Câteva minute, atât a durat protestul de ieri al studenţilor suceveni, iar organizatorii spun că atât trebuia să şi dureze, şi că şi-au atins scopul, acela de a-şi arăta nemulţumirea faţă de ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, care nu semnează Statutul Studentului.
Aproximativ 50 de studenţi ai Universităţii „Ştefan cel Mare” din Suceava s-au adunat ieri în faţa cantinei din campus pentru a organiza un flash-mob, o formă mai puţin obişnuită de protest. Nemulţumirea lor este legată de faptul că ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, nu a aprobat şi nu semnat până acum Statutul Studentului, deşi acesta a ajuns la el de mai bine de cinci luni de zile.
Studenţii au organizat un protest mut, paşnic şi chiar static. Şi-au lipit gura cu bandă adezivă, şi-au pus pe spate pancarte cu mesajul „Protestatar” sau „Vrem Statutul Studentului” şi s-au aşezat în ordine, formând două litere „S”, iniţiale de la „Statutul Studentului”.
„Vrem Statutul adoptat”
Acţiunea a fost organizată de Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR), în colaborare cu Asociaţia Studenţilor din Universitatea Suceava (ASUS), iar preşedintele ASUS, Oana Poraicu, a declarat că „studenţii îşi cer drepturile. Vrem Statutul adoptat. Domnul ministru nu doreşte să-l adopte de cinci luni. Am încercat prin toate dezbaterile posibile şi tot nu vrea să-l adopte. Astăzi protestăm”.
În afara faptului că au stat legaţi la gură, studenţii care au format „SS”-ul s-au ţinut unii de ceilalţi cu o sfoară, simbol că fără „Statutul Studentului” sunt legaţi, fără drepturi. „Lupt pentru aprobarea acestui Statut. Fără el nu mai avem drepturi. Dacă nu mai avem drepturi nu mai putem spune nimic, de aceea ne-am legat la gură”, a declarat Cătălin Seriţanu, unul dintre studenţii protestatari.
Studenţii au fost chemaţi la protest încă de marţi seara, când reprezentanţii lor au mers prin cămine, din cameră în cameră, pentru a-i îndemna pe studenţi să participe la acţiune. „Am chemat de marţi seara oameni, pe listă am avut aproximativ 50 de persoane înscrise. Nu ştiu acum câţi vor veni. Nu ştiu de ce unii încă au o mentalitate ca în preuniversitar, legată de proteste. Se tem să vină şi nu înţeleg de ce”, a declarat Constantin Cosmin Pescăruş.
Studenţi dezamăgiţi de prezenţa la protest
Referitor la prezenţa la protest, unii participanţi s-au arătat dezamăgiţi de faptul că studenţi, colegi de-ai lor au preferat să privească de pe margine, fără să se implice sau chiar să-şi continue drumul. „Pot să spun că sunt puţin dezamăgită. Mă aşteptam la mai multă lume”, a declarat studenta Raluca Popescu.
Protestul s-a finalizat cu studenţii „rupând” sfoara cu care erau legaţi.
Studenţii au ales să protesteze chiar de ziua lor, de Ziua Internaţională a Studentului.
(18 nov 2011, 11:54:29
Nu aveti treaba acasa?