La Câmpulung Moldovenesc, oraş plin de gropi, fără încălzire centralizată şi blocuri ANL finalizate de aproximativ doi ani, dar nelocuite, „hingherii” de maşini sunt de neclintit.
SC Hi Speed Recovery SRL Botoşani, firma care a câştigat contractul de concesiune a serviciului de blocare roţi/ridicare maşini, în urma unei licitaţii publice, la care a participat, ce-i drept, singură, continuă să salte autoturisme din Câmpulung, singura localitate din judeţ în care au bătut palma cu autorităţile.
În oraşul aşa-zis staţiune turistică sunt tot mai multe voci revoltate de modul în care „hingherii” de maşini îşi desfăşoară activitatea şi de decizia aleşilor locali de a amplasa pe principala arteră care străbate oraşul, în special în zona magazinelor, dar şi a celorlalte unităţi comerciale, indicatoare de interzicere a opririi.
Şi majoritatea consilierilor locali câmpulungeni sunt împotriva firmei care ridică maşini indiferent că încurcă sau nu circulaţia, fiind reclamate numeroase abuzuri.
Cu toate asta însă, zi de zi, „hingherii” de maşini ies la pândă pe străzile din Câmpulung Moldovenesc.
„Primarul refuză să răspundă (...) La fiecare şedinţă tace, lasă capul în jos şi nu spune nimic”
Zilele trecute, am încercat să aflăm şi părerea consilierilor locali din municipiul Câmpulung Moldovenesc despre cum au reuşit să se procopsească cu „hingherii” de maşini şi cum de, dacă un oraş întreg e nemulţumit, nu pot scăpa de ei.
Vasile Vargan, consilier PSD, susţine că a făcut mai multe interpelări în Consiliul Local vizavi de această problemă.
Acesta a precizat că „S-au cerut explicaţii primarului de mai multe luni, iar primarul refuză cu nonşalanţă să dea un răspuns clar despre modalitatea derulării acestui contract, păgubos pentru primărie, dar care a creat totală nemulţumire şi din partea populaţiei. Atât eu, cât şi alţi colegi am solicitat un punct de vedere primarului în legătură cu acest contract, dar acesta refuză sistematic să dea un răspuns clar. La fiecare şedinţă tace, lasă capul în jos şi nu spune nimic”.
„S-au amplasat eronat indicatoare”
Consilierul local Ilie Bilinschi (PNL) e revoltat şi el pe contractul încheiat între primărie şi firma din Botoşani, contract pe care îl consideră „abuziv”: „Sunt locuri de unde trebuie să se ridice maşini, dar partea proastă este că s-au amplasat eronat indicatoare de unde îşi pot permite să ridice, cum ar fi în faţa unor magazine, în faţa policlinicii şi alte spaţii. Sunt de acord dacă ridică maşina parcată pe trecerea de pietoni, dar nu din faţa unui magazin, cu atât mai mult dacă nu încurcă circulaţia”.
„Toate marcajele pentru pietoni, semne de circulaţie sunt puse la întâmplare”
Gavril Chirodea, consilier PNL, declară că s-a opus încă de la început amplasării de indicatoare de interdicţie a oprii pe strada Dimitrie Cantemir, din faţa Policlinicii, zonă din care s-au scos ulterior indicatoarele cu pricina, după ce mai multe persoane care au venit cu urgenţe medicale s-au trezit cu maşinile ridicate şi duse la marginea oraşului, în aşa-zisul spaţiu de depozitare închiriat de SC Hi Speed Reocevery SRL Suceava.
„Eu nu am văzut asemenea semne de circulaţie cum sunt în Câmpulung Moldovenesc”, e revoltat consilierul Chirodea, care subliniază că „Acest drum DN 17 se termină la Prisaca Dornei, în Câmpulung sistemul de marcaj şi semnalizare nu este finalizat, este făcut oarecum aşa la repezeală, într-o săptămână, ca să-l inaugureze....Toate marcajele pentru pietoni, semnele de circulaţie sunt puse la întâmplare, unul mare, unul mic, s-au sudat pe vechile ţevi care au fost... în bătaie de joc. Semnele de circulaţie pentru parcări, în zona centrală, au fost montate de către firma care a câştigat licitaţia, că primăria nu avea bani. În toate localităţile din ţară, dom’le: ţi-am blocat roata, plăteşti o sumă de, dar nu pe loc ţi-am şi ridicat maşina. Nu se procedează aşa. Este un magazin acolo, trebuie să aibă o parcare, unde să parcheze omul, unde să se ducă?”.
„Cea mai mare greşeală care s-a făcut, ăştia îşi bat joc de oameni”
Şeful filialei PD-L din Câmpulung Moldovenesc, consilierul local Gheorghe Niga, consideră toată afacerea ridicării maşinilor „o nebunie, o debandadă” şi susţine că majoritatea consilierilor sunt nemulţumiţi de cum îşi desfăşoară activitatea hingherii de maşini.
