Conducerea Primăriei Câmpulung Moldovenesc oferă fără doar şi poate numeroase exemple despre modul în care o administraţie locală are „grijă” de soarta locuitorilor municipiului, dar şi despre modul în care ştie să „atragă” turişti într-un oraş declarat staţiune turistică de interes naţional. Pe lângă „atracţiile” deja consacrate din acest municipiu, cum ar fi străzile pline de gropi sau clădirile istorice lăsate în paragină, primarul din Câmpulung Moldovenesc, Gabriel Constantin Şerban, se mai poate lăuda cu o „realizare”, şi anume staţia de epurare a oraşului, aflată la intrarea în oraş dinspre Suceava.
Orice turist care şi-ar dori să petreacă un sejur în Câmpulung Moldovenesc are mari şanse ca în momentul în care intră în acest oraş dinspre Suceava să simtă, în locul aerului curat de munte, un puternic miros venit de la staţia de epurare. Însă dacă turiştii au posibilitatea de a alege între a rămâne într-o zonă în care cel puţin pe timp de vară mirosurile sunt insuportabile sau a pleca către alte localităţi turistice, nu acelaşi lucru se poate spune şi despre locuitorii din Câmpulung Moldovenesc care au case în aproape toată zona Câmpulung Est, de la intrarea în oraş şi până dincolo de pârâul Izvorul Alb.
Câmpulungenii din apropierea staţiei ameninţă cu judecata
Disperaţi de mirosurile pe care trebuie să le suporte, în special pe perioada verii, câmpulungenii care locuiesc în apropierea staţiei de epurare ameninţă cu judecata. Unul dintre cei care au casă în zona staţiei, Florentin Petruşcă, spune că nimeni din Primăria Câmpulung Moldovenesc nu le ia în considerare nemulţumirile legate de modul de funcţionare al staţiei de epurare.
Florentin Petruşcă a declarat că „Nimeni nu ne poate da un răspuns. Din punct de vedere juridic, cred nu putem rezolva decât dacă facem o plângere la Parchet, pentru tulburarea folosinţei proprietăţii. Să vedeţi în ce condiţii trebuie să trăim noi. Nu putem lăsa un geam deschis, mai ales vara. Iar la primărie nu stă nimeni de vorbă cu noi”.
Un alt câmpulungean care locuieşte în zona staţiei de epurare, Viorel Boicu, a spus că din punctul său de vedere noua staţie de epurare funcţionează mai prost decât vechea instalaţie. „Noua staţie ne face imposibilă viaţa”, a spus Viorel Boicu, care a adăugat că, deşi a fost la primar pentru a-i solicita să găsească o soluţie prin care să dispară mirosurile emanate de staţia de epurare, nici până în momentul de faţă nu s-a întâmplat nimic. Mai mult, el a arătat că cei care locuiesc în apropierea staţiei de epurare au strâns şi semnături pentru a cere primăriei să mute staţia de epurare din mijlocul caselor. „Ni s-a spus că aşa e la o staţie de epurare şi că de ce ne-am făcut case în zonă. Dar acolo sunt case care au fost făcute de 100 de ani. Mai mult, au spus că şi tabelul cu semnături e fictiv şi că numai nouă ne miroase. Numai că şi acum dacă laşi seara un geam deschis nu poţi sta în casă”, a mai declarat Boicu.
“După modernizare e un dezastru”
La rândul său, Mihai Nacu spune că mirosurile au început să devină insuportabile după modernizarea staţiei de epurare. „Când barbotează apa este imposibil să mai stai pe aici. O staţie de epurare nu o faci în mijlocul caselor”, susţine câmpulungeanul. Un vecin de-al său, Ion Ţâmpău, spune că atunci când au început lucrările de modernizare nu a venit nimeni de la primărie să-i întrebe dacă sunt de acord ca noua staţie să fie construită în aceeaşi locaţie. „Nu te întreabă nimeni nimic. Vara este îngrozitor aici. Şi hainele miros a canal dacă le laşi afară”, şi-a exprimat nemulţumirea Ion Ţâmpău.
