SC Hi Speed Recovery SRL, firma adusă de la Botoşani de autorităţile locale din Câmpulung Moldovenesc să ridice autovehiculele parcate neregulamentar pe raza oraşului, este contestată în instanţă de tot mai multe persoane ale căror autoturisme au fost „săltate”, abuziv susţin acestea, de către „hingherii” de maşini.
În ultimele două luni, pe rolul Judecătoriei Câmpulung Moldovenesc, s-au înregistrat mai multe plângeri contravenţionale, reclamanţii chemând în instanţă atât firma botoşăneană, cât şi partenerii de afaceri ai acesteia, primăria şi poliţia locală.
„Mi-am găsit tatăl cu lacrimi în ochi, că i-a fost furată maşina”
Printre reclamanţi se numără şi Vasile Doboş, dascăl al zeci de generaţii, fost director al Liceului Silvic din Câmpulung Moldovenesc şi cetăţean de onoare al comunei Bălăceana.
În vârstă de 81 de ani, bătrânul dascăl a căzut victima „hingherilor” de maşini pe data de 24 iunie a acestui an.
În acea zi, din cauza unei urgenţe medicale, profesorul Doboş şi-a dus soţia la cabinetul de stomatologie din cadrul Policlinicii din Câmpulung Moldovenesc.
„Am parcat maşina vizavi de policlinică şi am coborât pentru a o ajuta pe soţia mea, care este aproape în imposibilitatea de a se deplasa (dublă hernie de disc, coxartroză în stadiu avansat, osteoporoză generalizată etc.) până la etajul II al Policlinicii”, scrie bătrânul în plângerea adresată instanţei.
Când s-a întors, a observat că maşina îi dispăruse, aflând de la trecători că i-a fost ridicată de „hingherii” de maşini.
Fostul director al Liceului Silvic a fost nevoit să plătească 434 de lei pentru a-şi recupera maşina depozitată de „hingheri” într-un ţarc, la ieşirea din oraş. „Mă întreb de ce din multele maşini aflate la faţa locului a fost ridicată numai a mea”, a rămas nedumerit Vasile Doboş.
Profesorul susţine că ridicarea maşinii a fost una abuzivă, explicând că i s-a înmânat doar proces verbal de ridicare şi eliberare, nu şi de constatare a contravenţiei.
Vasile Doboş este reprezentant în instanţă de fiul său, Adrian Doboş, avocat de profesie. „Mi-am găsit tatăl cu lacrimi în ochi, că i-a fost furată maşina”, e hotărât avocatul să facă dreptate în cazul tatălui său.
Cazul familiei Doboş nu este singular, şi alţi proprietari de maşini fiind în aceeaşi situaţie după ce au oprit în zona policlinicii cu diverse urgenţe medicale şi s-au trezit fără autoturisme.
De scurtă vreme, însă, dându-şi seama probabil că au depăşit orice limită, autorităţile locale au scos din faţa clădirii policlinicii indicatoarele de interzicere a opririi.
„În oraşul ăsta nu e un semafor, nu e un WC public, e râsul lumii, plin de gropi, primarul nici nu iese din primărie”
Marian Cârlugea are 67 de ani şi o amărâtă de Dacie. Pe 20 iunie a.c, a oprit maşina pe strada Nicolae Grigorescu, la circa 8-10 metri de intersecţia cu Calea Bucovinei din Câmpulung Moldovenesc. Avea treabă la un magazin de uşi din zonă şi a lipsit câteva minute, iar când s-a întors Dacia nu mai era în locul în care o lăsase parcată. La fel ca în cazul profesorului Doboş, a fost nevoie să plătească 434 de lei, pentru a-şi lua maşina înapoi de la firma de ridicări.
„În oraşul ăsta nu e un semafor, nu e un WC public, e râsul lumii, plin de gropi, primarul nici nu iese din primărie. Aş fi înţeles, dacă maşina mea ar fi blocat circulaţia. Ce fac ei acum e bătaie de joc, jecmănesc oamenii”, e revoltat pensionarul care a strâns semnături de la peste o sută de câmpulungeni nemulţumiţi şi s-a dus la scurt timp de la incident la şedinţa de Consiliu Local: „I-am întrebat pentru ce i-au trimis oamenii în Consiliu”.
