Un bărbat din Vicovu de Sus, crescător autorizat de prepeliţe, se confruntă cu o situaţie hilară, chiar amuzantă pentru cineva care priveşte problema din exterior. Deşi creşte păsări, nu a putut încasa ajutorul de stat destinat acestora, însă nu pentru că nu ar îndeplini condiţiile de eligibilitate, ci pentru că prepeliţa nu a fost trecută în hotărârea de guvern privind ajutorul financiar destinat crescătorilor de păsări.
Conform Hotărârii Guvernului 838/2010, privind aprobarea normelor metodologice de acordare a ajutoarelor de stat pentru realizarea angajamentelor asumate voluntar în favoarea bunăstării păsărilor, crescătorii care au investit în asigurarea de condiţii optime pentru traiul acestora pot încasa anual un consistent ajutor financiar, în funcţie de numărul de efective crescute.
Investiţii pentru bunăstarea prepeliţelor
Vicoveanul Ioan Buzduga creşte prepeliţe de aproape şase ani. Recent, după ce a făcut o serie de investiţii, a reuşit să ajungă la un efectiv de 1.200 de păsări, cărora le-a asigurat condiţii de trai la standardele cerute de Uniunea Europeană.
Crescătorul a achiziţionat filtre de apă de ultimă generaţie, care permit asigurarea apei pentru păsări fără nici un contact extern cu factorii patogeni, un sistem care asigură o temperatură constantă de 24 de grade Celsius, lumină, ventilaţie etc.
Un memoriu către Ministerul Agriculturii pentru îndreptarea lucrurilor
Având în vedere investiţiile făcute, Ioan Buzduga s-a adresa Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA) Suceava, cea care acordă ajutoare financiare pentru cei care au investit în asigurarea bunăstării păsărilor din ferme.
În urma drumurilor făcute la Suceava, la APIA, bărbatului i s-a explicat clar. Prepeliţa nu este trecută în respectiva Hotărâre de Guvern şi el nu poate accesa aceşti bani.
În HG sunt trecuţi puii de carne, găinile ouătoare, găinile de reproducţie rase grele, curca, gâsca şi raţa, nu însă şi prepeliţa.
„Încă de la denumirea hotărârii se face referire la subvenţia pentru bunăstarea păsărilor, iar eu asta cresc, păsări, care pe deasupra mai fac şi ouă. Am vorbit de mai multe ori şi la sediul APIA central, şi la Ministerul Agriculturii. Cei de la minister au admis neoficial că este o omisiune, o scăpare şi mi s-a spus să înaintez un memoriu detaliat referitor la problema cu care mă confrunt, în care să documentez că prepeliţa este pasăre”, a declarat Ioan Buzduga.
Situaţia este confirmată şi de directoarea APIA Suceava, Angela Coroleucă.
„Conform actualelor prevederi legale, noi nu avem voie să aprobăm dosarul domnului Buzduga. Totuşi, el se poate adresa Ministerului Agriculturii, cu un memoriu în care să explice situaţia în care se află”, a precizat directoarea APIA.
„O să iau cărţile de specialitate şi o să explic cât de pasăre este prepeliţa”
Ioan Buzduga ne-a mai spus că „O să iau cărţile de specialitate şi o să explic cât de pasăre este prepeliţa. O să documentez că prepeliţa face ouă şi că acestea se consumă. Mi s-a sugerat că va fi inclusă şi prepeliţa în acea hotărâre, însă de acum speranţele sunt pentru anul următor. În sectorul creşterii păsărilor, ca de altfel în general în agricultură, este greu, trebuiesc mulţi bani, iar un ajutor de la stat, cât de mic, te ajută să mergi înainte. Din păcate, eu nu l-am primit, însă asta nu mă face să renunţ, consumul de ouă de prepeliţe este în creştere”. Bărbatul speră să ajungă cât mai curând la un număr de 2.500 - 3.000 de prepeliţe, ceea ce l-ar include în categoria puţinilor mari crescători de astfel de păsări din ţară.
De altfel, numele său este unul cunoscut pe piaţa din Moldova, crescătorul distribuind ouă şi în numeroase magazine din Suceava.
De ce sunt căutate ouăle de prepeliţă
Ouăle de prepeliţă sunt foarte căutate, fiind considerate un adevărat medicament. Ajută la vindecarea unei game foarte variate de boli, însă cure cu ouă de prepeliţă fac şi oameni sănătoşi, de exemplu sportivii, pentru vitalitate şi stare fizică propice performanţei (ouăle de prepeliţe au foarte puţină grăsime şi conţin de cinci ori mai mult fier decât oul de găină).
Ouăle se folosesc pentru tratarea bolilor digestive, chiar şi ulcer gastric şi duodenal, a bolilor hepatice, renale sau alergice. O cură cu ouă de prepeliţă este indicată şi în terapeutica bolilor cardiace, dar şi pentru ridicarea potenţei sexuale. De asemenea, ouăle de prepeliţă ajută la creşterea imunităţii organismului, dar şi la trecerea peste stări de stres şi oboseală.
Ioan Buzduga susţine că s-a apucat de crescut prepeliţe după ce el însuşi s-a tratat cu acestea de ulcer, pe când se afla în Iugoslavia.
( 9 nov 2011, 11:30:19
Tataie si gaina si prepelita e pasare
DOAMNE AI MILA DE ROMANIA