Conducerea Sindicatului Naţional al Agenţilor de Poliţie din România susţine că şefii Inspectoratului Judeţean al Poliţiei de Frontieră Suceava au pus piedici unei acţiuni sindicale ce a vizat o întâlnire cu subofiţerii de la această structură.
Săptămâna trecută, pe 27 şi pe 28 octombrie, o delegaţie a sindicatului a venit în judeţul Suceava, unde a avut întâlniri cu subofiţeri din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Suceava şi Inspectoratului Judeţean al Poliţiei de Frontieră (IJPF), iar problemele ar fi apărut la a doua instituţie.
Într-un comunicat semnat de Ioan Cănărău, vicepreşedintele Sindicatului Naţional al Agenţilor de Poliţie (SNAP) din România, se arată: „Unii şefi mai conservatori care sunt de fapt puşi să apere frontierele ţării, nu să încalce drepturile poliţiştilor, au considerat că au ca atribuţie de serviciu să pună beţe în roate acţiunii noastre, nepermiţând accesul în IJPF Suceava a delegaţiei sindicale. Prin intervenţia preşedintelui sindicatului, domnul Iulian Surugiu, care s-a deplasat în municipiul Suceava, incidentul a fost rezolvat, iar poliţiştii din acest inspectorat de poliţie, militarizat încă, s-au întâlnit cu reprezentanţii noştri”.
Conducerea IJPF neagă că ar fi pus piedici
Contactaţi telefonic, reprezentanţii IJPF Suceava neagă că ar fi pus piedici şi consideră că aceste acuzaţii nu au nici un fel de suport real.
Comisarul-şef Ilie Poroch Seriţan, purtătorul de cuvânt al IJPF Suceava, a precizat că, „într-adevăr, delegaţia a venit la sediul nostru după ce cu o zi înainte avusese o întâlnire cu poliţiştii de frontieră de la Siret. Membrii delegaţiei au fost primiţi de şeful Biroului Cabinet, care le-a explicat că inspectorul-şef se află într-o şedinţă de Consiliu Prefectural. Li s-a mai explicat că vor fi contactaţi imediat ce acesta va reveni la sediu, ceea ce s-a şi întâmplat în aceeaşi zi. Ei însă nu au mai dorit să revină, motivând că au de rezolvat alte probleme. Nu se pune problema să nu avem deschidere sau să încercăm să punem piedici organizaţiilor sindicale”. Acesta a adăugat că nici un subofiţer nu a aderat însă la acest sindicat.
Agenţi nemulţumiţi de salarii, de lipsa carburantului şi a consumabilelor
Trecând peste acest incident, care este interpretat de unii ca o încercare a sindicatului de a-şi face reclamă, delegaţia SNAP susţine că a găsit în judeţul Suceava agenţi de poliţie foarte nemulţumiţi. Agenţii s-au plâns de salariile foarte mici, de lipsa carburantului şi a consumabilelor pe care uneori sunt nevoiţi să le cumpere din banii lor.
Ioan Cănărău a precizat: „Colegii noştri din structurile de ordine publică şi de poliţie rutieră s-au arătat nemulţumiţi de decizia conducerii MAI de a fi trecuţi în subordinea consiliilor locale, considerând acest fapt o manevră politică prin care se urmăreşte doar o politizare şi un control total al forţelor de ordine în interes personal sau de partid şi nu un demers prin care poliţiştii să fie mai aproape de cetăţeni”.
El a mai spus că în curând se vor înfiinţa Birouri Teritoriale SNAP din IPJ şi IJPF Suceava, acestea urmând a fi organizaţii care vor apăra exclusiv agenţii-subofiţeri. În acest fel se încearcă o delimitare a acestora de colegii ofiţeri, faţă de care mulţi subofiţeri se consideră total nedreptăţiţi.
Campania SNAP în judeţul Suceava continuă prin organizarea de întâlniri cu poliţiştii din unele secţii de poliţie rurală, dar şi din poliţiile municipale şi orăşeneşti.
( 3 nov 2011, 15:18:48