Un bărbat din comuna Valea Moldovei a reuşit să demonstreze în instanţă că poliţia a comis un abuz de proporţii împotriva sa. Autoutilitara Mercedes şi cele aproape 3.000 de kilograme de porumb pe care le transporta acesta au fost confiscate pe motiv că nu existau documente legale de provenienţă. Suceveanul avea toate documentele în regulă, însă acestea erau la Primăria Valea Moldovei, de unde nu reuşise să le ridice.
Stelică Buzec, domiciliat în satul Mironu, comuna Valea Moldovei, a rămas fără marfă, dar mai ales fără maşină pe 19 iulie a.c.. Cu o zi înainte, pe 18 iulie, bărbatul, însoţit de un consătean, a plecat în Vaslui, cu cantitatea de 1.500 de kilograme de cartofi producţie proprie, pentru a face, susţine el, schimb cu porumb, de care avea nevoie pentru hrana animalelor. Schimbul a fost realizat, bărbatul încărcând în autoutilitara marca Mercedes Benz, proprietate personală, SV-03-BNK, 2.800 de kilogram de porumb.
Amendă de 3.000 de lei, maşina şi porumbul confiscate
Referitor la momentul în care a fost tras pe dreapta Stelică Buzec a declarat: „Când m-am pornit spre Suceava, pe raza municipiului Vasului, am fost oprit de un echipaj de poliţie. Mi s-a solicitat certificatul de producător şi i-am explicat agentului că este la Primăria Valea Moldovei, vizat pe trimestru III al anului, numai că nu l-am putut ridica înainte de a pleca. L-am rugat în toate felurile pe agentul din Vaslui să dea un telefon la primărie şi să obţină confirmarea că sunt în regulă, însă nici nu a vrut să audă. Mai ales când a văzut că sunt din Suceava, a fost hotărât să mă sancţioneze”.
Pentru transport de marfă în scopul comercializării fără a avea documente legale de provenienţă, agentul constatator i-a aplicat lui Buzec o amendă de 3.000 de lei, ca măsură complementară confiscându-i cerealele şi mijlocul de transport, care a fost indisponibilizat şi sigilat la sediul poliţie din Vaslui.
A câştigat procesul după trei luni de zile
În mod normal, un producător agricol trebuie să aibă asupra sa certificatul de producător, însă pentru lipsa acestuia la momentul controlului putea primi cel mult o amendă. De aici şi până la confiscarea mărfii şi a maşinii este însă cale lungă.
De altfel, certificatul de producător care atesta legalitatea transportului figura la Primăria Valea Moldovei începând cu data de 18 iulie, deci cu o zi înainte ca bărbatul să fie tras pe dreapta de poliţie.
Conform contravenientului primarul comunei nu era la birou în momentul în care el a plecat spre Vaslui, astfel că nu a putut ridica documentul cu viza pentru trimestrul III.
Cu dreptatea în mână, Stelică Buzec a apelat la un avocat şi a dat în judecată Inspectoratul de Poliţie Judeţean Vaslui.
Prin decizia din 19 octombrie, la fix trei luni de la momentul aplicării sancţiunii, Judecătoria Vaslui i-a dat dreptate suceveanului.
„Transportul în scopul comercializării”, o constatare ce nu are acoperire în realitate
„Din datele depuse la dosar, instanţa reţine că la data întocmirii procesului verbal, respectiv 19.07.2011, contestatorul deţinea certificat de producător valabil pentru cantitatea de 2.000 kg cartof vizat pe lunile iulie, august, septembrie, inclusiv pentru data constatării contravenţiei. Datele de identificare din certificat coincid cu cele din actul de identitate al petentului”, se arată în motivarea deciziei Judecătoriei Vaslui.
Cât despre „transportul în scopul comercializării” constatat de poliţist instanţa a arătat că suceveanul are un martor (consăteanul care îl însoţea) care confirmă că a făcut doar un schimb pentru animale şi, mai mult, poliţistul nu l-a surprins efectuând acte de comerţ în sine, ci doar transportând cereale. Cu alte cuvinte, această constatare nu are acoperire în realitate, astfel că sancţiunea contravenţională nu are temei.
Se gândeşte şi la despăgubiri pentru perioada în care maşina i-a fost blocată
Având în vedere aceste aspecte clare, instanţa a admis plângerea contravenientului în contradictoriu cu IPJ Vaslui.
„Anulează procesul verbal seria AP nr. 2268670 încheiat de IPJ Vaslui la data de 19.07.2011 şi sancţiunile aplicate prin aceasta”, se precizează în hotărârea Judecătoriei Vaslui.
Cum termenul în care se putea înainte recurs a trecut, suceveanul urmează să-şi recupereze maşina şi porumbul confiscate, totodată amenda de 3.000 de lei fiind anulată.
Bărbatul nu are de gând să se oprească aici.
Următorul pas la care se gândeşte este deschiderea unui proces prin care va solicita despăgubiri financiare pentru fiecare zi în care nu s-a putut folosi de maşina confiscată de poliţiştii din Vaslui.
(19 nov 2011, 11:29:01
Din pacate nici minte nu prea este pe acolo. Felicitari acestui om ca a avut curajul sa-si sustina nevinovatia pana la sfarsit !