Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 23 nov 2011 - Anul XVI, nr. 277 (4875)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,717 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Descoperiri

Cercetări arheologice cu surprize, la Valea Moldovei

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Arheologii suceveni dr. Mugur Andronic şi dr. Bogdan Petru Niculică, de la Muzeul Bucovinei, secondaţi de conf. univ. dr. Mircea Ignat (Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava), au întreprins recent cercetări arheologice de teren în unele microzone ale bazinului hidrografic al râului Moldova.

 

A fost identificată o parte dintr-o movilă funerară antică

Cu prilejul acestor cercetări, au fost repertoriate o serie de aşezări şi necropole aparţinând eneoliticului şi epocii fierului şi au fost identificate urmele posibile ale mai multor movile funerare pe imaşul comunei Valea Moldovei, acolo unde timp de mai multe zile s-a efectuat şi evaluarea arheologică a acestui posibil sit. Între activităţile desfăşurate aici s-a numărat şi săparea unei casete pentru verificarea stratigrafiei şi a eventualei prezenţe de complexe arheologice.

Surpriza a fost deosebită pentru arheologii suceveni, care au identificat astfel pe acel loc, prin cantitatea de cenuşă şi de cărbuni, dar şi prin unele fragmente ceramice deosebit de vechi, o parte dintr-o movilă funerară antică (tumul).  

 

Necropolă atribuită culturii tumulilor carpatici din primele secole creştine

Prin caracteristicile sale morfologice, şi anume dimensiuni (diametru, înălţime foarte redusă), structura mantalei, dar  mai ales datorită specificului materialului ceramic, autorii acestor descoperiri atribuie necropola culturii tumulilor carpatici, care datează din primele secole creştine (sec. II - III d. Hr.), răspândită din zona izvoarelor Tisei spre nordul Bucovinei istorice şi ulterior şi în actuala regiune Cernăuţi şi judeţul Suceava (judeţ unde se mai cunosc doar siturile funerare de la Botoşana şi Boroaia).

La fel de interesantă este şi coloratura etnică a acestei culturi arheologice, care s-a grefat pe zone premontane carpatice, purtătorii ei fiind un amestec de populaţie autohtonă geto-dacică cu triburi germanice, probabil vandali, provenind din zone sud-poloneze şi sud-est slovace.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cercetări arheologice cu surprize, la Valea Moldovei.
 Vizualizări articol: 1157 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 18 voturi
Cercetări arheologice cu surprize, la Valea Moldovei5.0518

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei