9 martie 2002 a primit 25 de milioane de lei vechi, iar 19 zile mai târziu a primit o sumă similară.
Din banii luaţi şi pe care trebuia să-i returneze în termen de 25 de luni, Costel Ignătescu a achitat zece milioane de lei vechi în iulie 2004, iar mai apoi, în mai 2007, încă un milion de lei vechi.
Ioan Herghelegiu, contabilul CAR Filiala Electrocentrale Suceava, a explicat: „Deşi recunoaşte că a luat aceste împrumuturi, refuză să le achite. Domnul Ignătescu a apelat la tot soiul de tertipuri pentru a nu returna împrumutul. La procese nu a fost niciodată, iar singura dată când ne-am întâlnit mi-a spus să am răbdare, că pentru că Justiţia îşi va spune cuvântul. Între timp, am câştigat şi toate procesele pe care le-am avut cu dumnealui”.
Ce spune instanţa de judecată
În iunie 2009, Judecătoria Suceava a dat o sentinţă care arată clar că actualul inspector pe probleme de turism este bun de plată. Magistratul de caz a constatat că cele două contracte de împrumut sunt învestite legal cu formulă executorie, stabilindu-se şi sumele pe care Ignătescu trebuie să le plătească: 14.851,85 de lei către CAR Filiala Electrocentrale Suceava, plus 1.485 de lei onorariul executorului judecătoresc Ioan Tătaru, respectiv 109,80 de lei cheltuieli de executare.
Costel Ignătescu a contestat aceste sume, dar judecătorul a apreciat că nu are nici un temei, arătând şi din ce se compun datoriile: „suma de 16.450,95 de lei este compusă din suma de 14.851,85 de lei, reprezentând împrumut-4.400 de lei, dobândă-împrumut 6.312 lei, actualizarea cu indicele inflaţiei-3.839,85 de lei şi avans onorariu executor judecătoresc-300 de lei, la care se adaugă suma de 1.485 de lei reprezentând onorariu executor şi cheltuieli de executare-109,80 lei”.
Ignătescu se prevalează de o lege din 1953
Ioan Herghelegiu a arătat că în toate procesele pe care le-a avut cu rău-platnicul Costel Ignătescu acesta s-a prevalat de o lege din 1953, privind prescripţia. „Legea este neclară şi confuză şi este jenant că domnul Ignătescu vrea să creeze teorii judiciare pe acele confuzii. Din punctul meu de vedere, a luat un împrumut şi trebuie să dea banii înapoi”, a explicat contabilul de la CAR Filiala Electrocentrale Suceava.
Aspectul prescripţiei a fost analizat şi de Judecătoria Suceava, iar concluzia magistratului nu arată că fostul preşedinte al Partidului Conservator ar fi scutit de plata banilor împrumutaţi: „Prescripţia de a cere executarea silită s-a întrerupt de două ori, odată la data de 9 iulie 2004, de când a început să curgă un nou termen de prescripţie, şi odată la 3 mai 2007, cu aceeaşi consecinţă a începerii unui nou termen de prescripţie, fapt pentru care nu putem considera că termenul de prescripţie a dreptului de a cere executarea silită s-a împlinit”.
I-au pus poprire pe salariu, dar a fost disponibilizat
Pentru a recupera datoria, executorul judecătoresc Ioan Tătaru a încercat să-i pună poprire pe salariu lui Costel Ignătescu. Procedura a avut loc în timp ce fostul şef al PC Suceava ocupa funcţia de director adjunct al Direcţiei Agricole. Numai că până să devină operaţională poprirea, Costel Ignătescu a fost disponibilizat, iar acum lucrează la o altă instituţie, ceea ce înseamnă că procedurile trebuie reluate.
„Eu vreau să-i amintesc domnului Ignătescu că în cursul anului 2008, la alegerile din acel an, partidul din care făcea parte avea sloganul <ofensiva bunului-simţ>. Ori, eu tocmai asta aş vrea de la domnul Ignătescu. Nimic mai mult”, a încheiat Ioan Herghelegiu.
Ignătescu: „Dacă asta e marea ştire a judeţului, puteţi scrie”
Chestionat pe tema celor două împrumuturi pe care le-a luat de la CAR Filiala Electrocentrale Suceava, Costel Ignătescu l-a acuzat pe Ioan Herghelegiu că oferă ştiri trunchiate. „Eu ştiu că s-a întâmplat altceva în instanţă, că s-a dat altă soluţie. Probabil că domnul de acolo nu a vrut să vă dea toate actele”, a precizat Ignătescu.
Fostul preşedinte al PC Suceava a adăugat că reprezentanţii CAR-ului au găsit „metode foarte interesante de a calcula datoriile, inclusiv legate de inflaţie”.
Totuşi, Costel Ignătescu nu a vorbit prea mult despre acest caz, canalizându-se să explice faptul că a devenit o ţintă pentru ziarul nostru şi că pregăteşte o acţiune pe care o va introduce în instanţele de judecată. „Dacă asta e marea ştire a judeţului, puteţi scrie. Că altceva nu se mai întâmplă în judeţ”, a tras cortina Costel Ignătescu.
(23 nov 2011, 12:56:26