Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, a inspectat în cursul zilei de ieri lucrările din comuna Baia care se realizează printr-un proiect european de modernizare a satului românesc în valoare de 2,5 milioane de euro. Flutur a precizat că proiectul presupune modernizarea a şapte kilometri de drumuri, construcţia unor reţele de şase kilometri de apă şi 3,5 kilometri de canalizare, precum şi achiziţia de instrumente şi costume populare. Şeful administraţiei judeţene a arătat că investiţiile vor fi finalizate până la sfârşitul acestui an.
„Baia este o localitate care în felul acesta se modernizează din temelii. Şi ca în multe alte localităţi ale judeţului, va creşte gradul de confort pentru oameni”, a declarat Flutur, care a mai adăugat că „Baia este o localitate care în ultima perioadă a cunoscut o puternică dezvoltare”. El a mai precizat că după finalizarea lucrărilor, comuna Baia va avea o reţea de canalizare de şapte kilometri, în condiţiile în care alţi 3,5 kilometri au fost construiţi anterior printr-un proiect SAPARD. Gheorghe Flutur a spus că la noua reţea de apă şi canalizare din comuna Baia s-ar putea racorda peste 600 de familii.
Şeful administraţiei judeţene a mai subliniat că Baia este o localitate importantă din punct de vedere turistic, în condiţiile în care în această comună sunt trei obiective turistice importante, respectiv Biserica Albă, construită de Ştefan cel Mare, ruinele primei catedrale catolice, ridicată în anul 1410 din porunca voievodului Alexandru cel Bun, precum şi biserica Adormirea Maicii Domnului, ctitorită de Petru Rareş.
Preşedintele CJ Suceava a amintit că Primăria comunei Baia a finalizat construcţia unui parc în apropierea ruinelor bisericii catolice „Sf. Fecioară”, investiţie de 190.000 de lei. Banii pentru amenajarea parcului au fost asiguraţi din Fondul de Mediu. De asemenea, în cadrul vizitei de ieri din comuna Baia, preşedintele CJ Suceava a ţinut să vadă şi instrumentele şi costumele populare achiziţionate prin programul de modernizare a satului românesc, precizând că acestea vor trebui folosite pentru a înfiinţa un ansamblu popular în această comună.
Grădiniţă de 800.000 de lei, construită prin Programul de integrare a romilor
Tot în cursul zilei de ieri, Gheorghe Flutur a vizitat şi o grădiniţă nouă construită în satul Bogata din comuna Baia, investiţie realizată prin Programul de integrare a romilor.
La rândul său, primarul din Baia, Mihail Cîrlan, a precizat că valoarea investiţiei este de 800.000 de lei, fondurile fiind gestionate de Ministerul Educaţiei. Noua grădiniţă are o capacitate de 60 de locuri şi ar urma să fie dată în folosinţă până la sfârşitul acestui an. Mihail Cîrlan a arătat că primăria va trebui să asigure fonduri pentru amenajările exterioare, utilităţi, mobilier, precum şi pentru construcţia unei centrale termice. El a arătat că 30 de copii care vor frecventa cursurile acestei grădiniţe vor beneficia zilnic de o masă caldă din partea unei fundaţii. Primarul din Baia a ţinut să precizeze că „datorită acestei fundaţii care ne aduce o masă caldă, avem 30 de copii care se prezintă la ore. Mai mult, după masă, membrii fundaţiei mai ţin şi trei ore de curs cu ei”.
( 3 nov 2011, 20:09:49