Prefectul judeţului Suceava, Sorin Popescu, a declarat ieri că reorganizarea Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava s-a făcut fără disponibilizări. În cadrul unei conferinţe de presă susţinută împreună cu şeful IPJ Suceava, comisarul-şef Nicuşor Todiruţ, prefectul judeţului a spus că după reorganizara acestei instituţii, din cele 1.286 de posturi au mai rămas 1.254. Sorin Popescu a arătat că dintre cele 32 de cadre care nu se mai regăsesc în structurile IPJ Suceava, 23 au plecat la cerere, ca urmare a pierderii capacităţii de muncă, iar nouă şi-au dat demisia. Prefectul judeţului Suceava a subliniat că la nivelul IPJ Suceava nu au fost făcute disponibilizări în cadrul procesului de reorganizare. În acelaşi timp, prefectul a spus că potrivit unei dispoziţii a Inspectoratului General al Poliţiei Române a avut loc şi reorganizarea Poliţiei Rurale. Astfel, începând cu data de 29 august a.c., posturile de poliţie din comunele sucevene au fost reorganizate, în locul acestora fiind înfiinţate 15 secţii de poliţie rurală şi şase posturi de poliţie comunală.
Todiruţ: Reorganizarea Poliţiei Rurale s-a dovedit a fi eficientă
La rândul său, şeful IPJ Suceava, comisarul-şef Nicuşor Todiruţ, a declarat că în cele două luni de activitate în noua organizare, Poliţia Rurală şi-a dovedit eficienţa. El a spus că în momentul de faţă secţiile de poliţie rurală îşi au sediul în localităţile Botoşana, Moara, Bosanci, Mitocu Dragomirnei (pentru zona Suceava); Pojorâta şi Vama (zona Câmpulung Moldovenesc); Bogdăneşti, Mălini şi Preuteşti (zona Fălticeni); Marginea şi Vicovu de Jos (zona Rădăuţi), Vatra Dornei pentru zona din jurul acestui municipiu, Gura Humorului şi Păltinoasa (zona Gura Humorului) şi Siret pentru şapte localităţi din apropierea acestui oraş. La acestea se mai adăugă şase posturi de poliţie comunale la Dumbrăveni, Dorneşti, Ulma, Izvoarele Sucevei, Crucea şi Cârlibaba şi o secţie de poliţie independentă la Şcheia. Nicuşor Todiruţ a arătat că vechea formă de organizare a poliţiei din mediul rural era valabilă din anul 1969.
El a arătat că în lunile septembrie şi octombrie a.c. au fost constatate 565 de infracţiuni în mediul rural, precizând că la acest capitol se înregistrează o intensificare a activităţii de constatare a infracţiunilor. Asta în condiţiile în care, spune şeful IPJ Suceava, în luna august au fost constatate 264 de infracţiuni, iar în luna octombrie a.c., numărul a crescut la 331. De asemenea, Nicuşor Todiruţ a precizat că în lunile septembrie şi octombrie a.c. locuitorii din mediul rural au făcut 1.562 de sesizări cu privire la săvârşirea unor infracţiuni, faţă de 1.167 înregistrate în aceeaşi perioadă din 2010. Şeful IPJ Suceava a declarat că „numai în septembrie 2011 au existat cu 93 mai multe sesizări din oficiu ale poliţiei cu privire la săvârşirea unor infracţiuni, comparativ cu luna august, când nu era această formă de organizare. Această creştere îmi spune clar că acest sistem de patrulare, cât şi permanentizarea la postul de poliţie are ca efect o apropiere a poliţiştilor de cetăţeni. De asemenea, şi activitatea de constatare a contravenţiilor a cunoscut o creştere vizibilă, de la 1.156 în luna august, la 1.965 în luna septembrie”.
Poliţiştii din mediul rural au prins în flagrant mai mulţi infractori
Şeful IPJ Suceava a adăugat că în primele două luni de funcţionare în noua organizare, poliţiştii din mediul rural au aplicat 3.349 de sancţiuni contravenţionale. „Eficienţa sistemului de patrulare rezultă şi din numărul de prinderi în flagrant. Astfel, constatăm o creştere a numărului de infractori prinşi în flagrant în mediul rural”, a explicat Nicuşor Todiruţ. El a arătat că în lunile septembrie şi octombrie au fost prinşi în flagrant 115 infractori, faţă de 93 în lunile iulie şi august 2011. „Nu sunt diferenţe spectaculoase, dar totuşi se vede o îmbunătăţire. Este un proiect la început şi ar trebui să-i dăm credibilitate. Este un concept perfectibil. Nu este un sistem ideal, este la început, dar prefer să merg pe acest sistem decât pe unul care era din 1969”, a precizat şeful IPJ Suceava.
Nicuşor Todiruţ a mai spus că în lunile septembrie şi octombrie a.c. au fost efectuate 27 de controale la exploatări forestiere, 75 la instalaţii de debitat, 13 la depozite de material lemnos, 14 în pieţe şi târguri, 13 la ocoalele silvice şi 816 la mijloace de transport. În urma cestor controale au fost întocmite 44 de dosare penale, iar 35 de infractori au fost prinşi în flagrant. Todiruţ a mai declarat că după reorganizare, poliţiştii din mediul rural au aplicat 266 de sancţiuni la regimul silvic în valoare de 159.000 de lei şi au dispus confiscarea a 244 metri cubi de material lemnos. De asemenea, şeful IPJ Suceava a mai arătat că în lunile septembrie şi octombrie a.c., 43% din totalul confiscărilor de ţigări au fost făcute de secţiile de poliţie rurale, respectiv 50.000 de pachete de ţigări din Ucraina şi Republica Moldova.
67,7% dintre intervenţiile în urma apelurilor la 112 au fost făcute în mai puţin 15 minune
Nu în ultimul rând, comisarul-şef Nicuşor Todiruţ a arătat că după reorganizarea Poliţiei Rurale, 67,7% din intervenţiile poliţiştilor din mediul rural în urma apelurilor la 112 au fost făcute în mai puţin de 15 minute. „Aici nu mă aşteptam să avem o scădere spectaculoasă a intervenţiilor. Am estimat că aceşti timpi de intervenţie vor creşte cu 5 – 10 minute pentru că patrulele au trasee de patrulare destul de lungi, însă acest lucru este compensat de către poliţiştii care sunt la secţiile de poliţie”, a mai spus Nicuşor Todiruţ. El a mai adăugat că actuala organizare a noilor secţii de poliţie nu este definitivă, existând posibilitatea recreionării unora dintre ele, în special a celor care acoperă un număr mai mare de localităţi. „În mare, nu mă aşteptam şi nu mă aştept la cifre şi rezultate deosebite în acest moment pentru că este un proiect aflat la început. Practic este în luna octombrie s-a intrat în capacitate normală, pentru că o lună au fost probleme organizatorice, probleme inclusiv de mentalitate a colegilor noştri. Dar cred că acest proiect îşi va găsi făgaşul şi peste 40 de ani putem schimba şi acest proiect”, a încheiat şeful IPJ Suceava.