Un miner a sfârşit tragic, sfârtecat de o explozie, în timp ce lucra în subteran, în schimbul de noapte, în Mina de Uraniu Crucea – Botuşanu. Accidentul s-a petrecut ieri, în jurul orei 3.30, în timpul efectuării unei explozii controlate, uzuale, minerul decedat făcând parte din echipa care se ocupa cu astfel de operaţiuni.
Toader Aioanei avea 42 de ani şi era domiciliat în comuna Poiana Teiului, din judeţul Neamţ. Avea 20 de ani de experienţă în minerit, din care mai bine de zece ani lucraţi la Exploatarea de Uraniu de la Crucea, singura de acest gen care mai funcţionează în ţară. După cum a precizat şi Anton Filipiuc, directorul sucursalei Suceava –Crucea a Companiei Naţionale a Uraniului, minerul era unul dintre cei mai experimentaţi angajaţi, mai ales în cadrul procedurilor de împuşcare (explozii controlate), fiind atestat şi ca artificier.
O explozie controlată ce nu ar fi trebuit să pună probleme
În noaptea de luni spre marţi, acesta a fost de serviciu în schimbul III, de noapte. Anton Filipiuc a explicat că derocarea materialului din care se exploatează uraniul se face prin explozii controlate, efectuate sub coordonarea unui artificier, iar procedura este una des uzitată, care până acum nu a dus la accidente de muncă. Oficial, autorităţile nu au dat prea multe amănunte despre cum s-a produs accidentul. „În timp ce se efectuau lucrări de forare, după montarea încărcăturii explozive, a avut loc o explozie în urma căreia s-a produs decesul unei persoane”,se precizează într-un comunicat emis de Parchetul de pe lângă Judecătoria Gura Humorului, unde, conform procedurilor, s-a deschis un dosar penal pentru a se stabili condiţiile în care s-a produs accidentul de muncă.
S-ar fi întors la dispozitiv, pentru că explozia nu a fost completă
Minerul făcea parte din echipa standard care efectua explozia controlată, formată din trei persoane. Colegii acestuia au relatat anchetatorilor că minerul s-a întors la explozor, suflul exploziei surprinzându-l chiar în momentul în care acesta verifica firele dispozitivului.
Varianta minerilor care au lucrat în tură cu Toader Aioanei este că explozia controlată nu a fost completă, astfel că acesta s-a întors la dispozitivul de dinamitare, pentru a vedea ce nu este în regulă.
Adrian Nichitei, miner pensionar, a declarat: „O fi uitat un fir legat, şi cu un fir se poate declanşa explozia la explozor. În aparat rămâne curent... cine ştie...s-o fi grăbit, era dimineaţă, schimbul III, omul obosit după o noapte de lucru. Când a unit firele s-a declanşat explozia şi l-a omorât”. Minerul pensionar a precizat că a relatat doar ceea ce a auzit de la colegi care au fost de serviciu în mină în noaptea de luni spre marţi.
Schimbul de noapte, considerat de ortaci mult prea solicitant
Dacă minerii pensionari ori cei disponibilizaţi au fost dispuşi să vorbească, cei care mai lucrează la exploatarea de uraniu au refuzat unanim să stea de vorbă cu reporterii, mărturisind că le este frică să nu rămână fără loc de muncă.
Mai toţi foştii ortaci s-au plâns că schimbul de noapte este mult prea solicitant, iar din această cauză apar şi erori umane
Florin Moraru, fost miner, este de părere că „schimbul III a distrus mult mineritul, lucratul pe timp de noapte e foarte obositor, pe timp de zi lucrezi, dar pe timp de noapte e extrem de greu. Nu cred că Aioanei a uitat sau ignorat regulile de protecţie a muncii, dar oboseala l-a făcut să greşească”.
Tată a trei copii, în prag de pensionare
Primarul comunei Crucea, Dorin Rusu, a fost coleg cu Toader Aioanei, până în 2004, când a ieşit din minerit, pensionându-se. El şi-a caracterizat fostul coleg drept un om harnic, destoinic, cu mare experienţă în domeniu, însă este totuşi de părere că accidentul s-a produs din cauza unei erori umane.
El a mai relatat că acesta avea trei copii minori, din care o fetiţă care nu a împlinit încă trei ani, iar soţia acestuia a lucrat o perioadă în Italia. Minerii care exploatează uraniu se pot pensiona după 15 ani de muncă, însă Toader Aioanei urma să mai rămâne la locul de muncă încă doi-trei ani.
Despăgubiri financiare pentru familia minerului decedat
Şeful Inspectoratului Teritorial de Muncă Suceava, Ionuţ Creţuleac, a evitat şi el să avanseze chiar şi o concluzie preliminară privind cauzele accidentului. El a declarat că au fost trei persoane care au montat dispozitivul exploziv şi victima a fost surprinsă de explozie după ce a rămas în urma celorlalte două, posibil pentru a verifica dispozitivul. Inspectorii de muncă aşteaptă astăzi şi concluziile preliminare ale necropsiei cadavrului, care ar putea aduce lămuriri suplimentare.
Anton Filipiuc, directorul sucursalei Suceava a Companiei Naţionale a Uraniului, a mai precizat că pe lângă ancheta penală demarată sub coordonarea unui procuror de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Gura Humorului s-a constituit şi o comisie de cercetare internă privind cauzele accidentului. Indiferent de condiţiile în care s-a produs tragedia, familia minerului va fi despăgubită financiar, a dat asigurări directorul.
730 de angajaţi şi un salariu mediu de 1.500 de lei
Exploatarea de la Crucea este singurul loc din România unde se mai extrage minereu de uraniu, de aici fiind alimentată centrala nucleară de la Cernavodă.
Exploatarea de uraniu de la Crucea are două puncte de lucru şi în jur de 730 de angajaţi.
Conform informaţiilor obţinute ieri, la Crucea salariul mediu al unui miner este de 1.500 de lei.
Potrivit conducerii sucursalei Suceava a Companiei de Uraniului, în ultimii ani, în mina de la Crucea nu au mai fost înregistrate accidente de muncă grave.
(16 nov 2011, 11:59:59
Prin încercări ce n-au cuvinte-n dex
Prin drame personale ce n-ai cuvinte să le exprimi
Aşa-şi târâie românu’ viaţa ( din reflex )
Hingherii capitalismului odios l-au retrogradat
Şi-i apasă patina pe gât , cu gura-n ţărână
Chiar şi când moare , românu’ , moare neconsolat
Îşi aruncă ( mai nou ) şi Biblia din mână
Românul , prizonier al unor timpuri stranii
Munceşte 90 de min/oră , 29 de ore pe zi
Să se înfrupte lăcustele portocalii şi ghiorlanii
E trist de privit cum pleacă ( în România ) cei vii