I-au ridicat maşina şi i-au prezentat fotografii probă, datate cu un an înainte
Tot în luna iunie a acestui an, pe aceeaşi stradă, strada Nicolae Grigorescu, şi-a parcat maşina şi Gheorghe Constantinescu, iar câteva minute mai târziu, când s-a întors la autoturism, ia-l de unde nu-i.
Nu exista nici un semn de interzicere a opririi sau staţionării în zonă, susţine reclamantul, însă maşina i-a fost ridicată pe motiv că autoturismul era oprit la mai puţin de 25 de metri de colţul unei intersecţii.
Aşa cum sunt procedurile „hingherilor” de maşini, înainte a ridica o maşină aceştia fac fotografii, pentru a demonstra că autoturismul era parcat neregulamentar şi că a depăşit timpul permis staţionării (5 minute).
Gheorghe Constantinescu a cerut fotografiile respective, constatând că acestea sunt datate din 2010.
Susţine că „hingherii” de maşini i-au avariat autoturismul
Un alt petent, George Tătar, susţine că maşina i-a fost avariată în timpul activităţii de ridicare. A parcat în zona Băncii Transilvania din Câmpulung Moldovenesc, în urma unei defecţiuni la sistemul de răcire al motorului, iar când s-a întors a găsit doar un poliţist local, care i-a spus că autovehiculul i-a fost ridicat şi dus în spaţiul special amenajat la ieşirea din oraş.
Când s-a dus să-şi recupereze autoturismul, a observat că acesta prezintă mai multe avarii produse, susţine reclamantul, din cauza operaţiunilor „hingherilor de maşini”: bara faţă dislocată şi puţin zgâriată, capac roată stânga faţă crăpat, portieră şofer lovită şi îndoită în partea dreaptă jos, aripă spate zgâriată, bară stânga dislocată şi zgâriată.
Poliţiştii locali, complicii „hingherilor” de maşini
Cazurile de mai sus sunt doar câteva dintre cele aflate astăzi pe rolul instanţei de judecată de la Câmpulung Moldovenesc.
Reclamanţii speră să blocheze „roţile” firmei de ridicări, aşa cum s-a întâmplat la sfârşitul anului trecut la Gura Humorului.
Un localnic nemulţumit a contestat în instanţă procesul verbal şi a invocat excepţia de nelegalitate a dispoziţiilor hotărârii de Consiliu Local prin care s-a dat mână liberă „hingherilor” de maşini la Gura Humorului.
În acest caz, era vorba de o altă societate, SC Artera Park SRL Piatra Neamţ, însă fondul problemei e acelaşi.
Reclamantul din Gura Humorului a avut câştig de cauză, verdictul judecătorilor Tribunalului Suceava fiind acela că hotărârea de Consiliu Local prin care s-a reglementat activitatea firmei de ridicări este parţial nelegală, în sensul că doar poliţiştii rutieri pot constata contravenţiile rutiere şi nu reprezentanţii „hingherilor” de maşini.
La acea vreme, însă, nu era intrată în vigoare Legea Poliţiei locale (155/2010), cea care le-a conferit, în urmă cu câteva luni, şi foştilor poliţişti comunitari, actualii poliţişti locali, atribuţii pe linie rutieră, respectiv: „constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor pentru încălcarea normelor legale privind oprirea, staţionarea, parcarea autovehiculelor şi accesul interzis, având dreptul de a dispune măsuri de ridicare a autovehiculelor staţionate neregulamentar”.
În aceste condiţii, poliţişti locali au devenit partenerii „hingherilor” de maşini, cel puţin la Câmpulung Moldovenesc, acolo unde, ciudat, rolul agenţilor în uniformă e de a semna procesele verbale, constatarea contravenţiilor în teren fiind făcută practic de către reprezentanţii firmei SC Hi Speed Recovery SRL Botoşani.
