Noile măsuri privind condiţiile de acces în incintă dispuse din această lună de conducerea Spitalului Suceava i-au nemulţumit pe aparţinătorii bolnavilor internaţi. Vizitatorii reclamă că pacienţii sunt lipsiţi de sprijinul moral al familiei, de hrana şi medicamentele de care au nevoie, având în vedere că intrarea pe secţii nu mai este permisă la orice oră. Cei mai revoltaţi sunt aparţinătorii bolnavilor care au fost sau urmează să fie operaţi şi cei ai bolnavilor imobilizaţi la pat, care nu se pot deplasa până la recepţia situată la parterul unităţii pentru a-şi vedea rudele sau a-şi ridica pachetul adus de-acasă. „Soţia mea trebuie să intre în sala de operaţii, pentru o cezariană, iar eu nu reuşesc să o văd sau să discut cu un doctor despre starea ei”, susţine un aparţinător. „Nu am mai văzut aşa ceva nicăieri, nici în străinătate şi nici în spitalele mari din ţară. Nu mi se pare corect, cel puţin atâta timp cât nu li se asigură în spital tot ce au nevoie”, afirmă un alt aparţinător.
Argumente pro şi contra
O rudă a unui bolnav internat a declarat: „Cele două ore de vizită după-amiaza au fost prost alese. Sunt oameni care vin din creierii munţilor, care au copii şi animale acasă. Ei când mai ajung înapoi pe la casele lor? Ca să nu mai vorbim de faptul că se produce aglomeraţie în spital, aduci când uşile de pe secţii se deschid, iar toată lumea dă năvală. Sunt şi peste o sută de oameni care aşteaptă să intre”.
În replică, administraţia unităţii afirmă că restricţionarea accesului în incintă este benefică pentru că asigură ordinea şi curăţenia, dar mai ales pentru că elimină situaţiile conflictuale, care pun în pericol siguranţa bolnavilor şi a cadrelor medicale.
În conferinţă de presă, purtătorul de cuvânt al Spitalului Suceava, dr. Tiberius Brădăţan, a explicat că situaţiile de agresiune verbală sau fizică sunt destul de frecvente, ultimul caz înregistrându-se chiar săptămâna trecută: „O persoană care a intrat în spital fără a avea voie, forţând intrarea prin ambulatoriul de specialitate, l-a agresat pe aparţinătorul unui pacient internat, care se afla în secţie în condiţii legale. Situaţii de acest gen sunt de nedorit pentru că perturbă liniştea bolnavilor”.
Grupurile mai mari de trei persoane sunt interzise pe secţii
Potrivit noului regulament instituit de conducerea Spitalului Suceava, contestat deja cu vehemenţă de aparţinători, accesul vizitatorilor se face între orele 14.00 - 16.00, de luni până vineri, şi între orele 12.00 - 16.00, sâmbăta şi duminica şi în sărbătorile legale. Aparţinătorii trebuie să prezinte la recepţie actul de identitate şi să fie înscrişi în registrul special al vizitatorilor. Ei vor primi un ecuson pe care trebuie să-l poarte la vedere şi să respecte nişte reguli, care presupun printre altele să aibă o îmbrăcăminte decentă, să nu fotografieze sau filmeze în incintă fără acordul managerului şi să nu aibă asupra lor arme sau stupefiante.
Noul regulament interzice şi intrarea în secţii a grupurilor de mai mult de trei persoane. Dacă este vorba de situaţii speciale, aparţinătorii pot primi un bilet de liber acces în afara orelor de vizită stabilite de conducere. Acest bilet va fi eliberat de medicul curant şi avizat de şeful de secţie şi de manager, care îşi vor da acordul pe un anumit interval de timp.
Persoanele care însoţesc minori trebuie să dovedească legătura cu aceştia
Conform noilor reglementări, este interzis accesul persoanelor străine în zonele cu risc ale spitalului: Reanimare, Bloc Operator, Bloc Naşteri, Nou-născuţi, Sterilizare centralizată, laboratoare, depozite deşeuri periculoase, staţie de oxigen. Excepţie de la aceste interdicţii fac cazurile speciale aprobate numai de managerul spitalului. Persoanele care însoţesc minori vor fi legitimate pentru a se stabili calitatea pe care o au în raport cu minorul: reprezentant legal, grad de rudenie şi legitimitatea părăsirii spitalului de către copil, se mai arată în regulament.
În cazul apariţiei oricăror nereguli pe durata vizitelor, personalul medico-sanitar va sesiza serviciul de pază. Dacă managerul spitalului stabileşte o perioadă de carantină, conform dispoziţiilor autorităţii tutelare superioare, în această perioadă se limitează sau se interzice, după caz, accesul în spital.
Accesul la Laboratorul de Radiologie şi Imagistică Medicală se va face pentru pacienţii internaţi prin holul central situat la nivelul I, conform programării la investigaţie. Pentru persoanele din afară, accesul se va face pe baza recomandării medicale sau la cerere, de luni până vineri, în intervalul orar 7.00-9.00 (intrarea se face prin uşa principală a Laboratorului de Radiologie şi Imagistică Medicală).
Accesul în ambulatoriu al pacienţilor, însoţiţi sau nu, este permis în funcţie de programul ambulatoriului, adică de luni până vineri, între orele 7.00 – 15.00, cu sau fără bilet de trimitere.
Accesul salariaţilor unor firme prestatoare de servicii în spital este permis numai în timpul programului de lucru, pe bază de tabel nominal, aprobat de manager, document de identitate şi/sau legitimaţie de serviciu. În secţii, aceştia au permisă intrarea după orele 13.00, dar numai dacă sunt însoţiţi de reprezentaţi ai spitalului.
Şi accesul salariaţilor în spital a fost modificat
Accesul salariaţilor este permis pe baza cardului-ecuson numai la punctele de control acces, care funcţionează larecepţia din holul principal, la recepţia de la intrarea în aripa nouă (pentru salariaţii Balneo-Fizio-Terapie, Cardiologie şi Ortopedie) şi la intrările principale din secţiile exterioare – Oncologie, Pneumoftiziologie, Boli Infecţioase, Dermatologie şi Psihiatrie.
Tot în baza noului regulament, este interzis accesul în spital al persoanelor care au asupra lor armament, muniţii, substanţe toxice, stupefiante, explozive sau alte instrumente care pot pune în pericol viaţa, integritatea corporală sau sănătatea personalului spitalului sau pot afecta patrimoniul spitalului. Excepţie de la aceste reguli fac persoanele aflate în misiune de intervenţie, de protecţie a unor demnitari. Accesul persoanelor care au asupra lor aparate de filmat sau fotografiat sau înregistrat se face numai cu aprobarea managerului spitalului.
(18 nov 2011, 11:20:14