Sâmbătă a fost inaugurată noua Maternitate din oraşul Gura Humorului, investiţie de aproximativ 20 de miliarde de lei vechi finanţată de Ministerul Sănătăţii şi primăria din localitate. Este vorba, mai exact, de noua secţie Obstetrică-Ginecologie care funcţionează la ultimul etaj al spitalului orăşenesc şi care dispune de toate condiţiile necesare unui act medical de înaltă calitate. Secţia are o capacitate de 15 paturi, la care se adaugă încă şase paturi la compartimentul de Neonatologie.
Aşa cum a declarat managerul spitalului, doctorul Mălăncrăveanu, investiţia reprezintă un prim pas în rezolvarea problemelor privind asigurarea spaţiilor necesare asistenţei medicale în Gura Humorului. Prin deschiderea noii maternităţi, a spus Mălăncrăveanu, se vor asigura spaţii corespunzătoare medicilor de familie, dispensarului TBC şi compartimentului boli profesionale. Aceste servicii care funcţionează acum în spaţii total necorespunzătoare se vor muta în locaţia în care a funcţionat până în prezent maternitatea. În locul dispensarului TBC se va muta ambulanţa.
Doctorul Mălăncrăveanu a menţionat că spitalul orăşenesc mai are nevoie de un lift şi de o staţie de distribuţie a oxigenului, investiţii care necesită în jur de opt miliarde de lei vechi. El nu a uitat să mulţumească autorităţilor guvernamentale, judeţene şi locale, precum pentru sprijinul dat spitalului din Gura Humorului.
Flutur: „Am reuşit salvarea spitalului, pentru că se punea foarte serios problema închiderii lui”
La inaugurare au fost prezenţi secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Cristian Irimie, preşedintele Consiliului Judeţean, Gheorghe Flutur, vicepreşedintele CJ Vasile Ilie, primarul oraşului, Marius Ursaciuc, deputatul PD-L de Suceava medicul stomatolog Dan Gabriel Gospodaru, şefii Casei Judeţene de Sănătate şi Direcţiei de Sănătate Publică, Cristi Bleorţu, respectiv Ludovic Abiţei, conducerea unităţii spitaliceşti şi consilieri locali.
Şeful administraţiei judeţene a adus aminte că nu demult se vorbea despre închiderea spitalului din Gura Humorului, arătând că acest lucru nu s-a produs ca urmare a demersurilor sale la Ministerul Sănătăţii: „Amintiţi-vă că de la discuţia ca spitalul să fie închis, astăzi discutăm de deschiderea unei noi secţii moderne: maternitatea nouă. Ce este important e că am reuşit să depăşim acest moment, de la un spital care avea doar o linie de gardă. Se punea foarte serios problema închiderii lui, alături de spitalul de la Solca, şi am reuşit salvarea lui. Ţineţi minte demersurile pe care le-am făcut şi nici nu vă pot spune tot. În al doilea rând l-am transformat într-un punct de investiţie puternică şi cred că trebuie reamintite aceste lucruri, pentru că există riscul de a se uita. Poate că deranjez prin ce spun, dar faptul că într-o perioadă de criză se investeşte şi se investeşte masiv nu trebuie uitat”, a spus Flutur.
Preşedintele Consiliului Judeţean a ţinut să precizeze că reforma în sănătate la nivelul judeţului nu a însemnat închideri de spitale, excepţie făcând spitalul din Solca, locul lui fiind luat de un centru de permanenţă performant.
Flutur le-a cerut cadrelor sanitare din spitalul orăşenesc calitate în actul medical şi le-a promis sprijin şi pe viitor: „V-am asigurat toate condiţiile, iar actul medical de aici încolo trebuie să fie de ştaif, de înaltă ţinută”.
De altfel, Flutur a anunţat sâmbătă că Humorul va mai primi cinci sau şase miliarde de lei vechi pentru alte investiţii în sănătate. „În mandatul meu am ales să am un secretar de stat la sănătate pentru că am vrut să se simtă în judeţul Suceava, să ajute judeţul şi cred că acest lucru se vede. Am să-l rog pe Cristi Irimie să fie în continuare la minister un avocat al Sucevei, al sistemului de sănătate din Suceava”, a mai spus Flutur.
Irimie: Dacă acum aţi făcut un hotel frumos, de acum încolo vreau să fie un spital bun
Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Cristian Irimie, a apreciat investiţia de la Gura Humorului, arătând că în judeţul Suceava lucrurile care s-au făcut în domeniul sănătăţii s-au făcut în mod coerent, având la bază dorinţa de a oferi condiţii foarte bune atât pacienţilor, cât şi medicilor.
„Doresc succes colegilor de la spitalul din Gura Humorului şi le spun un lucru: dacă acum aţi făcut un hotel frumos, vreau de acum încolo să fie un spital bun”, a declarat Irimie, care a mai adăugat că „spital bun înseamnă satisfacţia pacienţilor. Dacă pacienţii pleacă mulţumiţi de la dumneavoastră, mai ales că le oferiţi condiţii hoteliere foarte bune, atunci v-aţi realizat menirea, pentru că dacă avem numai hotel şi serviciile medicale lasă de dorit, iar activitatea noastră profesională nu este cea aşteptată de pacienţi, atunci degeaba am făcut investiţii. Contez pe profesionalismul colegilor mei, contez pe ştiinţa de manager al doctorului Mălăncrăveanu şi sper ca spitalul din Gura Humorului să fie un spital mic dar eficient”.
Ursaciuc a anunţat naşterea a trei bebeluşi în noua maternitate
Primarul Marius Ursaciuc a subliniat că investiţia în noua maternitate reprezintă un prim pas pentru rezolvarea problemelor sistemului sanitar în Gura Humorului. El a anunţat naşterea a trei bebeluşi în noua maternitate a oraşului. „E un prim pas mare pentru soluţionarea problemelor sănătăţii în Gura Humorului. Am trecut peste un prim hop şi spitalul de la Gura Humorului încearcă să devină din ce în ce mai eficient, rentabil şi să facă faţă performanţelor şi indicatorilor solicitaţi. Toţi medicii şi corpul medical sunt dornici să demonstreze că spitalul de la Gura Humorului poate să reprezinte o unitate medicală model. Consider că e un prim pas care trebuie urmat de ceilalţi”, a spus Ursaciuc.
( 7 nov 2011, 14:12:38