Oraşul capcană
Aşa cum arătam şi în ediţiile trecute, problema nu este faptul că la Câmpulung Moldovenesc se ridică maşinile parcate neregulamentar, ci modul în care acţionează „hingherii” de maşini, care, în goana lor după profit, vânează în special maşinile nefericiţilor care, neobservând indicatoarele de interdicţie, îşi parchează autovehiculele pe marginea drumului, mai ales că au în faţă şi în spate şi alte autoturisme. Banda respectivă este necirculabilă oricum, pentru că pe aceasta sunt parcate zeci de maşini, existând şi porţiuni, mici ce-i drept, care nu se află sub incidenţa indicatoarelor de interdicţie a opririi.
Tarifele „hingherilor” de maşini sunt exagerate: 434 de lei –contravaloarea ridicării şi transportului autovehiculului, 310 lei - dacă îi prinzi pe „hingheri” înainte de a pleca cu maşina ridicată, 186 de lei - pentru deblocarea roţilor şi 74,4 lei – pentru fiecare zi de depozitare a autoturismului în aşa-zisul spaţiu al firmei de ridicări.
Pe lângă taxele plătite la firma de ridicări, te trezeşti şi cu o amendă de la Poliţia locală, în valoare de 134 de lei dacă este plătită în 48 de ore.
Cum se apără în instanţă firma care ridică maşinile
În întâmpinările înaintate instanţei de judecată, reprezentanţii SC Hi Speed Recovery SRL Botoşani precizează că „obligaţia de a dispune ridicarea unui autovehicul parcat neregulamentar este atributul exclusiv al agenţilor constatatori”, făcând referire directă la agenţii Poliţiei locale din cadrul Primăriei Câmpulung Moldovenesc. Teoretic, nu „hingherii” de maşini hotărăsc care maşini să fie ridicate, care blocate şi care trecute cu vederea, ci poliţiştii locali.
Ori, aşa cum am arătat în ediţiile anterioare, săptămâna trecută am monitorizat activitatea „hingherilor” de maşini şi am observat exact contrariul.
Dintr-un VW Golf 3 Combi (BT -04 –LUP), autoturism neinscripţionat, angajaţi ai SC Hi Speed SRL fac ture prin zona centrală a municipiului Câmpulung Moldovenesc, iar când dau de un nefericit care şi-a parcat maşina pe marginea drumului, încep „vânătoarea”. Fac discret fotografii la maşină, cheamă poliţistul local să semneze procesul verbal de contravenţie, iar de la câteva străzi distanţă, apare autoutilitara de ridicare. Totul se întâmplă în câteva minute, iar operaţiunea de ridicare propriu-zisă durează în medie 30 -40 de secunde.
Tot în întâmpinările trimise instanţei de judecată, firma „hingherilor” de maşini îşi ia măsuri de precauţie în cazul în care vreunul dintre reclamanţi ar avea câştig de cauză: „în cazul admiterii plângerii, obligarea la plata despăgubirilor solicitate de petent ar trebui să cadă în sarcina celui care a întocmit în mod greşit înscrisul sau l-a întocmit cu încălcarea reglementărilor locale, şi nu în sarcina operatorului de transport”. Practic, dacă e vreo greşeală, să o plătească poliţistul local care a întocmit procesul verbal de contravenţie şi a dispus ridicarea autoturismului.
Acuzat că şi-a furat de la „hingheri” propria maşină
În luna septembrie a acestui an, un bătrân în vârstă de 71 de ani s-a ales cu dosar penal, fiind acuzat că şi-a furat propria maşină de la firma care i-a ridicat-o cu aproximativ trei sferturi de oră înainte pentru parcare neregulamentară.
S-a întâmplat, evident, la Câmpulung Moldovenesc. Septuagenarul a oprit autoturismul proprietate, un VW Golf, pe strada Dimitrie Cantemir, pentru a merge până la policlinică. Când s-a întors, maşina îi fusese deja ridicată de cei de la SC HI Speed Recovery SRL Botoşani şi dusă în spaţiul de depozitare de la ieşirea din oraş.
Însoţit de o rudă, bătrânul s-a dus la spaţiul respectiv şi, profitând de faptul că uşa nu era încuiată, iar dispecerul restituia un alt autoturism ridicat, s-a urcat la volan şi dus a fost.
Administratorul societăţii cu pricina a sunat la poliţie şi a reclamat evenimentul, fiind întocmit dosar penal pentru furt calificat şi violare de domiciliu.
(11 nov 2011, 11:40:39
-constatarea sanctionarii se face de catre P