Colegiul „Alexandru cel Bun” din oraşul-staţiune Gura Humorului şi-a serbat, la sfârşitul lunii octombrie, zilele liceului, eveniment care a cuprins un program bogat în activităţi culturale.
Teatrul a fost cel care a deschis manifestarea de pe 26 octombrie, când, pe scena Casei de Cultură, în prezenţa unui public numeros, actori ai Teatrului „Mihai Eminescu” din Botoşani au susţinut spectacolul „Scuzaţi, doamna profesoară”.
În cea de-a doua zi a manifestării, joi, pe 27 octombrie, elevii colegiului s-au implicat în activităţile din cadrul clubului de istorie, unde s-a dezbătut momentul 1989 în istoria românilor. Profesoara Brînduşa Luminiţa Cîmpan ne-a spus că „pentru mulţi dintre elevi evenimentele de atunci sunt prea îndepărtate şi nu le cunosc semnificaţia, dar ideea de jertfă şi sacrificiu i-a făcut să mediteze mai serios şi să înţeleagă rostul cunoaşterii istoriei”.
Ziua porţilor deschise
Ca în fiecare an, s-a păstrat tradiţia „Ziua porţilor deschise”, când elevi de la şcolile generale din oraş au putut participa activ la ore, la Colegiul „Alexandru cel Bun”. Ei au asistat, în laboratorul de chimie, la o lecţie susţinută de profesoara Mariana Zup şi la o oră de limba engleză, susţinută de profesoara Luminiţa Cîmpan. Trupa de teatru a Şcolii cu clasele I – VIII Nr. 1 Gura Humorului, coordonată de profesoara Paraschiva Cardasim şi profesorul Gheorghe Solcan, a fost invitată să ia parte la sărbătoare şi a creat în sala multimedia a colegiului un moment de joc şi spectacol care a reliefat talent şi implicare din partea elevilor invitaţi.
Lansare de carte
Un moment mult aşteptat a fost premierea celor mai merituoşi foşti şi actuali elevi ai colegiului. „Unii dintre premianţi sunt deja plecaţi la studii în ţară sau în străinătate, unii sunt la început de drum, dar toţi se bucură de rezultatele lor care ne fac cinste. Diplomele de excelenţă primite din partea conducerii colegiului sunt un semn care atestă preţuirea acestora”, ne-a spus profesoara Adriana Alina Mihorianu.
În a doua parte a acestei ceremonii a avut loc şi lansarea cărţii „Ecuaţii iraţionale şi nu numai”, semnată de eleva Larisa Bujanovschi, din clasa a XI-a B. Cartea îşi doreşte să vină în sprijinul elevilor de clasa a X-a şi este structurată în două părţi, prima parte conţine 110 exerciţii cu rezolvări complete, iar partea a doua cuprinde propuneri de exerciţii a căror rezolvare se bazează pe modelele din prima parte.
Profesorul Traian Duminică, cel sub îndrumarea căruia a fost posibilă apariţia cărţii, a reuşit să prezinte matematica, de obicei abstractă, într-o manieră ingenioasă, prin transfigurare într-o poveste. Larisa a avut alături familia, dar şi pe profesorii de matematică din gimnaziu. Profesorul Gheorghe Lazăr a felicitat-o pe elevă în numele celor care fac parte din catedra de matematică şi a exprimat aprecierea tuturor faţă de munca necesară în vederea realizării unei cărţi cu rol didactic şi nu numai.
Profesori de azi şi de ieri
În cadrul zilelor liceului humorean a avut loc şi o masă festivă, pe 27 octombrie, la care au participat cadre didactice, invitaţi (deputatul Ghervazen Longher, cel care susţine clasele cu predare parţială în limba polonă de la colegiu), profesori pensionari care au activat la colegiu, profesoarele de limba română Zorina Cuza, Eleonora Murariu, Eugenia Hojbotă, Rachila Morar Balan, profesorii de matematică Constanţa Bahrin şi Ioan Toma, profesoara de psihologie Silvia Moraru, profesorul de educaţie fizică Constantin Ciotău, profesorii Angela Cauc şi Florentin Cauc.
Daniel Rusu, profesorul anului 2010-2011
S-au oferit diplome profesorilor care s-au implicat în promovarea imaginii şcolii şi în activităţile care s-au derulat în anul trecut. Profesorul anului şcolar 2010-2011 a fost desemnat profesorul de filosofie Daniel Rusu - de la Colegiul „Alexandru cel Bun”, sub îndrumarea căruia eleva Raluca Gătej, plecată la studii în Scoţia, a obţinut Premiul I la Olimpiada Naţională de Psihologie.
După cum ne-a spus profesoara Luminiţa Cîmpan, vineri, pe 28 octombrie, au fost demarate campaniile în vederea donării de sânge şi a donării de carte, activităţi care se vor finaliza în luna noiembrie. În aceeaşi zi, a avut loc şi dezbaterea din cadrul clubului Debate, s-a organizat Halloween-ul pentru elevii de gimnaziu, iar seara s-a încheiat cu Balul Bobocilor.