Primarul municipiului Câmpulung Moldovenesc, Gabriel Constantin Şerban, demonstrează ori de câte ori are ocazia că pentru a rezolva problemele oraşului are nevoie de un impuls din partea autorităţilor judeţene. Ultimul exemplu este cel al reabilitării clădirilor vechi din centrul municipiului Câmpulung Moldovenesc, în special a fostei primării a oraşului, monument de interes local.
Gabriel Constantin Şerban a fost ales primar în Câmpulung Moldovenesc în anul 2004, iar în ultimii şapte ani problema cosmetizării clădirilor din centrul oraşului nu a părut a fi o prioritate pentru el. În cei şapte ani de mandat, Gabriel Constantin Şerban a considerat că munţii care înconjoară oraşul şi care oferă turiştilor un peisaj superb sunt de ajuns pentru ca municipiul pe care îl conduce să merite statutul de „staţiune turistică de interes naţional”.
Municipiul Câmpulung Moldovenesc a fost clasificat ca staţiune turistică de interes naţional în 2005, la doar un an de când Gabriel Constantin Şerban a preluat conducerea acestui oraş. De atunci şi până în prezent, în loc să fie preocupat de dezvoltarea oraşului şi de transformarea lui într-o „bijuterie turistică”, Şerban a lăsat municipiul Câmpulung Moldovenesc, timp de şapte ani, în starea pe care a găsit-o. Orice turist care are curajul să se plimbe prin acest municipiu va putea să admire „minunatele” gropi de pe aproape toate străzile oraşului, „munţii” de lemne pe care oamenii le-au adus pentru a se încălzi în această iarnă, dar şi clădirile cenuşii şi lăsate în paragină din toată zona centrală.
Dintre aceste imobile se remarcă clădirea fostei primării din Câmpulung Moldovenesc, un monument istoric de interes local lăsat în paragină de mai mulţi ani. Cunoscut iniţial ca „Palatul municipal” din Câmpulung Moldovenesc, monumentul istoric a fost construit la cererea împăratului Frantz Joseph I, care în anul 1880 a semnat un „Înalt decret” prin care dispunea începerea construcţiei. Lucrările au început în anul 1863 şi au fost finalizate în anul 1880, în clădire funcţionând şi primăria acestui municipiu. Considerată a fi una dintre cele mai frumoase clădiri din municipiul Câmpulung Moldovenesc, fosta primărie este acum sediul mai multor firme şi al partidelor politice, municipalitatea mai având circa 40% dintre spaţii.
„Fosta primărie ar putea fi o clădire frumoasă de care Câmpulung Moldovenesc are mare nevoie”
În reabilitarea clădirii nu s-au mai investit bani de foarte mulţi ani, sculpturile şi faţada fiind într-o stare avansată de degradare. Cu toate acestea, ca primar în Câmpulung Moldovenesc, Gabriel Constantin Şerban nu a considerat, timp de şapte ani, de când a preluat mandatul, că prin refacerea faţadei, clădirea fostei primării poate să devină un punct de atracţie pentru turişti.
Pentru aceasta a fost nevoie de o vizită a preşedintelui Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, în municipiul Câmpulung Moldovenesc, acesta cerându-i lui Gabriel Şerban să înceapă refacerea faţadelor clădirilor din centrul oraşului. Acest lucru se întâmpla la începutul lunii octombrie a.c., iar la scurt timp după vizită primăria a şi trimis o adresă la Direcţia pentru Cultură Suceava prin care solicita aprobări pentru începerea lucrărilor la faţada fostei primării. Aşa cum spuneam, o problemă în care Gabriel Constantin Şerban putea să demonstreze că este interesat de modul în care arată Câmpulung Moldovenesc poate fi rezolvată doar dacă edilul oraşului a fost tras de mână şi împins de la spate.
Şeful Direcţiei pentru Cultură şi Patrimoniu, Aurel Buzincu, a confirmat faptul că solicitarea făcută de Primăria Câmpulung Moldovenesc pentru obţinerea aprobărilor necesare începerii lucrărilor de reabilitare a fostei primării a fost depusă în urmă cu aproximativ o lună, până atunci neexistând alte iniţiative de acest fel. Aurel Buzincu a spus că fosta primărie este o clădire de patrimoniu de interes local care, odată reabilitată, ar putea deveni o atracţie pentru turişti. „Clădirea ţine de oraşul vechi. După reabilitare, fosta primărie ar putea fi o clădire frumoasă, de care municipiul Câmpulung Moldovenesc are mare nevoie. Este păcat că o clădire aşa de frumoasă este lăsată în starea asta”, a spus Aurel Buzincu.
Primarul Gabriel Constantin Şerban ar putea să găsească soluţii şi pentru punerea în valoare a altor monumente istorice pe care le are în oraşul pe care îl conduce, respectiv Casa de lemn „Gheorghe Mnesciuc”, Casa - Vilă „Coca”, Casa de lemn „Petru Crăcană”, Casa „Grămadă Gheorghe”, fosta prefectură a judeţului Câmpulung, în care în prezent este amenajat Muzeul „Arta Lemnului”, Casa Lateş, Vila Silvia, precum şi două case de lemn şi o şcoală din secolul XIX, majoritatea acestora aflându-se în centrul municipiului.
Şerban: Am încercat să atragem fonduri europene
Deşi de şapte ani de când Gabriel Constantin Şerban este primar în Câmpulung Moldovenesc nu s-au realizat lucrări de reabilitare a clădirii fostei primării, edilul acestui oraş spune că a încercat să obţină fonduri europene pentru o astfel de investiţie. Demersul său nu a avut succes, pentru că după cum singur spune fondurile puteau fi obţinute doar dacă întreaga clădire era proprietatea primăriei. Şi cum primăria mai deţine aproape 40% din spaţii, demersurile pentru atragerea fondurilor au fost oprite imediat. „Acum am avut discuţii cu proprietarii spaţiilor şi am stabilit o procedură de lucru. Avem şi avizul de la Direcţia de Cultură Suceava şi din primăvară vom începe să abordăm reabilitarea ei. Am găsit şi un sponsor să ne facă un studiu de faţadă şi învelitoarea şi am stabilit culorile pentru faţadă şi pentru tâmplărie. Am avut o corespondenţă cu Direcţia pentru Cultură şi cu recomandările pe care ni le-au făcut dumnealor se pot executa lucrările propuse şi acceptate pentru refacerea faţadei clădirii”, a spus Gabriel Şerban.
(19 nov 2011, 11:59:18