Sutele de suceveni care se aşteptau ca de anul acesta să îşi încălzească locuinţele şi să beneficieze de apă caldă folosindu-se de centralele termice, pompele de căldură sau panourile solare pe care intenţionau să le achiziţioneze prin programul “Casa Verde” au rămas cu ochii în soare, aşteptând un răspuns care va mai întârzia încă mult timp de acum înainte.
Lansat la jumătatea lunii aprilie, programul „Casa Verde 2011” a atras interesul multor suceveni, peste 900 de dosare de finanţare fiind depuse la Agenţia de Protecţie a Mediului Suceava, care le-a transferat apoi Administraţiei Fondurilor pentru Mediu, care se ocupă de analizarea şi aprobarea dosarelor.
În mod normal, analizarea şi aprobarea sau respingerea dosarelor ar fi trebuit să dureze câteva luni, astfel încât, până la sosirea iernii, cei care au solicitat centrale termice şi pompe de căldură să le poată monta şi să îşi încălzească locuinţele.
Până acum, nici unul dintre cei 902 suceveni care au solicitat finanţare pentru montarea de sisteme de încălzire pe bază de energie regenerabilă nu a primit vreun răspuns, iar, după cum se mişcă lucrurile la Bucureşti, s-ar putea să fie înştiinţaţi în cel mai bun caz la finele anului viitor.
Astfel, deşi ultimele dosare pe programul “Casa Verde” au fost depuse la începutul lunii iulie, Administraţia Fondurilor pentru Mediu a anunţat recent că de abia de acum se ocupă de analizarea dosarelor depuse de persoane fizice în 2011.
Mai mult, analizarea dosarelor depuse se va face în ordine alfabetică pe judeţe şi în ordine cronologică pentru solicitările din acelaşi judeţ. Astfel, verificările vor începe cu judeţul Alba, vor continua cu Arad, Argeş şi Bacău, astfel încât, până vor ajunge la Suceava va mai trece mult şi bine.
În tot acest timp, sucevenii care şi-au construit case noi sau au renunţat la vechiul sistem de încălzire, în ideea că vor beneficia de o centrală termică pe combustibil regenerabil ori că se vor încălzi cu energia termică extrasă din pământ de pompele de căldură vor trebui să rabde de frig sau să facă cheltuieli suplimentare pentru a-şi asigura o sursă de căldură.
Chiar dacă în cazul celor care au solicitat finanţare pentru montarea panourilor solare nu e vorba de aceeaşi grabă ca la cei care au nevoie de căldură în această iarnă, mulţi dintre solicitanţi se plâng că au fost lăsaţi să aştepte cu ochii în soare până când vor beneficia de apa caldă furnizată de energia solară.
Anul trecut, în cadrul programului “Casa Verde 2010”, 557 de suceveni au beneficiat de finanţare pentru montarea de sisteme de încălzire ecologice, numărul cererilor depuse fiind de 606.
Subvenţii cuprinse între 6.000 şi 8.000 de lei
Programul naţional “Casa Verde” oferă o subvenţie de 6.000 de lei celor care vor să beneficieze de căldură utilizând centrale termice pe baza de peleţi, brichete, tocătură lemnoasă sau orice alt fel de reziduuri şi deşeuri vegetale, agricole, forestiere ori silvice.
Sprijin financiar de până la 6.000 de lei se oferă şi celor care optează pentru instalarea panourilor solare, care le asigură apă caldă, gratuit, din primăvară şi până în toamnă.
Cea mai mare subvenţie, de până la 8.000 de lei, se acordă solicitanţilor care doresc să beneficieze de căldură în locuinţe cu ajutorul unor pompe de căldură, care sunt mai costisitoare, dar şi eficiente.