Minerul care a sfârşit omorât în timpul unei explozii controlate la Mina Crucea – Botuşanu este a 19-a victimă care îşi pierde viaţa în exploataţia de uraniu. Troiţa amplasată în subteran, la o sută de metri sub pământ, unde sunt pomeniţi minerii care au sfârşit în mină în accidente de muncă, cuprinde 18 nume, în intervalul 1979 - 2002.
După cum a precizat Anton Filipiuc, directorul sucursalei Suceava – Crucea a Companiei Naţionale a Uraniului, mina a fost deschisă oficial în 1983, însă în prealabil timp de patru ani s-a lucrat pentru amenajarea ei, fiind consemnaţi şi decedaţii din acea perioadă. An de an, pe 4 decembrie, de Sfânta Varvara, ocrotitoarea minerilor, la troiţă se organizează o slujbă de pomenire a morţilor în accidentele din mina de uraniu.
O explozie controlată, transformată în tragedie
Reamintim că marţi, în jurul orei 3.30, Toader Aioanei, în vârstă de 42 de ani, din comuna Poiana Teiului, judeţul Neamţ, a fost surprins şi omorât de o explozie, în timp ce se afla în subteran, fiind de serviciu în schimbul III.
Minerul făcea parte din echipa care efectua explozii controlate în subteran pentru exploatarea uraniului. Deocamdată autorităţile nu au avansat oficial detalii despre cum s-ar fi produs accidentul.
Ionuţ Creţuleac, şeful Inspectoratului Teritorial de Muncă Suceava, a precizat că în momentul de faţă există extrem de multe necunoscute şi întrebări în acest caz, fiind luate în calcul variante precum neatenţie, neglijenţă sau lipsă de comunicare între membrii echipei care efectua explozia controlată.
Străpuns de numeroase bucăţi de material dur, dintre care una i-a intrat în inimă
Varianta minerilor care au lucrat în tură cu Toader Aioanei este că explozia controlată nu a fost completă, astfel că acesta s-a întors la dispozitivul de dinamitare, pentru a vedea ce nu este în regulă. Acesta ar fi fost momentul în care explozia l-ar fi surprins în plin.
Necropsia cadavrului, efectuată ieri, a arătat că bărbatul avea faţa şi toracele străpunse de bucăţi de material dur, una dintre acestea, cea fatală, lovindu-l în inimă. Această constatare confirmă faptul că explozia l-a surprins pe miner în plin, probabil în timp ce verifica firele explozorului.
Trei copii aflaţi într-o situaţie foarte grea
Toader Aioanei avea 20 de ani de experienţă în minerit, din care mai bine de zece ani lucraţi la Exploatarea de Uraniu de la Crucea.
Bărbatul avea trei copii, dintre care o fetiţă de nici 3 ani. Rudele din localitatea de domiciliu, Poiana Teiului, le-au declarat reporterilor că soţia bărbatului este plecată în străinătate şi încă nu a revenit la cei trei copii, aceştia fiind într-o situaţie foarte grea.
Reprezentanţii Companiei Naţionale a Uraniului au anunţat că urmaşii minerului vor primi un ajutor financiar, conform cu prevederile contractuale prevăzute în caz de accidente de muncă, însă, cel puţin până ieri, aceştia nu au făcut publică suma.
Exploatarea de la Crucea este singurul loc din România unde se mai extrage minereu de uraniu, de aici fiind alimentată centrala nucleară de la Cernavodă.