„În faţa magazinelor, notariatelor etc., n-ar trebuie să se opereze şi acolo. Vrem noi, consilierii, să schimbăm modul de operare, să refacem proiectul. Să nu se ridice maşini din locurile în care oamenii vin să-şi rezolve anumite probleme”.
Ioan Piticari, consilier PNL, e de părere că afacerea cu „hingherii” de maşini este „cea mai mare greşeală care s-a făcut, ăştia îşi bat joc de oameni. În primul rând trebuia amenajate parcări, locuri de parcări...”.
I-au furat maşina, în timp ce se ruga în biserică, pentru o rudă care se afla pe masa de operaţie
Preotul Teodor Giosan este şi el pe lista consilierilor locali. „Aoleu, catastrofă”, oftează faţa bisericească când aude despre subiectul pe care vrem să-l discutăm.
„Pe de o parte nu sunt rezolvate nişte treburi stringente pentru urbe şi s-o găsit cu chestia cu ridicatu’ ”, declară preotul.
Teodor Giosan explică că, iniţial, când s-a pus problema ridicării maşinilor în Consiliul Local Câmpulung Moldovenesc se vorbea despre aplicarea acestei măsuri doar maşinilor care blochează într-adevăr circulaţia, care sunt lăsate pe treceri de pietoni, în locuri în care obstrucţionează traficul, ori celor care stăteau parcate săptămâni în şir în acelaşi loc, cu anunţuri de vânzare.
Preotul a declarat că „Au fost situaţii în care oameni bătrâni s-au dus la farmacie sau la policlinică şi, când s-au întors, maşina nu-i. Nu-i mai puţin adevărat că lumea trebuie să respecte şi regulile de circulaţie, dar toate trebuie rezolvate cu anumită decenţă şi măsură, nu cu abuzurile astea. Am avut şi un caz dramatic, o persoană care avea o problemă în familie, o rudă era la operaţie. A oprit maşina în faţă la Biserica Sf. Nicolae să aprindă o lumânare, să spună o rugăciune, era disperat. Când a ieşit, maşina săltată... nu se poate aşa ceva”.
Nici viceprimarul nu e de acord: „Deciziile s-au luat în altă parte”
Viceprimarul municipiului Câmpulung Moldovenesc, Mihăiţă Negură, (PD-L), e şi el revoltat modul în care „hingherii” de maşini îşi fac treaba.
„Sunt în dezacord cu ceea ce se întâmplă, cu toate că am fost şi iniţiator de proiect de hotărâre. Lucrurile au mers în altă direcţie la ceea ce mi-am propus şi ne-am propus noi în Câmpulung Moldovenesc. Dar totul a fost până la un punct, când deciziile s-au luat în altă parte”, susţine viceprimarul, lăsând să se înţeleagă că vina aparţine „conducerii de vârf de la primărie”.
Consilierul local PSD Dan Mocanu e de părere că maşinile nu ar trebui ridicate din locurile în care nu afectează circulaţia. „Amendă sau cel mult blocarea roţilor. Am luat şi o să luăm poziţie în şedinţele de Consiliu Local, dar nu s-a făcut nimic de către conducerea primăriei şi nici nu se intenţionează. Ar trebuie sistată activitatea aceasta, iar maşinile să fie ridicate doar în cazul în care îngreunează ori blochează traficul. E clar că va trebui să facem ceva în perioada următoare”, concluzionează consilierul PSD.
„Poliţia locală are însemne false”
Gheorghe Raţu este consilier PNL şi unul dintre cei mai prosperi oameni de afaceri ai zonei.
„Este un lucru urât atât pentru onoarea oraşului, cât şi pentru turiştii care vin aici”, mărturiseşte consilierul.
„Poliţia Locală are însemne false de Poliţie Comunitară, pentru că nu au avut bani să le schimbe uniformele. Dacă mi s-ar întâmpla mie chestia asta, să-mi ridice maşina, aş câştiga în orice instanţă, pentru că nu are dreptul un lucrător de la un serviciu Poliţie Locală să poartă însemnele de Poliţie Comunitară”, a mai declarat Gheorghe Raţu.
El a dat şi un exemplu recent al abuzurilor „hingherilor” de maşini: „În faţă la Unicarm e interzisă oprirea chiar în faţa magazinului. Zilele trecută, a oprit o turistă germană şi, când era în magazin, au şi început să-i facă foto la maşină, să i-o ridice. Noroc că i-a atras cineva atenţia şi a ieşit. Păi aşa aducem noi turişti în oraş?! Modul de amplasare a indicatoarelor de oprire interzisă derutează lumea, zece metri oprire, doua zeci interzisă oprirea... pot foarte bine să blocheze roţile, să ia o taxă, dar nu să se îmbogăţească nu ştiu cine”.