Peste două milioane de euro pentru modernizarea unei staţii de epurare care emană mirosuri insuportabile
Lucrările de modernizare a staţiei de epurare a municipiului Câmpulung Moldovenesc au costat peste două milioane de euro şi s-au realizat în perioada 2007 - 2008, când la conducerea primăriei se afla actualul primar, Gabriel Constantin Şerban. Pentru această investiţie, municipalitatea a primit 6,2 milioane de lei (62 de miliarde de lei vechi) de la Fondul de Mediu, iar pentru a completa sumele necesare primăria a contractat un credit de 3,56 milioane de lei (35,6 miliarde de lei vechi).
Proiectul de modernizare a staţiei de epurare a fost realizat de o firmă din Iaşi, însă după finalizarea investiţiei au început să iasă la iveală numeroase probleme. Prima dintre acestea ar fi că noua staţie de epurare nu are o treaptă terţiară de epurare, care ar ajuta la eliminarea mirosurilor insuportabile pe care câmpulungenii trebuie să le suporte în momentul de faţă. Lipsa unei trepte terţiare de epurare face ca staţia din Câmpulung Moldovenesc să nu fie conformă cu cerinţele Uniunii Europene. O problemă pe care conducerea primăriei, şi în speţă primarul Gabriel Constantin Şerban, ar fi trebuit să o aibă în vedere atunci când a acceptat proiectul de modernizare, mai ales că la vremea respectivă era cunoscut faptul că România va adera la Uniunea Europeană. Mai mult, nefinalizarea investiţiilor în modernizarea staţiei de epurare a făcut ca actualul operator unic de apă şi canal din judeţ, SC ACET SA Suceava, să nu accepte preluarea staţiei, aceasta fiind în continuare în proprietatea municipalităţii câmpulungene.
De altfel, şeful secţiei ACET din Câmpulung Moldovenesc, Emil Athes, ne-a declarat că, „potrivit normelor europene, staţia trebuia să aibă şi o treaptă terţiară. Aşa au impus cei de la Uniunea Europeană. În programul de conformare era trecută şi treapta de epurare terţiară şi atunci s-ar fi eliminat şi mirosul. Dar după ce ne-au predat-o nouă prin delegare de gestiune, noi o exploatăm, şi dacă este cazul noi plătim penalităţile şi nu primăria. De aceea vrem să fie cât mai bună”.
La puţin timp după modernizare, reactoarele biologice au devenit nefuncţionale
După modernizare, la începutul anului 2009 au apărut şi primele probleme de funcţionare a noii staţii de epurare. Este vorba despre blocarea reactoarelor biologice, apele uzate fiind deversate direct în râul Moldova. Dacă această problemă a fost în cele din urmă rezolvată, deşi, la o staţie nouă, o astfel de situaţie nu ar fi trebuit să apară, operatorul de apă şi canal continuă să suporte consecinţele unei investiţii făcute parcă în bătaie de joc. Directorul ACET Câmpulung Moldovenesc a mai spus că în momentul de faţă staţia de epurare este un mare consumator de energie electrică, în condiţiile în care suflantele care împing apa au un consum extrem de ridicat. Emil Athes a subliniat că „Şi noi am contestat proiectul tehnic pentru că nu am fi vrut să fie aşa. Se exploatează foarte greu. Din mic consumator a ajuns mare consumator. Iar noi, când facem bilanţul la sfârşit de lună, să ştiţi că pe partea de epurare întotdeauna mergem pe pierdere. Iar câmpulungenii ar trebui să plătească apa menajeră mai mult decât apa potabilă. Ăsta este un adevăr care poate fi verificat”. El a mai adăugat că la toate acestea se mai adaugă şi faptul că reactorul staţiei nu are sistem propriu de golire, iar în situaţia apariţiei unor defecţiuni sau la intervenţiile pentru curăţirea acestuia este necesară aducerea unor pompe suplimentare. „Din proiectare s-a plecat greşit, însă noi am fost puşi în faţa faptului împlinit”, a subliniat Emil Athes.
(22 nov 2011, 11:41:29