Din ce în ce mai mulţi suceveni cad victime hoţilor. Aceasta este concluzia care reiese clar din statisticile poliţiei cu privire la furturile comise în 2011. De la furturi mărunte, de păsări din curţile oamenilor sau bucăţi de fier ce sunt duse la centrele de colectare şi până la spargeri la pont, care înseamnă furtul a sume mari de bani ori a sute de grame de aur, hoţii lasă în urmă mult mai multe victime ca în anii precedenţi.
Conform analizelor de bilanţ ale Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Suceava, în primele nouă luni ale anului 2011, pe raza judeţului au fost constatate 1.789 de infracţiuni de furt. Prin comparaţie, anul trecut, în aceeaşi perioadă, pe raza judeţului se înregistraseră 1.260 de fapte de furt. Aşadar mai mult de 500 de furturi în plus, o creştere deloc de neglijat, chiar alarmantă.
Creştere foarte mare a numărului furturilor din locuinţe
Analiza pe categorii de furturi arată că spargerile de locuinţe sunt printre cele care s-au înmulţit cel mai mult. De la 271 de fapte de furt din locuinţe comise în primele nouă luni ale anului trecut, în 2011, în aceeaşi perioadă, s-a ajuns la 394 de spargeri de locuinţe.
Foarte multe dintre aceste furturi sunt din case în construcţie, însă din ce în ce mai des apar şi spargeri cu prejudicii mari şi foarte mari. Ultimul exemplu este furtul comis la finele săptămânii trecute, în noaptea de sâmbătă spre duminică, în satul Boura, comuna Forăşti. Din casa unui bărbat de etnie romă, plecat cu familia la o nuntă, hoţi încă neidentificaţi de poliţie au furat bani şi bijuterii, în valoare de aproape 70.000 de lei. Hoţii au pătruns în interior forţând un geam termopan de la balconul vilei, după ce au avut, probabil, în prealabil informaţia că familia nu este acasă.
Într-un alt caz, dintr-un apartament din Suceava au fost furate circa 130 de grame de bijuterii din aur, două telefoane mobile, o cameră video şi un aparat foto, cu o valoare de peste 21.000 de lei, hoţii pătrunzând în interior cu cheia menajerei păgubiţilor, cheie ajunsă la autori prin intermediul fiicei acesteia.
Sunt doar două exemple, însă furturi de acest gen, cu prejudicii mari, majoritatea la pont, s-au petrecut periodic în ultimele luni în judeţ.
De precizat că a crescut şi numărul spargerilor de case de vacanţă, însă acest fapt s-a petrecut cu precădere din cauza unei grupări care a acţionat în zona Câmpulung Moldovenesc şi ai cărei membri se află acum după gratii.
Neglijenţa proprietarilor este exploatată la maximum de hoţi
„Din totalul faptelor de furt din locuinţe, nu mai puţin de 48 s-au produs din cauza faptului că uşile de acces nu era asigurate corespunzător”, a precizat inspectorul Ionuţ Epureanu, din cadrul IPJ Suceava, reliefând faptul că în multe situaţii victimele nu-şi iau nici un fel de măsuri de siguranţă, ba mai mult, nici măcar nu-şi închid uşile cu cheia.
Nu puţine au fost şi cazurile în care hoţii au pătruns în locuinţe pe geamuri lăsate deschise sau direct cu cheile lăsate sub preş de proprietari.
Furturi multe, dar mai puţine decât în majoritatea celorlalte judeţe
Şi la capitolul furturi din societăţi comerciale numărul faptelor înregistrate a crescut, de la 213 anul trecut, în nouă luni de zile, la 260 în 2011.
În creştere sunt şi furturile din buzunare, genţi şi poşete, cele din autovehicule ori cele din biserici, singura categorie la care se înregistrează o scădere fiind cea de furturi de maşini.
Creşterea alarmantă a numărului de furturi este o tendinţă generală în toată ţara, ba chiar Suceava stă bine comparativ cu majoritatea celorlalte judeţe. „Judeţul Suceava se afla pe locul 40 la nivel naţional în ceea ce priveşte numărul de furturi petrecute în primele nouă luni ale acestui an”, a precizat inspectorul Ionuţ Epureanu.
Singurul aspect pozitiv pe care îl putem remarca este legat de faptul că furturile comise cu violenţă (tâlhării) nu înregistrează o creştere deosebită.
Măsuri de securitate obligatorii în astfel de vremuri
Din păcate, această creştere a numărului de furturi se produce într-o perioadă în care efectivele de jandarmi şi poliţişti au fost subţiate semnificativ. După plecări voluntare, pensionări şi reduceri în cadrul programului de reorganizare din această vară, zeci de posturi de ofiţeri şi subofiţeri din Poliţie şi Jandarmerie nu mai există, cel puţin deocamdată.
În aceste condiţii, orice sucevean ar trebui să-şi ia cât mai multe măsuri de securitate pentru a nu cădea pradă hoţilor. Pe lângă măsurile elementare, încuietori solide, geamuri asigurate, evitarea expunerii bunurilor de valoare la vedere, se poate apela şi la firme de pază şi protecţie pentru instalarea unui sistem de alarmă şi monitorizarea acestuia 24 de ore din 24.
Un astfel de abonament de monitorizare şi intervenţie la o firmă de pază şi protecţie ajunge, pentru un apartament, la doar câteva zeci de lei pe lună.
( 3 nov 2011, 12:41:55
Puţin câte puţin ne scufundăm ( nu cred , sunt sigur )
Scepticismul de la ziua de ieri ( moştenit ) îl posed
Deja sărim peste mese şi concedii .. ca un cangur
Foamea devine o rutină , frigul e pe cale să fie o constantă
A dreq ghinion pe România ( că nu-i la Ecuator )
Cum să te relaxezi când confortul ţi-e în pantă ?
Cum .. când zgomotul lăuntric e tot mai asurzitor ?
Îmi vine ( tot mai des ) să-mi dau demisia de .. român
Nopţile-s tot mai albe ( dar nu se vede din cauza întunericului
Speranţa ( ca şi alţii ) se pare c-o s-o mai amân X (
Până ies/ieşim din zodia .. abandonului X (