Ieri s-a dat startul celei mai mari investiţii care se va realiza în următorii doi ani în judeţul Suceava, şi anume construirea a 11 parcuri eoliene, în valoare 780 de milioane de euro. În comuna Ciprian Porumbescu au fost inaugurate sediile administrative ale grupului francez Filasa, cel care va realiza megainvestiţia, sedii care au fost construite de firma suceveană Doxar.
Printre participanţii la eveniment s-au aflat preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, şi directorul general al grupului francez, Bernard Esquirol. Gheorghe Flutur a salutat decizia companiei „Filasa” de a amenaja parcuri eoliene în judeţul nostru şi le-a urat investitorilor francezi „vânt în elice”.
Flutur: Celor care fac investiţia le urez vânt în elice
Preşedintele Consiliului Judeţean a declarat că „Pentru judeţul Suceava, această investiţie a grupului de firme Filasa şi Eolenvest reprezintă până acum cea mai mare investiţie din judeţ, o investiţie de 780 de milioane de euro. Atunci când informam presa de această investiţie, în urmă cu o lună şi ceva, au fost şi întrebări sceptice din partea unor lideri de opinie. Nu le venea să creadă că poate să vină o asemenea investiţie în judeţul Suceava. Salut prezenţa acestor investitori şi sper ca pentru judeţul Suceava să fie un câştig. Noi dorim şi alte investiţii de mărimea asta, însă în domeniul energiei înseamnă un pas uriaş şi mă bucur că aici la Suceava s-a putut promova un astfel de proiect care foloseşte energia neoconvenţională, vântul. Ce pot să le urez celor care încep această investiţie, decât vânt în elice şi bun venit”.
Esquirol: „Suntem siguri de potenţialul acestei ţări europene în materie de energie regenerabilă”
La rândul său, Bernard Esquirol a spus că Filasa a ales să investească în România pentru că ţara noastră are un mare potenţial de energie regenerabilă: „Am ales să investim în dezvoltarea parcurilor eoliene din România pentru că suntem siguri de potenţialul acestei ţări europene în materie de energie regenerabilă. În următorii doi ani de zile vom investi 780 de milioane de euro în construcţia a 11 parcuri eoliene în judeţul Suceava, iar puterea instalată totală a acestora va fi de 516 MW/h, adică de zece ori cât este capacitatea actuală de producţie a CET-ului de la Suceava”. El a adăugat că din cele 11 parcuri eoliene, câte două vor fi construite la Ciprian Porumbescu şi Horodniceni, iar câte unul la Capu Cîmpului, Drăgoieşti, Berchişeşti, Stroieşti, Ilişeşti, Udeşti şi Moara.
Filasa va monta 170 de turbine pe o suprafaţă totală de 4.000 de hectare, teren aflat în proprietatea primăriilor, dar şi a unor persoane fizice. Bernard Esquirol a ţinut să precizeze că investiţia va genera venituri la bugetele locale ale celor nouă comune, acestea urmând să primească o parte din TVA, impozit pe profit şi impozit pe salarii.
Vor fi montate 170 de turbine în nouă localităţi sucevene
Până în prezent, Filasa a investit în proiectul „Parcurile Eoliene de Nord-Est Suceava” 6,2 milioane de euro, reprezentând studii specifice, taxe de avizare, măsurători ale vântului, paza locaţiilor, asigurarea spaţiilor pentru birouri, execuţia de foraje, proiectarea şi execuţia de drumuri, trasee de cabluri, redevenţe şi impozite pe terenuri.
Bogdan Buzdugan, directorul Eolenvest firma care se ocupă de dezvoltarea grupului Filasa în România, a declarat la rându-i că „Suntem bucuroşi şi onoraţi că Filasa International a ales judeţul Suceava pentru a face investiţia de 780 de milioane de euro în cele 11 parcuri eoliene. România trebuie să-şi dezvolte în mod semnificativ capacitatea de energie eoliană în anii următori şi să iasă din topul european al statelor cu cele mai puţine parcuri eoliene instalate. Sperăm ca investiţia majoră făcută de Filasa International să îi convingă şi pe alţi investitori străini de potenţialul zonei. În judeţul Suceava am primit cel mai mare suport din partea autorităţilor judeţene şi locale”. El speră ca „elicele noastre să devină o atracţie turistică alături de mănăstirile care sunt superbe”.
Primele şase parcuri eoliene vor fi puse în funcţiune la sfârşitul anului viitor, la Ciprian Porumbescu, Horodniceni, Drăgoieşti, Ilişeşti, Capu Cîmpului şi Berchişeşti.
Pentru realizarea lucrărilor vor fi angajaţi 1.000 de oameni.
(18 nov 2011, 11:10:47