Un bărbat în vârstă de 55 de ani, din municipiul Suceava, a ajuns marţi în stare critică la spital, după ce a îngheţat de frig în propria casă. Vasile S. a fost diagnosticat de medici cu hipotermie severă, cazul fiind primul de acest gen din actualul sezon. Bărbatul a fost internat la Reanimare, doctorii constatând că pe lângă temperatura corpului foarte scăzută, 28 faţă de circa 37, valoarea normală, bărbatul era şi subnutrit.
Vasile S. a fost adus la Spitalul Judeţean de Urgenţă marţi seară, de rude, care, alertate de faptul că bărbatul nu mai comunicase cu nimeni de câteva zile, au intrat în apartamentul său de pe strada Ştefan cel Mare, din municipiul Suceava.
Medicii: “Pot să mai apară complicaţii”
Rudele le-au povestit medicilor că Vasile S. locuieşte singur, iar în momentul în care au pătruns în interior locuinţa acestuia nu era încălzită. Tot rudele au declarat că bărbatul este bolnav, suferind printre altele de ulcer cronic, şi obişnuieşte să consume băuturi alcoolice.
Purtătorul de cuvânt al Spitalului Suceava, dr. Tiberius Brădăţan, s-a arătat ieri optimist cu privire la evoluţia stării de sănătate a bărbatului găsit îngheţat şi flămând în propriul apartament. “Pot să mai apară complicaţii, dar riscul major a fost depăşit”, a spus responsabilul de relaţiile cu presa.
Hipotermia apare când corpul uman se răceşte şi pierde căldură într-o mai mare măsură faţă de capacitatea lui de a o sintetiza (temperatura normală este între 36,4 şi 37 de grade C).
Primul ajutor în caz de hipotermie
Potrivit medicilor, cei mai mulţi oameni cu hipotermie uşoară până la severă se recuperează complet, fără afectare permanentă, însă recuperarea este mult mai dificilă în cazul copiilor, adulţilor bolnavi sau vârstnicilor.
Hipotermia este o urgenţă medicală şi poate duce rapid la pierderea cunoştinţei şi la deces, dacă pierderea de căldură continuă. Persoana care suferă de hipotermie trebuie transportată imediat într-un loc încălzit, spun medicii, care atrag atenţia asupra faptului că bolnavul nu trebuie să fie încălzit brusc, cu surse externe de căldură, de genul radiatoarelor sau caloriferelor electrice, întrucât se pot produce leziuni. Pentru a-i regla temperatura corpului, hipotermicul va fi dezbrăcat de hainele reci sau ude pe care le poartă şi va fi acoperit cu pături calde, sticle sau comprese cu apă fierbinte, care vor fi puse la gât, torace şi în zona inghinală. „Este foarte important ca pacientului să i se acopere şi capul, aceasta fiind metoda cea mai sigură şi rapidă de a creşte temperatura corporală cu până la două grade Celsius”, adaugă medicii.
(18 nov 2011, 07:15:42