„Sunt zone în care nu se obturează cu nimic traficul. Sunt atâtea capcane create”
În tabăra consilierilor care contestă activitatea de ridicare a maşinilor se numără şi Dan Andrei Timu, consilier PNL. „Sunt nişte vânători. Nu fac decât să stea şi să pândească proprietarii maşinilor care fac cumpărături”, a punctat consilierul, explicând că, în semn de protest, nu va mai vota nici un proiect de hotărâre al administraţiei, până nu se va lua nici o măsură: „Ar trebui să intervină administraţia şi să vadă ce puncte nu se respectă din contract”.
Consilierul liberal Mircea Giosan e şi el de aceeaşi părere: „Totul depinde de primar la câte puncte din regulament şi norme de aplicare sunt încălcate. Câte interpelări am făcut în Consiliul Local şi nu s-a luat nici o măsură... el (n.r.-primarul) dă vina pe consilierii locali, se pune la umbra Consiliului Local, dar nu mi se pare fair-play. Sunt zone în care nu se obturează cu nimic traficul. Sunt atâtea capcane create”.
„Nici nu ai unde să parchezi şi e un oraş dezastru din toate punctele de vedere”
Velisar Radu Ştefan e consilier independent şi, ca mulţi dintre colegii lui, e total împotriva „hingherilor” care au pus stăpânire pe străzile municipiului Câmpulung Moldovenesc: „Avem atâtea alte lucruri importante de făcut şi noi stăm şi ridicăm maşini, nu cred că era atât de important. Nici nu ai unde să parchezi şi e un oraş dezastru din toate punctele de vedere, inclusiv al străzilor. Mai ales că stau la vânătoare, pe anumite străzi, deci nu se urmăreşte să ridice maşina aia care încurcă circulaţia, urmăresc să ridice pe anumite străzi, unde le vine lor la îndemână, să scoată banu’, că firma din asta trăieşte”.
Consilierul Velisar explică că s-a trezit în vreo trei rânduri că „maşina mea căpăta aripi”, însă a avut noroc că a observat la timp. „Eu vin acuma din oraş, nu am unde să parchez maşina, peste tot sunt locuri din care ţi-o ridică. Avem şi noi un mic centru în orăşelul ăsta vai de capul lui şi pe aici ne învârtim toţi”, completează consilierul.
„Dacă ar fi după mine, i-aş scoate în câteva secunde din oraş”
Nicolai Giosan, consilier PD-L, e şi el indignat de modul în care acţionează reprezentanţii firmei SC Hi Speed Recovery SRL Botoşani: „De ridicat maşini se ridică în toată Europa, dar în anumite condiţii, dacă blochează accesul pompierilor, maşinilor de salvare sau altele... trebuie luată altă măsură, amendă, blocare”.
Revoltat e şi consilierul Liviu Stoleru (PNG-CD): „Sunt împotriva acestei firme, a acestui mod de lucru, a acestor oameni care sunt în afara legii, total abuziv.... Dacă ar fi după mine, i-aş scoate în câteva secunde din oraş”.
„Nemulţumiţi sunt cei cărora li s-au ridicat maşinile”
Singurii consilieri locali pentru care în Câmpulung Moldovenesc activitatea de ridicare a maşinilor e una cât se poate de în regulă sunt câţiva reprezentanţi ai PD-L, care fac opinie separată de ceilalţi colegi ai lor din filiala de partid care şi-au exprimat dezacordul faţă de modul de lucru al „hingherilor”.
Cristina Nicoleta Flutur explică: „Nemulţumiţi sunt cei cărora li s-au ridicat maşinile. Nu sunt eu în măsură să judec, eu nu stau să urmăresc firma dacă ia sau nu ia selectiv, vă rog să sesizaţi Poliţia Locală, Poliţia Rutieră... Eu personal nu am fost implicată, pentru că mă duc şi plătesc parcarea”.
Consilierul Ioan Ţăran nu are nimic să le reproşeze celor care saltă maşinile de pe străzile principale ale Câmpulungului, însă recunoaşte că nu e foarte ancorat în realitate cotidiană a municipiului, întrucât „sunt cu locul de muncă la Suceava”. Consilierul face o comparaţie între Italia şi Câmpulung Moldovenesc: „Am fost şi în Italia şi am văzut că sunt locuri în care parcarea se plăteşte. La noi, parcările sunt goale, iar maşinile stau pe stradă şi blochează circulaţia. Trebuie să mai lucrăm la mentalitate”.
Pe lista celor 17 consilieri locali câmpulungeni se află şi Cristian Cuciurean. „Am fost plecat din localitate mai mult timp, în nişte delegaţii. La urechile mele nu au ajuns chestii din astea. Dacă şi oamenii ar parca unde ar trebui, atunci nu ar mai fi probleme”, opinează consilierul Cuciurean.
(17 nov 2011, 11:53:15