Holul Casei de Cultură Suceava a găzduit, ieri, un târg de locuri de muncă, 25 de angajatori punând la dispoziţia şomerilor în jur de o sută de posturi.
Agenţii economici au venit cu oferte dintr-o gamă relativ largă, de la posturi de muncitor necalificat, dulgher, tâmplar sau finisor până la inginer tehnolog şi proiectant. De asemenea, oferta a cuprins şi posturi de bucătar şi ospătar, în general căutate de tinerii absolvenţi.
Din păcate, deşi numărul de şomeri din judeţ este ridicat, peste 11.000, mulţi dintre angajatori s-au plâns că nu prea au avut de unde alege.
De exemplu, societatea Moldo Mex căuta femei tâmplar pentru mobilă, însă nu a găsit decât bărbaţi.
“Au venit cinci tâmplari, eu căutăm însă tâmplăriţe, dar nu a venit nici una. Avem câteva posturi disponibile, însă e o muncă mai mult pentru femei. E greu de găsit, femeile nu mai vor să lucreze în tâmplărie”, a declarat Niculai Hostiuc, inspector resurse umane în cadrul societăţii, precizând că bărbaţii interesaţi au fost trecuţi doar pe o listă de rezervă, fiind puţin probabil să fie selectaţi pentru încadrare.
El a precizat că un angajat ca tâmplar primeşte iniţial, în cadrul societăţii, un salariu minim brut de 880 de lei, cu posibilităţi de creştere imediată în funcţie de realizarea planului.
Tineri absolvenţi ori calificaţi în meserii iau drumul străinătăţii
Reprezentantul Moldo Mex a mai precizat că absolvenţii de liceu sunt total dezinteresaţi de posturile de tâmplar.
„Am fost la Colegiul Tehnic Petru Muşat Suceava, am căutat tineri interesaţi, însă doamnele directoare mi-au spus că de obicei cum termină şcoala aceştia pleacă în străinătate. De altfel, tinerii vin la noi, fac practică, dar nu vor să vină şi la muncă, nu le place”, a mai spus Niculai Hostiuc.
Reprezentanta unui restaurant din Botoşani avea şi ea posturi disponibile pentru care nu a găsit persoane interesate.
“Sunt foarte puţini cei interesaţi. Am două posturi de bucătari şi două de pizzer. Experienţa lipseşte din păcate, iar un bucătar bun pleacă în străinătate, nu rămâne la noi”, a declarat Mirela Bucătaru.
„Nu pot să mă duc la Botoşani şi să fac naveta pentru un salariu de mizerie”
De cealaltă parte, şomerii prezenţi la bursa locurilor de muncă spun că, din contră, ei sunt dispuşi să muncească, însă nu prea au ce. Referitor la târgul de locuri de muncă de ieri, cei mai mulţi oameni care căutau un serviciu s-au arătat nemulţumiţi că multe dintre posturi erau la o distanţă apreciabilă, Fălticeni, Botoşani, Oneşti etc.
„Nu pot să mă duc la Botoşani şi să fac naveta pentru un salariu de mizerie”, a argumentat unul dintre tinerii aflaţi în căutarea unui loc de muncă.
Inginer agronom fără şanse prea mari de angajare
Alţii erau absolvenţi în domenii care nu mai au căutare.
Sorin Ieşan, un tânăr din Mitocu Dragomirnei, absolvent al promoţiei 2011 a declarat că „Nu am găsit nimic... eu sunt inginer agronom, dar nu sunt locuri de muncă. Am fost şi la o bursă la Iaşi, acolo erau mai mulţi angajatori, dar şi acolo puţine locuri de muncă, cel puţin în domeniul meu deloc. Nu cred că voi găsi ceva în domeniul agronomiei, trebuie să mă reprofilez”.
Târgul a adunat în jur de 300 de participanţi
La finalul târgului de locuri de muncă organizatorii erau totuşi optimişti.
Diana Gorun, reprezentant al Media One SRL, beneficiarul proiectului în cadrul căruia s-a organizat şi târgul de joburi de la Suceava, a declarat că la eveniment au participat în jur de 300 de persoane aflate în căutarea unui serviciu. Fiecare angajator, a mai adăugat ea, a selectat, în medie, şapte CV-uri de angajare, unii adunând însă chiar şi 40. De asemenea, s-a înregistrat şi o angajare pe loc.
Târgul de locuri de muncă s-a desfăşurat în cadrul mult mai amplului proiect „ŞANSA”, compania Media One având ca parteneri Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale – Direcţia Egalitate de Şanse între Femei şi Bărbaţi, Fundaţia Pestalozzi şi Provincia di Perugia – Italia.
Conform datelor Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Suceava, la finele lunii octombrie rata şomajului din judeţ era de 4,34%. În cifre, în judeţ se înregistrau 11.154de şomeri.
(17 nov 2011, 14:12:16
Asta e tipul de angajator de la noi. Fara nici o scoala reala in domeniul resurselor umane.
Atata, si nu mai am cuvinte................