Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, a declarat în cursul zilei de ieri că zona masivului Rarău poate concura cu Poiana Braşov, atât din punct de vedere al peisajului, cât şi al accesibilităţii. Flutur a făcut aceste afirmaţii după ce a participat la inaugurarea lucrărilor de modernizare a drumului judeţean Pojorâta – Rarău, investiţie realizată din fonduri europene.
După ce a tăiat panglica inaugurală şi a asistat la slujba de sfinţire oficiată de un sobor de preoţi, şeful administraţiei judeţene a parcurs cu un microbuz drumul de 15,8 kilometri până pe masivul Rarău. Gheorghe Flutur a apreciat faptul că în mai multe locuri de pe traseul Pojorâta – Rarău au fost amenajate puncte de popas şi de belvedere. „Este cel mai pitoresc drum din judeţul Suceava şi vreau să le mulţumesc constructorilor pentru modul în care au lucrat. Practic acum punem în valoarea Masivul Rarău” a declarat Gheorghe Flutur, care a mai adăugat că „din punctul meu de vedere, autorităţile locale din Pojorâta şi Câmpulung Moldovenesc sunt cele mai avantajate şi fericite pentru că pot să-şi pună în valoare frumuseţile platoului masivului Rarău. Dacă ne uităm în jur putem să vedem de aici Giumalăul, Ceahlăul, munţii Suhardului, munţii Rodnei, şi imediat se vede Valea Moldovei, municipiul Câmpulung Moldovenesc, până spre Suceava. Şi cred că putem să ne gândim la un proiect intitulat <Poiana Bucovinei>, aşa cum există Poiana Braşovului, având în vedere că am deschis această zonă cu un potenţial turistic uriaş”.
Gheorghe Flutur a precizat că proiectul de modernizare a acestui drum a avut o valoare totală de 32,17 milioane de lei, din care contribuţia Uniunii Europene a fost de 22,68 milioane de lei, fonduri asigurate prin Programul Operaţional Regional. El a arătat că lucrările au fost realizate de firmele SC CF Iaşi – Grup Colas şi de SC Calcarul Pojorâta, investiţia însemnând, printre altele, construcţia a patru poduri, 39 de podeţe, a peste 2,1 kilometri de ziduri de sprijin. În timpul lucrărilor a fost dislocată o cantitate de 450.000 de metri cubi de pământ.
Preşedintele CJ Suceava a mai adăugat că administraţia judeţeană intenţionează să găsească sursele de finanţare pentru modernizarea drumului de zece kilometri dinspre masivul Rarău spre Valea Bistriţei, în localitatea Chiril. „Vrem ca acest circuit să devină unul deschis pentru turişti. De asemenea, la ora la care vorbim am pus deja majoritatea stâlpilor pentru pârtia de schi din Câmpulung Moldovenesc spre Rarău. Şi sper ca la sfârşitul anului viitor să ne prindă iarna cu pârtia de schi finalizată, pentru a pune în valoare şi potenţialul schiabil al masivului Rarău”, a spus Flutur.
Primarul din Pojorâta spune că modernizarea acestui drum este un vis devenit realitate
La rândul său, primarul din Pojorâta, Ioan Bogdan Codreanu, a precizat că modernizarea acestui drum reprezintă o investiţie extrem de importantă pentru această comună. El a spus că în momentul de faţă drumul până pe Rarău poate fi parcurs în 20 de minute, în condiţiile în care, înainte de modernizarea traseului, timpul de parcurs era de aproximativ două ore şi jumătate. Codreanu a mai declarat că după modernizarea drumului s-a constatat şi o creştere a numărului de maşini care parcurg acest traseu, în weekenduri fiind de aproximativ 250.
Primarul din Pojorâtaa precizat că „Firmele SCCF Iaşi şi Calcarul Pojorâta au realizat în doi ani, conform proiectului, o adevărată bijuterie rutieră, care se adaugă frumuseţii naturale ce domină legendara aşezare Pojorâta. Suntem beneficiarii unui drum turistic deosebit, pe care nu-l aveam fără implicarea directă a domnului Gheorghe Flutur. Şi vreau să-i mulţumesc atât în numele primăriei şi al Consiliului Local, cât şi al locuitorilor comunei Pojorâta pentru că a fost permanent alături de noi în realizarea acestui proiect. Acest drum va pune în valoare potenţialul frumuseţilor naturale pe care le avem, cât şi hărnicia gospodarilor”.
Flutur: De la preluarea mandatului s-au modernizat 357 de kilometri de drumuri judeţene
Nu în ultimul rând, Gheorghe Flutur a declarat că de la începutul mandatului său de preşedinte al CJ Suceava au fost modernizate 71 de tronsoane de drumuri judeţene, cu lungime totală de 357 de kilometri. „Din circa 1.140 de kilometri de drumuri judeţene cât avem în Suceava, vedeţi că aproape 30% le-am modernizat în aceşti ani de mandat de când sunt preşedinte”, a spus Flutur. El a adăugat că jumătate din investiţii au fost realizate din fonduri europene, respectiv şapte proiecte prin Programul Operaţional Regional, proiecte finanţate prin PHARE, precum şi din fondul de solidaritate al Uniunii Europene. „La acestea se adaugă mai multe proiecte din fonduri guvernamentale. Şi vreau să vă spun că efortul CJ Suceava de modernizare a infrastructurii de drumuri judeţene a fost uriaş. Numai în acest an am avut aproape 100 de kilometri de drumuri modernizate din bugetul propriu şi din bani de la bugetul naţional, pentru ca drumurile să arate în mod corespunzător. Încă este mult de investit, dar ne-am concentrat pe modernizarea drumurilor din judeţul Suceava şi cred că acesta este lucrul cel mai important”, a încheiat Flutur.
(16 nov 2011, 11:26:32