Nebunia exproprierilor pentru şoseaua de centură a municipiului Suceava a intrat în faza proceselor. Primele 12 persoane nemulţumite de modul cum au fost tratate de instituţiile statului au demarat o acţiune în instanţă. Secţia Civilă a Tribunalului Suceava a stabilit pentru mijlocul lunii decembrie primele termene de judecată în cazul exproprierilor de la şoseaua de centură.
Daniel Corduneanu, avocatul care-i reprezintă în instanţă pe cei 12 proprietari de terenuri, a explicat şi ce anume se doreşte prin aceste procese: „Aceste acţiuni vizează atât sumele acordate, cât şi suprafeţele pentru care s-a efectuat exproprierea. La o primă vedere, expropriatorul, recte statul român, prin Ministerul Transporturilor şi instituţiile din subordonare, au considerat că doar suprafaţa acoperită de asfalt constituie obiectul despăgubirilor. Noi considerăm că pe acest culoar al exproprierilor ar trebui cuprinse şi rigolele şi şanţurile şi vom cere acordarea de despăgubiri”.
Pentru a stabili suprafeţele reale pentru care trebuie despăgubiţi proprietarii, avocatul Corduneanu a anunţat că se impune o nouă expertiză, care va fi efectuată de trei specialişti: unul desemnat de instanţă, altul de expropriator, iar un altul de proprietar.
Valoarea de piaţă a terenurilor este un alt punct al cererilor de chemare în judecată. „Dacă persoanele despăgubite înaintea apariţiei Legii 255/2010 au primit între 15-40 de euro/mp, acum, pe terenurile aflate în extravilan, s-a plătit suma de 1,23 lei/mp”, a arătat avocatul Daniel Corduneanu.
Aproape 500 de proprietari de terenuri sunt aşteptaţi să se adreseze instanţelor
Numărul proprietarilor de terenuri care şi-au luat inima în dinţi şi s-au adresat instanţelor de judecată este deocamdată mic faţă de avalanşa de cereri care ar putea fi depusă la Tribunalul Suceava pe această temă. În total, exproprierile în baza Legii 255/2010 au vizat 493 de persoane, iar dintre acestea nici una nu a fost de acord cu banii pe care statul român a fost dispus să-i plătească. Există şi situaţii în care exproprierile nu s-au finalizat şi asta pentru că nu s-a stabilit în mod clar dreptul de proprietate. Avocatul Daniel Corduneanu a explicat că „Sunt probleme cadastrale în cazul câtorva zeci de proprietari. Suprafeţele pe care oamenii le deţin nu corespund cu ceea ce este faptic în teren, iar în alte cazuri se suprapun cu alte terenuri. În plus, sunt şi situaţii unde nu s-au finalizat dezmembrările de terenuri”.
Exproprierile, o nebunie în mai multe acte
O situaţie aparte se înregistrează în cazul a 21 de proprietari de terenuri pentru care s-au finalizat toate procedurile legale, numai că banii care urmau să fie viraţi în contul despăgubirilor nu au mai ajuns nici până astăzi. Nemulţumiţi de această situaţie, soţii Vasile şi Violeta Macovei, din Mihoveni, au înaintat acţiune în instanţă, iar judecătorii le-au dat câştig de cauză. Oamenii trebuie să primească în jur de 85.000 de euro pentru terenul pe care va trece şoseaua de centură. Alte 20 de persoane aflate în aceeaşi situaţie nu au avut curajul să se lupte cu statul român şi preferă să aştepte o minune care nu mai vine.
Şoseaua de centură are o lungime de 13,2 km, iar exproprierile şi lucrările au fost programate pe trei tronsoane. Procedurile au început în baza unei legi şi au continuat în alte condiţii. Principalele modificări au privit cuantumul despăgubirilor, iar faptul că valoarea acestora a scăzut de câteva zeci de ori a creat tensiuni în rândul proprietarilor de terenuri care au ajuns să blocheze de mai multe ori lucrările la şoseaua de centură.
Începute în toamna anului 2008, lucrările trebuiau să se finalizeze în acest an, dar între timp noul termen înaintat este toamna lui 2012.
(12 nov 2011, 18:59:25