Peste o mie de cereri de acordare a ajutoarelor de încălzire a locuinţelor au fost depuse la sediul Primăriei Suceava după expirarea termenului limită anunţat de administraţia locală. Astfel, dacă la 1 noiembrie numărul solicitărilor centralizate la Primăria Suceava era de 6.500 de cereri, în prezent numărul total al cererilor depuse este de 7500.
Viceprimarul Sucevei Lucian Harşovschi a precizat că majoritatea cererilor au venit cu întârziere din partea unor asociaţii, dar că au fost şi persoane care şi-au completat târziu formularele de acordare a subvenţiilor:
“Am primit şi cererile întârziate, pentru a le acorda oamenilor şansa de a beneficia de subvenţiile acordate de stat, începând cu luna noiembrie. Drept urmare, numărul solicitărilor a crescut de la 5.300 de abonaţi în sistemul centralizat la 6.200. La lemne de foc, numărul cererilor a crescut de la 300 la 320, iar la gaz metan, de la 897 a crescut la 947”.
Numai că din cele 7.500 de familii sucevene care au solicitat să beneficieze de subvenţionarea parţială a costurilor de încălzire a locuinţelor, aproape 200 de cereri au fost deja respinse în urma verificărilor preliminarii făcute de salariaţii municipalităţii.
Cele mai multe dintre cereri au fost respinse deoarece solicitanţii “au omis” să declare maşinile pe care le deţin şi care au capacitatea cilindrică de peste 1600 de metri cubi, alţii deţin terenuri pe care nu le-au declarat, în vreme ce în alte cazuri, solicitanţii depăşeau plafonul maxim de venituri pentru a beneficia de subvenţie.
Un astfel de caz e cel al unei pensionare care a solicitat să i se acorde subvenţie la lemnele de foc, arătând că pe cuponul de pensie încasa puţin peste 600 de lei lunar. Numai că pensia reală a acesteia se cifra la aproximativ 1.100 de lei, restul fiindu-i automat reţinut din pensie de banca la care are credit.
Restricţii la acordarea ajutoarelor de încălzire
Conform legii, nu vor beneficia de ajutorul financiar familiile sau peroanele singure care posedă clădiri sau alte spaţii locative în afară de locuinţa de domiciliu; autoturisme cu capacitatea cilindrică de peste 1.600 de metri cubi, motociclete, motorete sau scutere: autoutilitare, autocamioane, rulote, microbuze sau autobuze; utilaje agricole - tractor sau combină, precum şi solicitanţii care au utilaje de prelucrare a lemnului - gater, drujbă, sau alte utilaje acţionate hidraulic.
De asemenea, ajutoarele de căldură nu pot fi acordate celor care deţin depozite bancare cu valoare de peste 3.000 de lei, precum şi celor care au împrejurul locuinţei terenuri intravilane care depăşesc 1.000 de metri pătraţi în zona urbană sau 2000 de metri pătraţi în zona rurală.
O altă restricţie impusă de legiuitori este deţinerea a peste două hectare de teren extravilan sau a peste trei bovine, cinci porcine, 20 ovine ori 15 familii de albine.
Plafoanele maxime de venit pentru a beneficia de subvenţii
Pentru sucevenii racordaţi la Termica, venitul maxim pe membru de familie pentru care se acordă subvenţie este de 786 lei, iar pentru persoanele singure, 1.082 de lei. În cazul celor care au montate centrale pe gaz sau se încălzesc pe bază de lemne, venitul maxim admis este de 615 lei/membru de familie, adică acelaşi plafon ca şi anul trecut.
(12 nov 2011, 11:08:22