Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
 
sâmbătă, 19 nov 2011 - Anul XVI, nr. 274 (4872)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Fără culturi de toamnă

Seceta a „îngheţat” agricultura la 30% din suprafaţa ce trebuia însămânţată

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Seceta prelungită care se resimte în cea mai mare parte a judeţului Suceava a transformat campania de însămânţări de toamnă în cel mai mare eşec al ultimilor ani, fiind cultivate aproximativ 10.000 de hectare de teren agricol, ceea ce reprezintă 30% din suprafaţa ce urma să fie lucrată.

Conform inginerului Vasile Tofan, specialist din cadrul Direcţiei Agricole Suceava, s-au însămânţat în jur de 6.000 de hectare cu grâu, plus încă 4.000 de hectare cu alte tipuri de cereale, plante furajere sau legume.

Din cauza secetei aratul şi semănatul s-au desfăşurat în condiţii foarte grele, astfel că cei mai mulţi cultivatori au ales să nu-şi mai cultive terenurile şi să spere că în primăvară vor fi condiţii mai prielnice pentru agricultură.  

Aflându-ne deja în a doua jumătate a lunii noiembrie şi cu temperaturi nocturne constant sub 0 grade Celsius, se poate vorbi deja de o campanie de toamnă încheiată.    

În aceste condiţii, cu suprafeţe foarte mici cultivate cu grâu de toamnă, specialiştii din agricultură vorbesc deja de o criză la cereale pentru anul viitor.

Măsurătorile specialiştilor de la Apele Române arată că nivelul pânzei freatice a scăzut foarte mult, vârful fiind atins în zona estică a judeţului, unde nivelul este cu 1,5 metri sub valorile normale. De asemenea, cotele principalelor râuri au ajuns şi ele la valori îngrijorătoare.

Inginerul Vasile Tofan a declarat că „Pentru agricultură cel puţin problemele se pot prelungi şi în primăvară. Dacă nu vom avea o iarnă cu căderi mari de zăpadă, care să refacă deficitul de apă din subsol, şi campania de însămânţări din primăvara lui 2012 ar putea fi serios afectată”.     

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Seceta a „îngheţat” agricultura la 30% din suprafaţa ce trebuia însămânţată.
 Vizualizări articol: 1262 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Seceta a „îngheţat” agricultura la 30% din suprafaţa ce trebuia însămânţată0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   ... trimis de
(19 nov 2011, 16:11:57
Unde sunt km de tevi care irigau terenurile?
2.   Xx trimis de
(19 nov 2011, 17:21:56
la remat
3.   Prosti pusi cu caru` trimis de
(20 nov 2011, 15:35:24
Apele romane si cu tine va puteti duce in garla Sucevei. A, e apa, dar poate gasiti un prost sa va care cu sacaua. Voi urmariti ieftinirea pamantului pentru ca nu e apa.Pune la naiba o motopompa pentru cateva ore, teava ai acum berechet deasta ca o dai si dupa gat, numai minte sa ai.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei