Seceta prelungită care se resimte în cea mai mare parte a judeţului Suceava a transformat campania de însămânţări de toamnă în cel mai mare eşec al ultimilor ani, fiind cultivate aproximativ 10.000 de hectare de teren agricol, ceea ce reprezintă 30% din suprafaţa ce urma să fie lucrată.
Conform inginerului Vasile Tofan, specialist din cadrul Direcţiei Agricole Suceava, s-au însămânţat în jur de 6.000 de hectare cu grâu, plus încă 4.000 de hectare cu alte tipuri de cereale, plante furajere sau legume.
Din cauza secetei aratul şi semănatul s-au desfăşurat în condiţii foarte grele, astfel că cei mai mulţi cultivatori au ales să nu-şi mai cultive terenurile şi să spere că în primăvară vor fi condiţii mai prielnice pentru agricultură.
Aflându-ne deja în a doua jumătate a lunii noiembrie şi cu temperaturi nocturne constant sub 0 grade Celsius, se poate vorbi deja de o campanie de toamnă încheiată.
În aceste condiţii, cu suprafeţe foarte mici cultivate cu grâu de toamnă, specialiştii din agricultură vorbesc deja de o criză la cereale pentru anul viitor.
Măsurătorile specialiştilor de la Apele Române arată că nivelul pânzei freatice a scăzut foarte mult, vârful fiind atins în zona estică a judeţului, unde nivelul este cu 1,5 metri sub valorile normale. De asemenea, cotele principalelor râuri au ajuns şi ele la valori îngrijorătoare.
Inginerul Vasile Tofan a declarat că „Pentru agricultură cel puţin problemele se pot prelungi şi în primăvară. Dacă nu vom avea o iarnă cu căderi mari de zăpadă, care să refacă deficitul de apă din subsol, şi campania de însămânţări din primăvara lui 2012 ar putea fi serios afectată”.
(19 nov 2011, 16:11:57