Scriitoarea Angela Furtună a găsit un mod inedit pentru a-şi exprima nemulţumirea vizavi de tăierea a 14 copaci care se aflau în curtea Bibliotecii I.G. Sbiera. Mai exact, a postat pe gardul care împrejmuieşte lucrările de la viitorul Centru de Informare Turistică mai multe mesaje, dar şi numele mai multor personalităţi bucovinene, naţionale şi internaţionale.
„Dragii mei copaci, vă rog în genunchi să-i iertaţi pe părinţii mei bucovineni că nu au <ştiut> să vă apere şi să vă salveze de la moarte. Iertaţi-i, că nu au ştiut ce au făcut!”, „Aici au trăit oameni, cărţi şi 14 copaci” sau „În memoria celor 14 copaci ucişi mişeleşte pe 26 septembrie 2011”, sunt doar câteva dintre mesajele scrise pe gard cu diferite culori.
“Nu spun că nu este foarte bine că se aduc bani europeni şi că se investeşte. Însă faptul că preţul plătit este calitatea vieţii mi se pare prea mult şi mi se pare că nici un alt oraş european autentic nu ar fi permis investiţii cu un preţ atât de mare cu distrugerea mediului”, a justificat Angela Furtună protestul pe care l-a iniţiat.
Scriitoarea a precizat că este un mod de a atrage atenţia asupra unui fenomen grav, iar mijloacele artistice i-au fost cele mai la îndemână.
“Este, dacă vreţi, un protest printr-o instalaţie artistică de artă urbană, în urma unui eveniment faţă de care am simţit nevoia să iau o atitudine. Acestor copaci nu li s-a dat nici o şansă. Am considerat că proiectul acesta putea fi amplasat cu trei metri mai încolo înspre parcare, dacă lucrurile erau corect evaluate şi copacii puteau fi salvaţi”, a opinat Angela Furtună.
Conducerea bibliotecii judeţene ridică din umeri şi spune că terenul, ca şi Biblioteca, aparţin Consiliului Judeţean, iar una dintre condiţiile proiectului era ca terenul să aparţină autorităţii judeţene. Gabriel Cărăbuş, şeful instituţiei, s-a arătat convins că altfel nu se putea şi că administraţia judeţeană are toate aprobările legale.
“Vizavi de protestul de pe gard, consider că este vorba despre un protest mai artistic. Noi am luat lucrurile ca atare, până la urmă este vorba de bani europeni şi biblioteca este în administrarea şi proprietatea Consiliului Judeţean Suceava. Aceste clădiri nu sunt de patrimoniu, iar vizavi de studiile care s-au făcut sunt sigur că autoritatea publică, respectiv CJ Suceava, a luat în calcul toate aspectele”, a precizat Gabriel Cărăbuş.
Oamenii care trec prin zonă şi citesc mesajele consideră că se putea găsi o soluţie alternativă, astfel încât copacii să nu cadă sub lanţurile drujbelor, mai ales că oraşul este tot mai poluat.
( 9 nov 2011, 16:39:57